Search
menu
Search

De geschiedenis van de populaire Spaanse winkelketen Ale-Hop

De geschiedenis van de populaire Spaanse winkelketen Ale-Hop
Beeld: Ale-Hop / web

De geschiedenis van de populaire Spaanse winkelketen Ale-Hop

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Meer dan een halve eeuw geleden begon hij met de verkoop van manden en hoeden uit Gata de Gorgos (Alicante), zijn geboortedorp; twintig jaar later schakelde hij over op huishoudelijke artikelen, decoratie, geschenken en het beheer van huwelijks-, doop- en communie lijsten. Aan het begin van deze eeuw breidde hij zijn productassortiment uit met een merk dat bekendstaat om zijn koe bij de deur, nu met 6.000 te koop staande artikelen. We hebben het natuurlijk over de populaire winkel Ale-Hop waar ook buitenlanders graag komen.

Vicente Grimalt is de oprichter van Ale-Hop en op 73-jarige leeftijd werkt hij elke dag op kantoor omdat hij niet met pensioen wil gaan en zijn kinderen wil helpen om verder te gaan met een bedrijf gevestigd in Bellreguard (Valencia). In 2022 had Ale-Hop een omzet van 170 miljoen euro en werkten er 1.800 werknemers (“HOPers” genaamd) terwijl het aantal winkels bleef groeien met recente openingen van twee eigen winkels in Italië (Ravenna en Cesenatico).

Met deze winkels zal het aantal verkooppunten in Spanje, Kroatië, Portugal, Mexico en Italië meer dan 280 bedragen, en heeft de keten in totaal drie logistieke centra in Pedreguer, Ondara en Bellreguard, waar eind dit jaar nog een vierde in Oliva aan toegevoegd zal worden.

De impact van de pandemie was een harde klap vanwege de plotselinge sluiting van de winkels, wat leidde tot maanden van veel werk, weinig slaap, talloze vergaderingen en zeer moeilijke beslissingen. De werknemers vroegen naar de korte termijn plannen van het bedrijf, iets wat onmogelijk te beantwoorden was met zoveel onzekerheid. Ale-Hop is nog steeds niet in staat om de verkoop van 2019 op een vergelijkbare basis te herstellen.

Vorig jaar sloot het af met een omzet van 170 miljoen euro, een stijging als gevolg van het toenemen van verkooppunten. Sinds 2020 heeft het winkels geopend in Spanje gericht op lokale klanten en binnenlands toerisme, als onderdeel van een “voorzichtige en geleidelijke” strategie.

Een van de manieren om deze moeilijke jaren te overwinnen is het ontwikkelen van nieuwe producten, het aanpassen van prijzen, het zoeken naar procesefficiëntie (meer digitalisering en kostenanalyse) en het verhogen van de klantenservice training. Het bedrijf investeert in innovatie, onderzoek, trendonderzoek en toepassingstests, toegepast op ontwerpen en merkidentiteit. 

Het bedrijf heeft zeven productcategorieën: feest en plezier, kinderen, papierwaren, mode, thuis, sport en welzijn en elektronica, die elke week nieuwe producten bevatten, met in totaal 6.000 referenties te koop. Het aanbieden van nieuwigheid en het toepassen van trends heeft prioriteit voor Ale-Hop. Met twee grote campagnes (zomer en winter) zijn er elke week ups en downs van producten, altijd met eigen en exclusief ontwerp van het merk.

ale hop
Winkelen bij de populaire Ale-Hop winkel vanuit je luie stoel in Nederland of België
Ben jij ook fan van de Ale-Hop winkels in Spanje maar kun je dit jaar niet reizen? Geen paniek, je kunt nu op internet shoppen en je artikelen thuis laten b …
icoon2022www.spanjevandaag.com

En wie is de koper? Een breed publiek dat naar de winkel gaat op zoek naar “het perfecte cadeau” of om van de ervaring te genieten en het merk te associëren met leuke en entertainment momenten, of het nu internationale toeristen of lokale klanten zijn. De klant besteedt gemiddeld tussen de 8 en 13 euro, afhankelijk van het type product dat wordt aangeboden, de verkoopkracht en de locatie van elke winkel.

In 1968 begon Grimalt op zeer jonge leeftijd met de verkoop van zijn eigen producten uit Gata de Gorgos (Alicante), zoals manden en hoeden; in 1990 richtte hij Clave Dénia SA op met twee werknemers, die zich toelegde op de groothandel, en kort daarna werd de eerste Clave-winkel geboren voor de detailhandel in huishoudelijke en decoratieve artikelen.

In 2001 besloot hij van koers te veranderen en creëerde het merk Ale-Hop met de koe als onderscheidend symbool, met een eerste winkel in de La Paz-straat in Valencia. Tegenwoordig behoudt het bedrijf de structuur en het familiale karakter, en heeft het een bedrijfsraad, een familieraad en een commissie waarin de vader en zijn kinderen Darío, Sergi en Raul zitten.

Ale-Hop, een woord dat verwijst naar sprong of acrobatiek, wordt gemakkelijk uitgesproken in elke taal en is een internationaal gebruikte uitdrukking. De koe was “liefde op het eerste gezicht” voor de oprichter, toen hij op een van zijn reizen een display met levensgrote dieren tegenkwam, waaronder de koe in zwart-wit, die de kleuren van het merk en positieve waarden vertegenwoordigt. “We zorgen goed voor de koe en willen dat ze ons blijft melken!” aldus de eigenaar van Ale-Hop.

Ga naar de inhoud