UPDATE 55: +367 corona-doden en +2.796 positief geteste personen in Spanje

UPDATE 55: +367 corona-doden en +2.796 besmettingen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Sinds onze laatste dagelijkse update (54) op donderdag over de coronavirus crisis in Spanje is het aantal op COVID-19 positief geteste personen op vrijdag 24 april gestegen van 213.024 naar 219.764, een stijging van 2.796 personen (!) (zie tekst hieronder in het rood). Daarnaast zijn er ook nieuwe COVID-19 doden bijgekomen waardoor dit aantal is gestegen van 22.157 naar 22.524 personen, een stijging van 367 overleden personen. Het aantal herstelde of virusvrije corona-patiënten is gestegen van 89.250 naar 92.355, een verschil van 3.105 personen.

De gegevens over positief geteste personen, sterfgevallen, herstelde of virusvrije personen worden elke dag om 11.30 uur door het Ministerio de Sanidad bekend gemaakt in Spanje. Daarbij gaat het alleen om de positief op COVID-19 geteste personen in Spanje terwijl men er vanuit kan gaan dat er meer besmette personen zijn omdat niet iedereen getest wordt. BRON

(!)LET OP: Vanaf vrijdag 24 april telt men de besmette personen op een andere manier door alleen de positief geteste gevallen bij een PCR-test mee te rekenen, daardoor is het aantal besmettingen lager dan het echte verschil van 6.740 tussen donderdag en vrijdag.

Bekijk HIER de updates van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid. Bekijk HIER de COVID-19 status wereldwijd.

Van de 219.764 (+2.796) positief geteste personen zijn er op het moment van schrijven 104.885 actief, zijn er 92.355 (+3.105) mensen hersteld en zijn er 22.524 (+367) personen aan/met het coronavirus overleden in Spanje. Het ‘actieve’ aantal wordt berekend door het aantal besmettingen – doden – herstelde patiënten (219.764-92.355-22.524=104.885)

BRON: De bovenstaande en onderstaande gegevens worden verzameld via verschillende websites zoals de officiële cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid, de krant La Vanguardia, de krant El País, de website van RTVE en diverse andere regionale kranten (wat betreft de aantallen van de provincies) inclusief de officiële cijfers van bepaalde regioregeringen zoals Valencia en Galicië. (voor degene die steeds roepen dat het fake news is).

Vrijdag 24 april

Dit zijn de dagelijkse gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid o.a. die HIER te vinden zijn:

* Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal positief geteste personen en sterfgevallen hoger. Dit zijn echter de officiële cijfers.

Positief getest *2.796
Hersteld3.105
Overleden *367
Actieve gevallen104.885
Totaal positief getest *219.764
Totaal hersteld92.355
Totaal overleden *22.524
Totaal Intensive Care7.705

Van het totaal aantal actieve gevallen van 104.885 personen zijn er 97.180 (93%) mild aan toe terwijl er 7.705 (7%) ernstig aan toe zijn. Van het totaal aantal afgesloten gevallen van 114.879 zijn er 92.355 (80%) hersteld of virusvrij verklaard en zijn er 22.524 (20%) overleden als gevolg van het coronavirus.

De verhouding op dit moment is 47,7% actieve gevallen, 41,9% herstelde gevallen en 10,4% sterfgevallen. In onderstaande grafiek is te zien hoe de rode lijn (actieve gevallen) langzaam daalt, de blauwe lijn (virusvrije gevallen) stijgt en de bruine lijn (sterfgevallen) afgevlakt is.

Grafiek: Aantal virusvrije/herstelde personen per dag

Grafiek: Aantal sterfgevallen per dag

Grafiek: Aantal positief geteste personen per dag

Grafiek: Totaal aantal sterfgevallen in Spanje

Grafiek: Totaal aantal positief geteste personen in Spanje

Oversterfte

Het werkelijke aantal mensen dat in Spanje overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus is hoger dan de gemelde aantallen die dagelijks bekend worden gemaakt. Het Ministerie van Volksgezondheid en het Sistema  de  Monitorización de la Mortalidad diaria (MoMo) monitoren de sterftecijfers in Spanje. Niet alle mensen die in Spanje overlijden zijn getest op COVID-19. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals bijgehouden door het MoMo – dus ongeacht de doodsoorzaak – ontstaat een completer beeld van de situatie in Spanje en kan er gesproken worden van een oversterfte.

LET OP: Vanaf vrijdag 24 april maakt het Ministerie van Volksgezondheid alleen de cijfers bekend van het totaal aantal op COVID-19 positief geteste personen via de zogenaamde PCR-tests.

Grafiek: Aantal geregistreerde tegenover het aantal voorspelde doden

Per autonome regio

Onderstaand melden we de totaal aantal besmettingen, totaal aantal sterfgevallen en het totaal aantal herstelde personen per autonome regio. Over de aantallen ic-opnames kunnen we niets melden want de correcte gegevens hierover zijn niet te vinden.

ONDERSTAANDE TABEL WORDT NIET MEER BIJGEWERKT VANAF 24 APRIL De gegevens kunt u HIER vinden (in het Spaans)

Provincies

Veel lezers hebben de redactie gevraagd om meer gedetailleerde gegevens over de provincies in Spanje. Feit is dat dit niet nationaal wordt bijgehouden en dat dit ook niet op een speciale website te zien is want daar wordt hoofdzakelijk gesproken over de autonome regio’s en niet de provincies. De regionale kranten houden wel vaak gegevens bij die we proberen te verzamelen hieronder melden.

NOTA: De autonome regio’s Catalonië*, Balearen, Galicië en Canarische Eilanden geven geen of weinig informatie over de stand van zaken per provincie of per eiland. Informatie afkomstig van o.a. het Ministerio de Sanidad en RTVE. *: Catalonië hanteert op dit moment een andere rekenmethode dan het Ministerie van Volksgezondheid waardoor de cijfers enorm gestegen zijn.

ONDERSTAANDE TABEL WORDT NIET MEER BIJGEWERKT VANAF 24 APRIL De gegevens kunt u vinden door op de namen van de provincies in onderstaande tabel te klikken (indien bekend)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.