Search
menu
Search

Spaanse regering belooft EU een tolsysteem voor snel- en autowegen

Spaanse regering belooft EU een tolsysteem voor snel- en autowegen
Beeld: 123rf

Spaanse regering belooft EU een tolsysteem voor snel- en autowegen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering is met de Europese Unie overeengekomen dat Spanje een tolsysteem gaat invoeren voor het gebruik van snelwegen en autowegen in het land. Het lijkt tegenstrijdig want het is juist de regering die ervoor heeft gekozen diverse snelwegen tolvrij te maken, iets wat al gebeurd is en wat ook dit jaar zal gebeuren.

Maar waarom moet Spanje dan toch tol gaan heffen voor het gebruik van snelwegen en autowegen waarvan er nu veel gratis te gebruiken zijn? Ten eerste is dat om deels tegemoet te komen aan de eisen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling die al jaren de Europese regeringen oproept om automobilisten bewust te maken van de milieu-impact van het autogebruik. 

Ten tweede is dat omdat Spanje een investeringstekort heeft van 8 miljard euro per jaar, geld dat gebruikt wordt om de Spaanse wegen te onderhouden en wat een doorn in het oog is voor de Europese Unie.

De Spaanse regering heeft in haar Herstelplan vermeld dat er een betaalsysteem gaat komen voor het gebruik van de drukste wegen. Maar veel meer is er niet bekend over deze plannen. De regering geeft verder geen details omdat men met deze plannen wacht totdat de pandemie voorbij is.

Maar tolwegen zijn niet populair en dat zijn ze nooit geweest. Afgelopen drie jaar heeft de regering 1.304 kilometer aan tolwegen juist gratis gemaakt waardoor er in plaats van 18% tolwegen nu nog 11,5% aan tolwegen is. Dat is vergeleken met de 86% in Italië en 78% in Frankrijk erg weinig.

Hoe een eventuele nieuwe tolheffing er uit zal zien is nu nog niet bekend. Meerdere keren heeft de minister van Ontwikkelingszaken gezegd dat de arbeiders die van de wegen gebruik moeten maken niet zullen betalen maar houdt dat in dat alleen toeristen/buitenlanders en het vrachtverkeer gaan betalen?

Op dit moment heeft Spanje 14.130 kilometer aan autowegen die als daar tol geheven gaat worden de staatskas jaarlijks 12,6 miljard euro zouden opleveren. Alleen de belastingdienst zou al 4,7 miljard euro ontvangen aan verschillende belastingen.

Maar krijgen de Spaanse snelwegen en autowegen dan weer overal tolpoorten of zal de betaling automatisch gaan door middel van camera’s die boven wegen hangen? En wat moet dat dan gaan kosten? 

Er wordt hier gesproken over een prijs per kilometer waarbij men spreekt over 3 of 9 eurocent per kilometer maar men een gemiddelde neemt van 5 eurocent. Op die manier zouden alleen de gebruikers van de tolwegen betalen voor het gebruik daarvan terwijl de gemeentelijke wegenbelasting niet omhoog gaat.

Al met al is er nog niet veel bekend gemaakt over de tol-plannen maar het lijkt erop dat er wel een betalingssysteem gaat komen omdat dit aan de EU beloofd is.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?