skip to Main Content
Aantal Nederlanders en Belgen die ingeschreven staan bij de Sociale Zekerheid in Spanje stijgt
Freepik

Aantal Nederlanders en Belgen die ingeschreven staan bij de Sociale Zekerheid in Spanje stijgt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Nederlanders/Belgen Sociale Zekerheid Spanje

Freepik

MADRID – Zoals elke maand plaatste de Seguridad Social ofwel de Spaanse Sociale Zekerheid op haar website de resultaten van het aantal buitenlanders die ingeschreven staan als zijnde werkende in Spanje. Daaronder ook de Nederlanders en Belgen die een baan hebben en bijdragen aan de Seguridad Social in Spanje.

Sinds 1 januari van dit jaar (2018) wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 44.089 Nederlanders en 30.914 Belgen in Spanje.

Een groot deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft werkers en werklozen bijhoudt.

April 2018

Volgens de meest actuele gegevens over de maand april (download PDF) van dit jaar staan er 15.319 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid terwijl dit aantal oploopt naar 9.656 Belgen.

In totaal staan er echter 812.118 buitenlanders afkomstig uit EU-lidstaten bij de Spaanse Sociale Zekerheid ingeschreven terwijl het totaal inclusief landen van buiten de EU oploopt naar 1.930.621 buitenlanders.

Nederlanders

Van het totaal aantal Nederlanders staan 9.474 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 5.651 Nederlanders op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 95 personen op de lijst, “regimen mar” (zeevaart en visserij) 51 personen en als “regimen agrario” (landbouw) 45 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal Belgen staan 5.944 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 3.599 Belgen op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen mar” (zeevaart en visserij) 38 personen op de lijst, als “regimen agrario” (landbouw) 37 personen  en als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 36 Belgen op de lijst.

In 2018

Eerder dit jaar stonden er in maart 14.661 Nederlanders en 9.374 Belgen ingeschreven bij de Seguridad Social. In februari was dat aantal nog 14.160 Nederlanders en 9.171 Belgen en in januari van dit jaar was het aantal ingeschrevenen nog 13.911 Nederlanders en 8.966 Belgen. Er is dus duidelijk een stijgende lijn merkbaar tussen januari en april dit jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
    1. Die vallen dan buiten de boot, want ze zijn geen EU-inwoner meer!
      Tenzij er een regeling komt voor hen die een x-aantal jaren al in Spanje woonachtig waren, voor de Brexit ter sprake kwam. Dit soort zaken worden nog onderhandeld.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken