Zijn er echt meer herstelde personen dan nieuwe besmettingen in Spanje?

Zijn er echt meer herstelde personen dan nieuwe besmettingen in Spanje?
Beeld: 123rf

Zijn er echt meer herstelde personen dan nieuwe besmettingen in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Plotsklaps op vrijdag 24 april kwam het goede nieuws: Spanje heeft meer herstelde personen dan nieuwe besmettingen in 24 uur tijd. Om precies te zijn, volgens de officiële cijfers zijn er van donderdag 23 op vrijdag 24 april 3.105 personen hersteld van het coronavirus en werden er 2.796 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd. Maar kloppen deze cijfers wel.

Iedereen die het nieuws over de corona-crisis en pandemie volgt in Nederland, België en Spanje weet dat elk land wereldwijd andere methoden hanteert om corona-doden en besmettingen te tellen. Daardoor kan men eigenlijk niet goed landen met elkaar vergelijken omdat de criteria anders zijn. Ook zijn de cijfers niet accuraat omdat alleen de geteste personen meetellen en er wordt heel veel niet getest.

En toen kwam er op vrijdag 24 april in Spanje het nieuws dat er eindelijk op een dag meer herstelde corona-patiënten zijn dan nieuwe besmettingsgevallen met een verschil van 309 patiënten (3.105-2.796). 

Die daling is te danken aan het feit dat het Ministerie van Volksgezondheid besloten heeft plots niet meer de testresultaten van de twee meest gangbare tests (de sneltest en PCR-test) bij elkaar op te tellen maar alleen die van de PCR-tests te gebruiken. (onderaan tekst en uitleg over de twee soorten tests)

In dit officieel document wordt geschreven ‘casos confirmados de COVID-19 por PCR’ met andere woorden bevestigde gevallen na een PCR-test. Dat aantal staat dan op 202.990 besmettingen in plaats van andere cijfers die ook officieel genoemd worden zoals 219.764 en er officieel op donderdag nog meer dan 213.000 besmettingsgevallen bekend waren.

Test test test

Op dit moment vinden er meer tests plaats waardoor ook logischerwijze het aantal besmettingen blijft stijgen. In de eerste weken van de corona-crisis in Spanje werden er weinig tests uitgevoerd, simpelweg omdat deze niet voorhanden waren. Nu heeft men miljoenen tests kunnen kopen (die niet altijd even betrouwbaar blijken te zijn) en kan men ook meer testen. In Spanje heeft men inmiddels meer dan één miljoen tests uitgevoerd met de laatste dagen ongeveer 30.000 tot 40.000 tests per dag.

In Spanje telt men alleen de sterf en besmettingsgevallen mee die positief getest zijn, zowel in ziekenhuizen als daarbuiten in bijvoorbeeld verzorgingshuizen. Die gegevens moeten alle 17 autonome regio’s aan de centrale regering doorgeven en daar gaat het al vaak mis. Elke regio hanteert blijkbaar een eigen manier van tellen en veel regio’s zijn het niet eens met de officiële telling omdat deze volgens hen niet de realiteit weergeeft.

Het Ministerie van Volksgezondheid houdt echter vol dat zij de telmethode hanteren die wordt aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Deze organisaties geven aan dat alle gevallen bevestigd dienen te worden aan de hand van een laboratorisch onderzoek en niet alleen door een klinische analyze. Spanje telt dus alleen de doden en besmettingen mee die positief getest zijn via een PCR-test.

Soorten tests

Er zijn in feite drie soorten tests die men hanteert om iemand te testen op het coronavirus, een zogenaamde ‘test rápido’ ofwel sneltest, een antigeentest en een ‘PCR’ test waar laboratoria bij betrokken zijn. 

PCR (polymerase chain reaction) tests

Dit is de meest gebruikte test om te kijken of er genetisch materiaal (RNA ribonucleic acid) van het virus in neus- of mondholte zit. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel, zoals veelvuldig op tv te zien is. De uitslag van deze tests worden uren later pas bekend maar het is wel de betrouwbaarste corona-test.

Snel of serologische tests

De zogenaamde ‘test rápido’ ofwel de snel test wordt in Spanje veel gebruikt als alternatief om massaal te testen. Het is een onderzoek om te kijken of er antistoffen of antilichamen tegen het coronavirus in je bloed zitten. Hiervoor wordt wat bloed afgenomen. De uitslag kan binnen 10 tot 15 minuten al bekend zijn maar als deze positief is volgt een PCR-test die betrouwbaarder is. 

Antigeentests

De antigeentests tonen de aanwezigheid van viruseiwitten aan. Dit kan getest worden door middel met een wattenstaaf een uitstrijkje uit de neus te nemen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.