menu: rubrieken, zoeken & meer

Belangrijke rol voor de fiets in de Spaanse anderhalvemeter-samenleving

Belangrijke rol voor de fiets in de Spaanse anderhalvemeter-samenleving
Beeld: 123rf

Belangrijke rol voor de fiets in de Spaanse anderhalvemeter-samenleving

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wordt de fiets belangrijk in het nieuwe normaal zoals premier Pedro Sanchez het noemt na de noodtoestand? Als het aan Teresa Ribera, vierde vice premier en minister van Ecologische Transitie en Demografie (Vicepresidenta para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico), ligt is dat wel zo. De fiets als vervoermiddel kan perfect aansluiten op de anderhalvemeter-samenleving na de corona-maatregelen.

Spanje is niet het fietsland zoals bijvoorbeeld Nederland maar ook in het Zuid Europese land wordt de fiets steeds populairder. Recent werd in Frankrijk aangeraden om de fiets een belangrijke rol te geven in de exitstrategie van de Franse regering. Ook de Spaanse minister ziet wel iets in dit idee.

Speciaal om te onderzoeken of het idee van de fiets als vervoermiddel om besmettingen te voorkomen haalbaar is, heeft minister Ribera een team samengesteld dat dit gaat onderzoeken, zo meldde ze zelf recent op Twitter. 

De fiets kan namelijk als alternatief dienen voor het openbaar vervoer in met name de steden waar veel mensen op dit moment liever niet in een volle bus, tram, metro of trein stappen vanwege het besmettingsgevaar, een gevoel dat ook na de corona-crisis nog zal blijven bestaan volgens experts.

Volgens de voorzitter van de Coördinator Fietsverdediging (Coordinadora en Defensa de la Bicicleta) helpt de fiets om interpersoonlijke en veiligheidsafstanden te bewaren. Daarnaast zorgt het voor een verbetering van de fysieke en emotionele toestand van de personen die op de fiets rijden, is het beter voor het milieu, verlaagt het de luchtverontreiniging en zorgt het voor meer plaatsen in het openbaar vervoer voor die personen die met dit vervoermiddel moeten reizen.