skip to Main Content
De nieuwe Europese Privacywet in Spanje
123RF

De nieuwe Europese Privacywet in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

De nieuwe Europese Privacywet in Spanje

123RF

MADRID – Vanaf 25 mei zal de nieuwe Europese Privacywet (AVG) in werking treden. De wet stamt al uit 2016 maar destijds is besloten bedrijven 2 jaar te tijd te geven om aan de nieuwe wet te voldoen. Wellicht is door deze lange periode deze wet een beetje ondergesneeuwd geraakt tussen al het andere nieuws maar de laatste dagen lijkt het erop dat iedereen wakker is geworden. Ook SpanjeVandaag heeft met de AVG te maken en vraagt om jouw aandacht.

De databeschermingsrichtlijn uit 1995, die door de toegenomen digitalisering gedateerd was geworden, is hiermee komen te vervallen. De belangrijkste veranderingen ten opzichte van de richtlijn uit 1995 zijn het recht op inzage, recht op correctie en verwijdering en recht op dataportabiliteit.

De wet geldt dus voor heel Europa, maar ook bedrijven van buiten de EU die gegevens opslaan van Europeanen dienen de wet te volgen. Daarom heb je recent mails ontvangen van bedrijven als Facebook, Google en Instagram. Omdat dergelijke bedrijven wel vaker aanpassingen maken worden deze mails vaak nauwelijks gelezen en realiseert men zich niet dat het nu om deze wet gaat.

Beste SpanjeVandaag lezer. Wellicht ben je aangemeld voor onze dagelijkse nieuwsbrief. Mocht dat het geval zijn dan zul je van ons een speciale e-mail ontvangen waarin om jouw toestemming gevraagd wordt om jouw e-mailadres te gebruiken om je de dagelijkse nieuwsbrief te blijven versturen.

Mocht je geen speciale e-mail van ons ontvangen dan kun je ook naar een van de nieuwsbrieven gaan en helemaal onderaan klikken op de link “jouw gegevens bijwerken”. Er wordt dan een nieuw venster geopend waar je onder het kopje “Marketingtoestemmingen” het vakje bij “Email” dient aan te vinken om dit daarna via de knop “Profiel bijwerken” te bevestigen.

De wet in Spanje

In het Spaans heet de wet Reglamento General de Protección de Datos (RGPD). In Spanje is feitelijk iedere onderneming of ondernemer verplicht zich hiervoor te registreren bij la Agencia Española de Protección de Datos (AEPD). Een bedrijf dat niet op de een of andere manier beschikking heeft over data is nauwelijks meer denkbaar. Onder data vallen naast persoonlijke gegevens als naam adres en geboortedatum bijvoorbeeld ook e-mailadressen en telefoonnummers.

De registratie had iedere ondernemer dus voor 25 mei al geregeld moeten hebben. Wanneer jij een onderneming hebt of ZZP-er (autónomo) bent doe je er goed aan dit alsnog snel te regelen als je dit nog niet gedaan hebt. Wanneer je dit niet doet kun je een boete krijgen van 4% van uw jaaromzet, oplopend tot 20 miljoen euro al zal het laatste voor de kleine ondernemer niet zo snel aan de orde zijn.

Bij nieuwe wetten en regels is het natuurlijk altijd de vraag: wie gaat er handhaven en hoe? Dat is nu nog niet geheel duidelijk maar dat mag geen reden zijn de wet naast je neer te leggen. Als je bijvoorbeeld een B&B runt en een gast is onverhoopt ontevreden vertrokken kan hij jou slechte recensies geven op diverse platforms wat natuurlijk heel vervelend is.

Nú kan hij jou echter ook aangeven bij de AEPD wanneer deze vermoedt of weet dat je niet aan de wet voldoet. En dan zouden er zomaar eens sancties kunnen volgen.

Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen via info@rinconadvice.com met de auteur van dit ingezonden artikel, Raul Boer van www.rinconadvice.com.

NB Dit artikel beperkt zich tot de gevolgen voor kleine bedrijven en ZZP-ers (autónomos). Grote bedrijven hebben verdergaande verplichtingen.

NOTA: Dit is een ingestuurd artikel maar is deels aangepast door de redactie.

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Doen jullie goed, mensen moeten geinformeerd blijven, dan kunnen ze ook de juiste keuzes maken.
    Bedankt

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken