Search
menu
Search

‘Iberische oven’ in Spanje met droogte, bosbrandgevaar en temperaturen tot 40 graden

‘Iberische oven’ in Spanje met droogte, bosbrandgevaar en temperaturen tot 40 graden
Beeld: Canva

‘Iberische oven’ in Spanje met droogte, bosbrandgevaar en temperaturen tot 40 graden

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse weerdienst (AEMET) heeft gewaarschuwd dat deze week mogelijk een historische meteorologische gebeurtenis zal plaatsvinden, zoals al enkele dagen werd aangekondigd. Een luchtstroom uit het noorden van Afrika zal de thermometers tot wel 15 graden boven het normale niveau brengen, wat uitzonderlijk hoog is voor deze tijd van het jaar. Deze luchtstroom kan de warmste zijn sinds 1980 die zich in deze periode over het Spaanse vasteland verspreidt en de temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden in Andalusië en de Valencia regio.

De opgewarmde luchtstroom uit de lage breedtegraden zal samenkomen met een atmosferische stabiliteit, wat ervoor zorgt dat de zon kan schijnen. Dit zal leiden tot een uitzonderlijk warme periode, aangezien de zon op dit moment van het jaar al sterk schijnt. In de Guadalquivir-vallei in het zuiden van Spanje en op sommige plaatsen in de regio Valencia worden temperaturen van 38 of 40 graden verwacht.

Vanaf maandag tot en met donderdag zullen de temperaturen in minstens 29 provinciale hoofdsteden boven de 30 graden liggen. De hoogste temperatuur op maandag werd geregistreerd in de provincie Sevilla met 33,1 graden gevolgd door 32,7 graden bij het vliegveld Jerez de la Frontera (Cádiz), 32,3 graden bij het vliegveld van Córdoba en 32 graden in Morón de la Frontera (Sevilla).

Op dinsdag 25 april worden temperaturen van 39 tot 40 graden in Córdoba en Sevilla verwacht, 38 graden in Badajoz, 36 graden in Granada en Jaén, en 35 graden in Albacete, Ciudad Real, Toledo en Zaragoza. Op woensdag zullen de temperaturen blijven stijgen en kunnen ze in bepaalde delen van het zuiden van Galicië, de noordelijke hoogvlakte en het Ebro-bekken oplopen tot 30 graden, en zelfs 34 of 35 graden in de valleien van de Guadiana en de Guadalquivir. De dagtemperaturen op woensdag zullen vergelijkbaar zijn met die van begin juli.

De woordvoerder van de AEMET legt uit dat de luchtstroom die de komende dagen over het Spaanse vasteland zal waaien mogelijk de warmste is die zich sinds minstens de afgelopen 43 jaar in deze periode over Spanje heeft verspreid. Dit zal leiden tot uitzonderlijk hoge temperaturen, waardoor de warmterecords voor de maand april met meer dan 5 graden kunnen worden gebroken.

Hij legde uit dat de thermometers op zondag begonnen te stijgen na een korte pauze van de hitte op zaterdag, toen het kwik terugkeerde naar meer normale waarden in vergelijking met het klimaat in april. De maximale en minimale temperaturen zullen blijven stijgen en donderdag en vrijdag worden de warmste dagen in een periode van hoge temperaturen verwacht.

Bosbrandgevaar

Omdat het buitengewoon droog is op veel plaatsen in Spanje en de temperaturen uitzonderlijk hoog zijn, bevindt Spanje zich enkele weken eerder dan normaal in een bosbrandgevaarlijke periode. De Spaanse weerdienst AEMET waarschuwt dan ook voor de zogenaamde ‘30-30-30-regel’, een richtlijn die wordt gebruikt in Spanje (en ook in andere landen) om het risico op bosbranden te beoordelen. 

De regel luidt als volgt: de temperatuur moet minimaal 30 graden Celsius zijn; de luchtvochtigheid moet maximaal 30% zijn; er moet een wind zijn van minimaal 30 kilometer per uur.

Als deze omstandigheden samenvallen, is er een hoog risico op bosbranden. De ‘30-30-30-regel’ wordt vaak gebruikt door de autoriteiten en de brandweer om waarschuwingen uit te geven en om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om de kans op bosbranden te verminderen.

Ga naar de inhoud