menu: rubrieken, zoeken & meer

Maximumprijzen voor mondneusmaskers en desinfecterende gels in Spanje

Maximumprijzen voor mondneusmaskers en desinfecterende gels in Spanje
Beeld: Freepik

Maximumprijzen voor mondneusmaskers en desinfecterende gels in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf vrijdag 24 april gelden er nieuwe maximumprijzen voor mondneusmaskers en desinfecterende gels in Spanje. De regering heeft dit bepaald om speculatie en misbruik van deze belangrijke en schaarse hygiënische producten tegen te gaan. Tijdens de corona-crisis is namelijk gebleken dat in Spanje en zo’n beetje alle landen er een gebrek is of was aan mondneusmaskers, handschoenen en desinfecterende gels of andere desinfecterende oplossingen. 

Zoals we eerder al schreven hebben de mondneusmaskers van het type chirurgische mondkapjes een maximale verkoopprijs gekregen van 96 eurocent of 0,96 euro incl. btw (IVA). De ‘mascarillas quirúrgicas’ moeten voor 96 eurocent (incl. btw/IVA) per stuk verkocht worden, duurder mag niet. Deze prijs kan eventueel iets hoger worden afhankelijk van hoe de markt zich gedraagt met deze maximale verkoopprijs maar dat wordt dan altijd bepaald door de regering en niet door de verkopers.

Mondkapjes

Het gaat in dit geval om de zogenaamde chirurgische maskers (ook wel mondkapjes genoemd) die niet verward moeten worden met bijvoorbeeld de hygiënische mondneusmaskers. Voor deze laatste groep is men van plan in de toekomst, wanneer de nationale productie op gang is gekomen, ook een maximale verkoopprijs vast te stellen om misbruik tegen te gaan.

De ‘mascarillas quirúrgicas’ ofwel chirurgische of medische maskers worden hoofdzakelijk gebruikt door verzorgend personeel in ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Deze mondneusmaskers kunnen gebruikt worden door coronavirus patiënten om zo de omgeving te beschermen en door anderen om zichzelf van buitenaf te beschermen. Daarnaast beschermt het de gebruiker voor het aanraken met de handen of de handschoenen aan eigen mond of neus.

KLIK HIER voor een uitleg van de verschillende soorten mondneusmaskers

Gels

Naast de nieuwe maximale verkoopprijzen voor de chirurgische mondneusmaskers heeft de regering ook besloten om maximumprijzen in te voeren voor desinfecterende gels en andere oplossingen. In dat geval is het iets gecompliceerder omdat er flesjes met verschillende hoeveelheden te koop zijn. Daarom besloot men maximumprijzen per milliliter en in drie categorieën in te voeren.

Flesjes desinfecterende gel tot 150 ml hebben een maximumprijs van 0,021 euro/ml gekregen waardoor een flesje van 150 ml dus maximaal 3,15 euro (incl. btw) mag kosten in de winkels en apotheken.

Flesjes van 150 tot 300 ml hebben een maximumprijs van 0,018 euro/ml gekregen waardoor een flesje van 300 ml dus maximaal 5,40 euro (incl. btw) mag kosten in de winkels en apotheken.

Flesjes van meer dan 300 ml tot maximaal 1 liter hebben een maximumprijs van 0,015 euro/ml gekregen waardoor een fles van 1 liter dus maximaal 15 euro (incl. btw) mag kosten in de winkels en apotheken.

Ministerio de Sanidad / Twitter

Klachten

Uiteraard wordt ook over deze genomen maatregel geklaagd door onder andere de apothekers en de consumentenbond. De OCU wil namelijk dat er naast een maximumprijs voor de chirurgische mondneusmaskers ook maximumprijzen komen voor de betere en duurdere FPP2 mondkapjes.

De apothekers klagen met name over de reeds gekochte chirurgische mondneusmaskers die ze op voorraad hebben en de desinfecterende gels en andere oplossingen die ze nu tegen lagere prijzen moeten verkopen terwijl de regering heeft aangegeven geen vergoeding te geven.