Spanje slaagt er niet in het corona vaccinatie ritme hoog te houden

Spanje slaagt er niet in het corona vaccinatie ritme hoog te houden
Beeld: Canva

Spanje slaagt er niet in het corona vaccinatie ritme hoog te houden

MADRID – Het ging zo goed met de vaccinatiecampagne in Spanje waar inwoners van het land lange rijen vormden om de eerste, tweede en derde dosis te ontvangen. Rond de feestdagen en jaarwisseling was er een enorme stijging in aantal corona prikken vanwege de toen gevreesde Omikron-variant. Maar naarmate de corona-maatregelen in de autonome regio’s en in heel Spanje versoepeld of beëindigd werden en Spanje Covid-19 als de gewone griep is gaan behandelen, is de animo voor vaccinatie flink afgenomen.

De daling in animo is met name te merken bij de kindervaccinaties en boosterprikken. De Spaanse regering had gehoopt eind april 70% van alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar volledig gevaccineerd te hebben maar dat percentage is blijven steken op 41%. Van de 3.815.164 kinderen in deze leeftijdsgroep zijn er 2.058.317 kinderen (54%) die gedeeltelijk gevaccineerd zijn maar hebben ‘slechts’ 1.576.366 kinderen (41,3%) ook een tweede prik gekregen. 

Ook wat betreft de boosterprikken is het ritme flink gedaald en is dat zelfs gestagneerd in diverse leeftijdsgroepen. In totaal hebben 24.689.379 inwoners van Spanje een derde prik gehad, 52,1% van de totale bevolking van 12 jaar en ouder. In de groep 70-plussers is 92% gevaccineerd met een boosterprik terwijl dat 91,8% is in de groep 60-69 jaar. Maar in de groep 50-59 jaar heeft Spanje het doel niet gehaald en is het aantal boosterprikken blijven steken op 76,5%, datzelfde geldt voor de groep 40-49 jaar waar dat percentage 60,6% is.  

Het goede nieuws is dat 40.610.183 inwoners van Spanje volledig zijn gevaccineerd, 39.033.817 inwoners van 12 jaar en ouder (92,5%) en 1.576.366 kinderen van 5 tot en met 11 jaar (41,3%). In totaal zijn er sinds 20 december 2020 in Spanje 94.295.766 coronaprikken geplaatst waarvan 41.188.035 personen van 5 jaar en ouder gedeeltelijk zijn gevaccineerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.