Spaanse rapper die de gevangenis in moet vlucht naar België

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Spaanse rapper die de gevangenis in moet vlucht naar België

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse rapper José Miguel Arenas Beltrán beter bekend als Valtonyc is naar het buitenland gevlucht. De Guardia Civil en Policía Nacional vermoeden dat de op Mallorca wonende muzikant de dag voordat hij op donderdag 24 mei voor drie jaar naar de gevangenis moet voor de justitie gevlucht is naar België. Dit werd later bevestigd.

De rapper Valtonyc moet voor drie jaar en zes maanden naar de gevangenis vanwege het verheerlijken van het terrorisme, laster en het ernstig beledigen en bedreigen van het Spaanse Koningshuis. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft tien dagen geleden de uitspraak van het Nationaal Gerechtshof nogmaals bevestigd. Het Hooggerechtshof heeft de argumenten van de verdediging van de rapper wat betreft vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid afgewezen.

UPDATE: De rechter in Spanje heeft een nationaal, internationaal en Europees opsporing- een aanhoudingsverzoek uitgevaardigd.

Vliegtickets

De laatste dagen hebben fans van de Spaanse rapper vliegtickets voor Valtonyc geboekt en dat kenbaar gemaakt op internet via de sociale media. Dat werd gedurende tien dagen deels door de rapper bevorderd om zo de politie op het verkeerde been te zetten en een loopje te nemen met de Spaanse justitie.

België?

De politie vermoedde het al en dit werd later bevestigd. Valtonyc is naar België gevlucht omdat hij daar, volgens eigen zeggen, volledige vrijheid van meningsuiting heeft. Daarnaast ontkomt hij aan de Spaanse justitie die nu bestudeert om een Europees opsporingsbevel uit te schrijven. Op Twitter beloofde de rapper dat hij zich niet vrijwillig zal melden bij de gevangenis en dat de politie hem maar moest komen zoeken.

Provocerend

De taal van de rapper op diverse liedjes die hij geschreven heeft is extreem, provocerend, allegorisch en symbolisch. De rechters zijn van mening dat de teksten die de rapper heeft geschreven uitdrukkingen zijn ter ondersteuning en lof van de terroristische organisaties GRAPO en de ETA. Daarnaast worden er ernstige dreigementen geuit tegen politici en leden van het Spaanse Koningshuis.

De rapper heeft diverse liedjes op internet geplaatst waarin de teksten niet altijd netjes zijn en provocerend werken. Er wordt herhaaldelijk gesproken over geweld, aanslagen, het doden van en de namen van terroristische groeperingen worden genoemd. Volgens de rechter gaat de houding van de rapper verder dan het uiten van een mening en wordt het gebruik van geweld verheerlijkt.

Recent kwamen er nog videobeelden naar buiten waarop te zien is dat de rapper tijdens een concert het publiek vraagt om politieagenten te vermoorden wat uiteraard gezien kan worden voor aanzetten tot geweld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.