skip to Main Content
Spaanse rapper die de gevangenis in moet vlucht naar België
El Pais

Spaanse rapper die de gevangenis in moet vlucht naar België

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spaanse rapper vlucht naar buitenland

El Pais

MADRID – De Spaanse rapper José Miguel Arenas Beltrán beter bekend als Valtonyc is naar het buitenland gevlucht. De Guardia Civil en Policía Nacional vermoeden dat de op Mallorca wonende muzikant de dag voordat hij op donderdag 24 mei voor drie jaar naar de gevangenis moet voor de justitie gevlucht is naar België. Dit werd later bevestigd.

De rapper Valtonyc moet voor drie jaar en zes maanden naar de gevangenis vanwege het verheerlijken van het terrorisme, laster en het ernstig beledigen en bedreigen van het Spaanse Koningshuis. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft tien dagen geleden de uitspraak van het Nationaal Gerechtshof nogmaals bevestigd. Het Hooggerechtshof heeft de argumenten van de verdediging van de rapper wat betreft vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid afgewezen.

UPDATE: De rechter in Spanje heeft een nationaal, internationaal en Europees opsporing- een aanhoudingsverzoek uitgevaardigd.

Vliegtickets

De laatste dagen hebben fans van de Spaanse rapper vliegtickets voor Valtonyc geboekt en dat kenbaar gemaakt op internet via de sociale media. Dat werd gedurende tien dagen deels door de rapper bevorderd om zo de politie op het verkeerde been te zetten en een loopje te nemen met de Spaanse justitie.

België?

De politie vermoedde het al en dit werd later bevestigd. Valtonyc is naar België gevlucht omdat hij daar, volgens eigen zeggen, volledige vrijheid van meningsuiting heeft. Daarnaast ontkomt hij aan de Spaanse justitie die nu bestudeert om een Europees opsporingsbevel uit te schrijven. Op Twitter beloofde de rapper dat hij zich niet vrijwillig zal melden bij de gevangenis en dat de politie hem maar moest komen zoeken.

Provocerend

De taal van de rapper op diverse liedjes die hij geschreven heeft is extreem, provocerend, allegorisch en symbolisch. De rechters zijn van mening dat de teksten die de rapper heeft geschreven uitdrukkingen zijn ter ondersteuning en lof van de terroristische organisaties GRAPO en de ETA. Daarnaast worden er ernstige dreigementen geuit tegen politici en leden van het Spaanse Koningshuis.

De rapper heeft diverse liedjes op internet geplaatst waarin de teksten niet altijd netjes zijn en provocerend werken. Er wordt herhaaldelijk gesproken over geweld, aanslagen, het doden van en de namen van terroristische groeperingen worden genoemd. Volgens de rechter gaat de houding van de rapper verder dan het uiten van een mening en wordt het gebruik van geweld verheerlijkt.

Recent kwamen er nog videobeelden naar buiten waarop te zien is dat de rapper tijdens een concert het publiek vraagt om politieagenten te vermoorden wat uiteraard gezien kan worden voor aanzetten tot geweld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Hiermee wordt nogmaals bevestigd wat ‘vrijheid van meningsuiting’ betekent in het Franquistische Spanje van fraudeur Rajoy…

 2. Van mij mag 90% van dat rappers-gajes in het cachot gegooid worden. Geweld- en drugsverheerlijking, vooral niet werken, agressief doen en vrouwen vernederen heeft voor mij niets met kunst, noch met muziek te maken. Onbegrijpelijk hoe ver sommige teksten gaan, zonder dat de “artiest” daarvoor wordt opgepakt. Het zorgt alleen maar voor geestelijke verarming en copycat gedrag bij veel jeugd. Een stel droeftoeters waar de honden geen brood van lusten.

 3. Vrijheid van meningsuiting. De grens ligt bij bedreiging en oproepen tot geweld. Dat is onacceptabel. De rest? Een beetje provoceren en beledigen? Wat maakt het uit?

 4. Waarom denk je dat ze allemaal naar den belziek trekken?Zoals de naam al laat vermoeden daar worden ze behandeld als helden.Dat is ook de reden dat er enkele dag opstootjes zijn.Ze worden opgepakt en direct vrijgelaten.Politie wordt meer en meer afgeslagen in de val gelokt en bekogeld met stenen.

  1. Het gerecht in België werkt net als andere landen traag maar zeker. Deze week is er weer iemand tot 80u(!) werkstraf veroordeelt wegens het duwen van een politieagent tijdens een relletje van vorig jaar. Politie registreert de identiteit en men wordt terug vrijgelaten (tenzij te ernstig!). Waar moeten ze al die delinquenten dan steken? Alle gevangenissen vd omliggende landen volstaan nog niet dan. En aub, zeg nu niet dat dit enkel in België zo is, zie ook maar eens naar Parijs, Lyon, …enz

 5. Er zijn voldoende wetten in België om hem op te pakken zodra hij het daar probeert (tov de Belgische staat dan wel!). Denk maar aan de arrestatie en vervolging van Sharia for Belgium (veroordeelt) of die franse zanger ll tijdens de rellen in Brussel (is vrijgelaten bij gebrek aan bewijs), …en er zijn nog meerdere voorbeelden.

 6. “…De rechters zijn van mening dat de teksten die de rapper heeft geschreven uitdrukkingen zijn ter ondersteuning en lof van de terroristische organisaties GRAPO en de ETA. Daarnaast worden er ernstige dreigementen geuit tegen politici en leden van het Spaanse Koningshuis…”
  Het lijkt me nogal onwaarschijnlijk dat dit voor het Belgisch gerecht volstaat om hem op te pakken. De ‘Ley Mordaza’ bestaat daar niet.

  1. Er is ook nog een verschil in uitspraken bijv. ik vind jou een … is niet strafbaar maar jij bent een … weer wel. Nu ken ik heel die rapper niet dus ken ik al zijn zogenaamde nummers ook niet. Wel weet ik dat bepaalde mensen “ik vind jou” al verkeerd vinden en daarmee de vrijheidsuitingen belemmeren.

  1. Hey Rob, ik denk dat er daar advocaten zijn die pakketten aanbieden ofzo….met korting voor mensen uit Spanje hahahaha.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken