skip to Main Content
Stranden van Altea gesloten vanwege de gevaarlijke Portugese oorlogsschip kwallen
Wikimedia

Stranden van Altea gesloten vanwege de gevaarlijke Portugese oorlogsschip kwallen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wikimedia

ALICANTE – De gemeente Altea heeft op dinsdag 24 april besloten om voor onbepaalde tijd en totdat de situatie onder controle is de stranden te sluiten, dat wil zeggen het zwemmen in zee te verbieden. De reden daarvoor zijn de meerdere exemplaren van de potentieel gevaarlijke kwallen Portugese oorlogsschepen waar we al eerder over geschreven hebben.

De carabela portuguesa is niet echt een kwal maar een samenhang van meerdere poliepen die gemakshalve wel een kwal genoemd wordt. Net zoals andere kwallen kunnen deze Portugese oorlogsschepen ook bijten maar het verschil is dat het gif van deze kwal dermate sterk en agressief is dat mensen die in aanraking zijn geweest met deze kwal eventueel koorts, een shock en ademhalingsproblemen kunnen krijgen. In enkele gevallen kan dit tot de dood van de gebeten persoon leiden maar het echte gevaar bij het zwemmen zit in de tot wel 30 meter lange tentakels waar zwemmers in verstrikt kunnen raken en kunnen verdrinken.

Om problemen met deze kwallen te voorkomen en om de medewerkers de kans te geven om aanwezige exemplaren van het strand of uit het water te halen, heeft de gemeente Altea op dinsdag 24 april besloten om de rode vlag te hijsen en de stranden te sluiten waarna het niet is toegestaan om te zwemmen.

Via de sociale media heeft de gemeente laten weten dat de stranden tot nader bericht gesloten zijn om aanrakingen tussen zwemmers en de Portugese oorlogsschepen te voorkomen.

Gebeten door een kwal

  • Raak niet in paniek, een kwallensteek is in de meeste gevallen niet ernstig.
  • Spoel de huid af met zout zeewater, warm water of helemaal niet. Spoel de huid niet af met zoet water uit de kraan of fles.
  • Verwijder (met handschoenen of pincet) eventuele resten van tentakels.
  • Je kunt de huid insmeren met hetzelfde middel als je gebruikt na een insectenbeet. Dit zal het jeuken verminderen.
  • Indien je een behoorlijke kwallenbeet hebt opgelopen en/of verschijnselen als hoofdpijn, overgeven, ademhalingsproblemen etc. optreden, schakel direct medische hulp in. Het zou zo kunnen zijn dat je allergisch bent voor een kwallenbeet.

Plassen of niet plassen

Veel mensen spreken over urineren of plassen over een kwallenbeet. Volgens hen helpt het plassen over een kwallenbeet tegen de pijn en jeuk die veroorzaakt wordt. Het antwoord is simpel NEE. Het is allemaal een fabeltje uit 1997 toen in een aflevering van de televisieserie Friends werd “aangetoond” dat plassen zou helpen tegen de pijn van een kwallenbeet.

In de aflevering werd Monica gebeten door een kwal en heeft daar erg veel last van. Joey meende gezien te hebben in een documentaire dat over een kwallenbeet plassen werkt tegen de pijn en jeuk. Monica probeert het uit en plast over haar pijnlijke plek. In de aflevering wordt gedaan alsof het helpt maar in het echt is dat (helaas) niet het geval. Sterker nog, het zuur in urine kan de pijn versterken. Plas daarom nooit over een kwallenbeet. Ook het Rode Kruis raadt aan niet te urineren over een kwallenbeet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Vandaag 24 april 2018 omstreeks 12 uur vanaf Albir langs de kust/zee gelopen tot einde boulevard Altea. Ik heb geen rode vlag gezien. Als Portugees schipje in zee aan strand Altea is, dan is hij ook in zee bij strand Albir.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken