skip to Main Content
Verboden campers te parkeren op de stranden van de provincie Alicante
123rf

Verboden campers te parkeren op de stranden van de provincie Alicante

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – De zomer zit er weer aan te komen en dus maken de kustgemeenten in de provincie Alicante zich klaar voor de stroom van campers. Het is niet alleen gedurende de zomermaanden dat er campers langs de kust en dan het liefst zo dicht mogelijk bij het strand te vinden zijn maar eigenlijk het hele jaar door. Het is echter wel in de zomer dat de controles strenger worden waarbij camper-toeristen weggestuurd worden om illegale kampeerplaatsen te voorkomen.

Benidorm, Alicante, L’Alfas del Pi, Altea, Finestrat, Vila Joiosa, Torrevieja noem ze maar op, de populaire kustgemeenten waar het in de zomermaanden extreem druk kan zijn. Het zijn ook die plaatsen waar campers veel gezien worden, niet alleen in de zomer maar ook in de wintermaanden. Het probleem in de zomer is echter dat het er druk is en er camper-eigenaren bij zitten die hun camper dusdanig op de eerste lijn met het strand parkeren dat het hinder oplevert voor andere gebruikers.

Daarom wordt er gedurende de zomermaanden meer gecontroleerd en worden campers weggestuurd op die plaatsen waar men niet mag staan. De autoriteiten willen zo voorkomen dat er geïmproviseerde campings ontstaan, iets wat volgens de Spaanse kustwet niet is toegestaan. Op veel plaatsen zijn speciale camper-parkeerplaatsen gemaakt maar dat is of niet voldoende of daar wordt geen gebruik van gemaakt.

Op veel parkeerplaatsen langs de kust in de provincie Alicante zijn nu speciale hoogte barrières aangebracht waarbij voertuigen hoger dan twee meter niet zonder schade de parkeerplaatsen kunnen oprijden. Daarnaast worden camper-eigenaren voordat men gaat bekeuren met een waarschuwing weggestuurd op andere parkeerplaatsen waar het tot voor kort nog wel was toegestaan om met een camper te staan.

Het zijn niet alleen andere strand gebruikers die klagen over de vele campers maar ook de campingeigenaren die in deze geïmproviseerde camperplaatsen een illegale concurrentie zien. Er zijn in dit deel van de kust ruim 11.000 kampeerplaatsen op campings te vinden dus de sector begrijpt niet waarom men dan toch de camper op plaatsen neerzet waar dat niet mag.

De norm van de Spaanse verkeersdienst DGT is dat men met een camper als elke andere auto mag rondrijden en parkeren op die plaatsen waar andere voertuigen dat ook mogen. Het is alleen niet toegestaan om te kamperen. Maar wat is dat dan, vragen veel camper-eigenaren zich af. Wat is in de ogen van de DGT kamperen. Over het algemeen is het wel toegestaan om te slapen in de camper maar op het moment dat de luifel uitgaat, de klapstoelen en tafel buiten gezet worden is het kamperen en dat mag niet want de perimeter rondom de camper wordt groter gemaakt.

[su_box title=”Lees ook eens:” box_color=”#009688″ radius=”0″]Regels voor het rondrijden en op vakantie gaan met een camper in Spanje[/su_box]

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Beste Allemaal,…Ook ik ben van mening dat er hier Alicante best een fatsoenlijke camperplaats aanwezig mag zijn….maar ik vind zeker niet dat dat eerste/tweede/derde rij strand moet zijn…maar meer bv…aan de buitenrand….Alicante heeft zo’n goed openbaar vervoer netwerk dat het geen moeite is deze te gebruiken voor een dagje strand, net als de bewoners hier in Alicante doen….Als je weet dat je Camper veilig staat moet dat toch zeker geen probleem zijn…groeten Dolly.

 2. Helaas, controles zijn uiterst zeldzaam. De politie kijkt gewoon de andere kant op.
  In Altea (Campomanes strand) heeft men 2 jaar terug zelfs de houten hoogte barrières gewoon met de grond gelijk gemaakt om toch maar tot bij het strand te komen.

 3. Dat er problemen zijn met een klein deel van de MH gebruikers wil ik niet ontkennen maar ik kan ook ook verhalen vertellen van toeristen en bewoners die komen sluikstorten op de MH parkings (huisvuil,zetels,slachtafval enz……)Vraag in de zomer aan een camping uitbater maar eens om 1 of 2 nachten op de camping te overnachten in 95% word dit geweigerd wetende dat die Caravan of tentcampeerder die achter jou komt daar vermoedelijk voor een 14tal dagen komt. En dan maar klagen dat de MH gebruikers buiten het zomersezoen de campings ( als ze al open zijn) links laten liggen.

 4. Wij camperen graag meestal 6 tot 8 weken, 2 of 3 keer per jaar en staan voor 98 procent op de camping.
  Wij hebben geen haast en bekijken alles wat we willen zien.
  Op een camping vind ik de contacten warmer en je treft er mede camperaars die houden van een gesprek.
  Op een camperplaats zie geen rust, er is altijd haast en men komt laat en gaat in alle vroegte weg, niet mijn ding.

 5. Te belachelijk voor woorden. Een vermogen uitgeven aan die dingen, een gevaar op de weg en altijd voor noppes ergens staan. het liefst 3 maanden of langer.
  Boek gewoon een plek begin van het jaar net als iedere andere kampeerder.
  Was begin dit jaar in Alicante en Moraira. Wat een armoede zeg, al die campers op die parkeerplaatsen. Gewoon een zielig gezicht.

  1. skbeetje, heb je wel eens in zo’n “ding” gereden? Ik kan je verzekeren dat het de ultieme vrijheid is. En waarop baseer je je mening dat ze een gevaar op de weg zijn? Ik de schadetabellen zijn campers nauwelijks vertegenwoordigd. Maar je bent waarschijnlijk afgunstig. Zeker ze kasten wat, maar niet altijd een vermogen. De één besteed het geld aan roken, een ander aan drank en weer een ander aan zijn hobby: een camper.

 6. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de eigenaren van campers overlast gaan geven aan andere strandbezoekers o.d.. En zeker niet de campers op de 1e lijn neerzetten. Maar……de infra structuur, lees overnachtingsmogelijkheden voor camperaars, zijn vaak onvoldoende. Ik ben zelf goed bekend met de situatie in Alfaz del Pi/Albir- Altea. De aanwezige campings en camperplaatsen zijn meestal overvol. Er zijn dus geen plaatsen meer beschikbaar. Wel zijn er 3 camperplaatsen gesloten, Costa Blanca, Orange Grove en Los Limbos. Kennelijk waren de papieren niet goed genoeg in orde. En zijn er belangen aanwezig die een buitenstaander niet kan overzien. Alles zeer tot schade van de locale middenstand en restaurants etc. Jammer.

  1. Dus als de infrastructuur niet goed is ga ik maar op het strand staan? En dat is dan wat? Iedereen zijn probleem? Men moet geen overlast veroorzaken bij anderen. Dan rij je maar verder of verder het binnenland in.

 7. Vind het maar normaal dat ook Campers op een camping horen ! Maar ja velen vinden dat te duur en ” Kamperen ” liever gratis ! Er zijn er die 2 à 3 plaatsen innemen en dan zijn ze verwonderd dat de anderen hier kritiek op hebben ! Vroeger ,eind jaren 70 begin de 80 kon dit nog omdat toen de camper-eigenaars nog respect hadden voor de natuur ! Heb 20 jaar met een camper bijna héél Europa doorkruist efkes op het gemeentehuis u bekend maken plaatske vragen en het was in orde , toen kwamen die, dewelke geen respect tonen voor niks, en het was ermee gedaan ! Iedereen op de camping nu !

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken