skip to Main Content
Tweede verkiezingsdebat Spanje eindigt zonder winnaar maar met veel leugens
La Sexta

Tweede verkiezingsdebat Spanje eindigt zonder winnaar maar met veel leugens

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl er op maandagavond bij het verkiezingsdebat op TVE geen duidelijke winnaar was aan te geven, gebeurde datzelfde bij het tweede verkiezingsdebat op dinsdag bij Atresmedia / La Sexta. Op twee opeenvolgende dagen hebben de vier leiders van de grootste politieke formaties gedebatteerd over van alles en nog wat. De kranten in Spanje hebben deze debatten gevolgd en constateerden dat er meer leugens en onjuiste informatie werden verteld dan daadwerkelijke voorstellen.

Pablo Casado (PP) ging in de aanval en dat deed hij met name richting Pedro Sánchez (PSOE) terwijl Albert Rivera (Ciudadanos) zowel de leiders van de PP en PSOE aanviel en Pablo Iglesias (Unidas-Podemos) probeerde aan te geven dat de kijkers graag een debat wilden zien met echte voorstellen en geen verbale oorlog.

Na het debat is niet duidelijk aan te geven wie de winnaar is, al ziet elke partij dat natuurlijk anders. Op de televisie werd echter wel gesproken over Pedro Sánchez en Pablo Iglesias die er beter vanaf zijn gekomen dan de continue aanvallende, verwijtende en volgens velen toneelspelende Pablo Casado en Albert Rivera.

Casado liet geen moment onbenut om Sánchez aan te vallen voor alles wat de PSOE-leider heeft kunnen doen in slechts 9 maanden tijd (na de motie van wantrouwen). Rivera viel bij het tweede debat niet alleen Sánchez aan maar ook Casado waarbij Iglesias bijna niet aangevallen werd door zijn collega’s en een meer gematigde toon had tijdens het tweede debat.

Een ding lijkt duidelijker te zijn volgens de Spaanse media, het linkse front (Podemos en PSOE) staan sterker dan het rechtse front (PP en Ciudadanos). Stel dat de derde rechtse partij VOX bij dit debat aanwezig was geweest dan was waarschijnlijk gebleken dat het rechtse front verdeeld is.

Wij gaan niet alle leugens, onwaarheden en onjuiste informatie op rij zetten (dan wordt het artikel erg lang) maar verwijzen degene die Spaans begrijpen en kunnen lezen door naar o.a. de krant Público en El Diario waar men tientallen vergelijkingen en onderzoeken heeft geplaatst naar de uitspraken van de politici. Daaruit blijkt dat elke kandidaat gelogen heeft en onjuiste informatie heeft verschaft.

Ook de website maldita.es annalyseert debatten en uitspraken van de politici en geeft aan of op internet en sociale media geplaatste teksten correct zijn of niet (bulos).

Komende vrijdag zal de verkiezingscampagne eindigen waarna een rust zaterdag volgt en uiteindelijk de parlementsverkiezingen op zondag 28 april. Vanaf die avond en op maandag zal blijken wat de mogelijke nieuwe regering gaat worden van Spanje en welke partijen met elkaar coalities aangaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Is er nou verbazing dat er politici zijn die leugens vertellen?
    Volgens mij staan die 2 in het woordenboek bij elkaar en zijn het synoniemen.

  2. Gelukkig mogen we in deze “democratie” niet stemmen!! Politiek blijft een bijzonder spel waarbij de burger alleen belangrijk is voor zijn/haar stem.
    Daarna is de geo-politiek weer aan de orde. De burger weer bij de volgende verkiezing!!
    Toch blijft “de internationale” bijzonder qua toon!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken