Wonen in een caravan of camper de enige optie voor vele gezinnen op Ibiza

Wonen in een caravan of camper de enige optie voor vele gezinnen op Ibiza
Beeld: Ayuntamiento Ibiza / web

Wonen in een caravan of camper de enige optie voor vele gezinnen op Ibiza

Op het Spaanse eiland Ibiza heeft de hoge kosten van huisvesting vele gezinnen gedwongen om hun toevlucht te nemen tot een ongebruikelijke manier van wonen: caravans. In deze paradijselijke omgeving, waar de huurprijzen de pan uit rijzen, hebben sommigen geen andere keuze dan zich te vestigen in kleine, mobiele woningen op wielen. Deze situatie illustreert de woningnood waarmee veel eilandbewoners worden geconfronteerd, maar onthult ook een andere praktijk waarbij sommige huiseigenaren hun woningen tijdelijk verlaten om ze tijdens het hoogseizoen tegen hoge prijzen aan toeristen te verhuren.

De Baleareneilanden, waaronder Ibiza, zijn een paradijs in de Middellandse Zee, maar wonen op deze prachtige locatie is niet voor iedereen betaalbaar. De verhuurders vragen astronomische bedragen voor appartementen of zelfs een kamer in een gedeelde woning, met maandbedragen tot wel 2400 euro. Voor veel eilandbewoners is dit simpelweg onbetaalbaar.

Vanwege de torenhoge huurprijzen hebben sommige Ibiza-bewoners een creatieve oplossing gevonden: wonen in een kampeerauto of caravan. In plaats van een studio of kamer te huren, kiezen zij ervoor hun leven te concentreren in een kleine, mobiele ruimte op wielen, geparkeerd op een terrein of parkeerplaats.

Voor sommige mensen is leven in een caravan of camper geen keuze, maar een noodzaak om een dak boven hun hoofd te hebben. Op Ibiza vormen de bewoners van campers een diverse groep, variërend van horecamedewerkers, supermarktmedewerkers, elektriciens en bakkers tot illegale immigranten en seizoensarbeiders. Ze worden allemaal aangetrokken door de werkgelegenheid op het eiland, maar worden geconfronteerd met de onbetaalbare huisvestingskosten.

Het leven in een kampeerauto op Ibiza heeft zowel voordelen als nadelen. Aan de ene kant biedt het flexibiliteit en vrijheid, maar aan de andere kant brengt het ook beperkingen en ongemakken met zich mee. Het is een manier van leven die niet voor iedereen geschikt is, maar voor sommigen is het de enige optie die ze hebben om te kunnen blijven werken en wonen op dit prachtige eiland.

Het vinden van een geschikte plek om de caravan te parkeren is een andere uitdaging voor de caravan-bewoners op Ibiza. Een populaire locatie is de parkeerplaats Sa Joveria. Vorige maand identificeerde de plaatselijke politie daar 53 ogenschijnlijk verlaten voertuigen, waaronder tientallen kampeerauto’s en caravans.

Het gemeentebestuur legde later uit dat zij controles willen uitvoeren op andere plekken waar concentraties van achtergelaten auto’s en geparkeerde voertuigen zijn gesignaleerd, om de regelgeving te handhaven. Die bepaalt dat een voertuig niet langer dan 15 dagen achtereen op dezelfde plek mag blijven staan.

Huiseigenaren verhuren aan toeristen

Naast de kampeerauto-bewoners die door de hoge kosten gedwongen worden om in een mobiele woning te leven, is er nog een andere groep die bewust kiest voor deze levensstijl: huiseigenaren die hun woningen tijdelijk verlaten om ze tijdens het hoogseizoen tegen hoge prijzen aan toeristen te verhuren.

Het gemeentebestuur van Ibiza heeft gewaarschuwd voor deze praktijk, waarbij sommige eigenaren hun huizen leeg laten staan tijdens de zomermaanden om ze aan toeristen te verhuren en zelf in een caravan of kampeerauto te gaan wonen. De extreem hoge huurprijzen die kunnen worden gevraagd aan vakantiegangers, maken deze tijdelijke verhuizing naar een caravan een aantrekkelijke optie voor sommige huiseigenaren.

Deze praktijk roept ethische vragen op. Enerzijds biedt het huiseigenaren de mogelijkheid om te profiteren van de lucratieve toeristische markt op Ibiza. Anderzijds draagt het bij aan de woningnood op het eiland en de verdringing van permanente bewoners die geen exorbitante huurprijzen kunnen betalen.

Om deze situatie aan te pakken, zullen de lokale autoriteiten mogelijk strengere regelgeving en handhaving moeten invoeren. Dit om te voorkomen dat huiseigenaren hun woningen leeg laten staan en misbruik maken van de toeristische markt, ten koste van de huisvestingsmogelijkheden voor permanente bewoners.

Ga naar de inhoud