Nationale rouwperiode van 10 dagen voor corona-slachtoffers in Spanje

Nationale rouwperiode van 10 dagen voor corona-slachtoffers in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Eerder maakte de premier van Spanje Pedro Sánchez al bekend dat er een nationale rouwperiode zou komen in Spanje wanneer heel Spanje zich in tenminste Fase 1 zou bevinden. Nu dat vanaf maandag 25 mei het geval is heeft de premier op zaterdag aangekondigd dat er vanaf dinsdag 26 mei officieel een 10-daagse rouwperiode begint.

Het zal de langste rouwperiode uit de Spaanse geschiedenis zijn sinds dat het land een democratie werd. In totaal zal deze nationale rouwperiode 10 dagen moeten gaan duren en wordt deze in een ceremonie gestart door de Koning van Spanje Felipe VI.

Gedurende de nationale rouwperiode zullen alle vlaggen bij de openbare en regeringsgebouwen in het land gedurende 10 dagen halfstok hangen om zo de bijna 29.000 officiële corona-doden te eren.

De oppositiepartijen wilden al veel eerder een nationale rouwdag of rouwperiode hebben maar de regering wilde liever wachten totdat heel Spanje zich in tenminste Fase 1 zou bevinden. Op regionaal en zelfs lokaal vlak kunnen autoriteiten er wel voor kiezen om een regionale rouwdag af te kondigen. Dat gebeurde al deels in de Madrid regio, de Valencia regio en in Galicië en op lokaal vlak in de gemeenten Oviedo en Huesca.

Een dag van nationale rouw of nationale rouwdag of periode is een veelal door de regering van een land afgekondigde dag waarop een groot gedeelte van de bevolking de gelegenheid krijgt rouw te betonen en aan herdenkingsactiviteiten deel te nemen. Zulke dagen markeren de dood of begrafenis van een of meer bekende personen die uit dat land afkomstig zijn, of betreffen zoals in het geval van de corona-crisis een ramp in dat land of een ramp met mensen uit dat land. Afhankelijk van de cultuur en het land waar deze rouwdag of periode gehouden wordt, vinden er activiteiten plaats. In sommige landen wordt er op zo’n dag een minuut stilte gehouden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.