menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort verslag van autoreis Spanje-Nederland-Spanje tijdens de corona-pandemie

Kort verslag van autoreis Spanje-Nederland-Spanje tijdens de corona-pandemie
Beeld: Freepik

Kort verslag van autoreis Spanje-Nederland-Spanje tijdens de corona-pandemie

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Onlangs moest de redactie van SpanjeVandaag vanuit Spanje naar Nederland reizen tijdens de corona-pandemie. Dat gebeurde in de maanden februari en daarna in mei. Hieronder vertelt de redactie kort hoe deze reis verlopen is en wat er nodig was voor de toen geldende regels zoals formulieren en PCR-tests.

Eind februari moest de redactie hals over kop naar Nederland reizen. Dat gebeurde vanuit de provincie Tarragona in Catalonië naar Maastricht in Limburg. Wij kozen ervoor om de reis met eigen vervoer uit te voeren om zo een vliegtuig te vermijden, deels omdat er op dat moment maar zeer weinig vluchten waren en allemaal naar Amsterdam-Schiphol vlogen.

Spanje naar Nederland

Eind februari had Catalonië te maken met de district lockdowns en dus moest er een speciaal document ingevuld worden waarop de reden voor de reis moest worden aangegeven. We zijn daarop niet gecontroleerd door de Catalaanse politie. (NOTA: dit formulier is inmiddels niet meer nodig)

Voordat de reis begon moest er een PCR-test gedaan worden omdat dit verplicht was en nog steeds is om Frankrijk binnen te mogen komen, ook over de weg. Deze PCR-test werd uitgevoerd bij een apotheek in Cambrils , iets wat niet normaal is want farmacias mogen geen PCR-tests uitvoeren. Speciaal daarvoor komt een laboratorium medewerker naar de apotheek om de test uit te voeren. Deze had een kostprijs van 105 euro en het resultaat kregen we dezelfde avond nog.

Om Frankrijk binnen te komen moet ook een gezondheidsformulier ingevuld worden waarop je aangeeft geen corona-symptomen te hebben en aangeeft wat de reden is van de reis. Dat formulier is in het Frans of Engels te downloaden. We hebben het uitgeprint zodat het makkelijker af te geven zou zijn.

Eenmaal op pad zijn we in Catalonië nergens gecontroleerd (dit in verband met de district lockdown die toen geldig was). Bij de Spaanse grensovergang La Jonquera (Gerona) was geen controle, ook niet aan de Franse kant van de grensovergang.

Maar bij de eerste tolpoort in Frankrijk werd wel gecontroleerd en we moesten aan de Franse politie de gezondheidsverklaring, de reden van doorreis en de negatieve PCR-testuitslag laten zien. Hierop werd dus actief gecontroleerd door de Gendarmerie in Frankrijk.

Eenmaal in Frankrijk hebben we twee keer overnacht in hotels die gewoon open waren (in Valenca en Nancy). Alleen het avondeten en ontbijt was op de kamer. Alle tankstations waren gewoon open maar de meeste restaurants langs de weg waren gesloten. De winkels van de tankstations waren wel gewoon open. We hebben niet gereden tijdens de avondklok tijden maar er was wel veel verkeer op de weg.

Eenmaal in Luxemburg en België werd nergens gecontroleerd zodat we zonder problemen Nederland in konden reizen om te beginnen aan de 10-daagse quarantaine.

Nederland naar Spanje

Terwijl de reis van Spanje naar Nederland plaatsvond eind februari begon de reis van Nederland naar Spanje half mei. In de tussentijd waren er veel corona-regels veranderd in Nederland, België en Frankrijk.

Om door Frankrijk te mogen rijden is echter nog steeds een negatief PCR-testuitslag nodig die maximaal 72 uur oud mag zijn. Aangezien dat drie dagen is zou deze testuitslag ook kunnen gelden om Spanje over de weg binnen te komen. Er is enige verwarring rondom die testeis om Spanje over de weg binnen te mogen komen maar wij wilden het zekere voor het onzekere nemen en de reis binnen 72 uur te doen.

De PCR-test werd uitgevoerd bij spoedtest.nl in Maastricht en had een kostprijs van 139 euro. De test deden we voor 18 uur zodat de uitslag de dag erna voor 1 uur ‘s nachts binnen zou komen wat een andere datum is op het formulier wat belangrijk is als je kijkt naar de 72 uur periode.

Om door Frankrijk te reizen hebben we ook de gezondheidsverklaring ingevuld, net zoals op de heenreis. In België en Luxemburg waren geen controles. Verder zijn we ook geen enkele controle tegengekomen in Frankrijk en werd er niet gecontroleerd bij de grensovergang van Luxemburg naar Frankrijk. We hebben wel regelmatig politie gezien die controleerde bij tolpoorten maar hoofdzakelijk bij vrachtwagens. We weten niet waarop men controleerde.

Inmiddels waren de restaurants in de hotels weer geopend in Frankrijk en kon men het diner en ontbijt in de eetzaal nuttigen. We hebben uiteindelijk weer twee keer overnacht (Beaune en Perpignan) omdat het druk was op de weg (na Lyon) en omdat het soms slecht weer was met regen en wind. Langs de snelweg waren er meer eetgelegenheden open maar binnen eten was nergens toegestaan, wel buiten op een terras.

Eenmaal bij de Frans-Spaanse grens werden wij nergens op gecontroleerd toen we Spanje binnenreden bij de grensovergang La Jonquera (Gerona). Aan de Franse kant werd wel gecontroleerd bij de eerste tolpoort als je vanuit Spanje Frankrijk binnenkomt, op dezelfde plaats als de controle die we op de heenreis mee hebben gemaakt. Maar op de weg van Frankrijk naar Spanje hebben we geen controle gehad.

We hebben wel de Catalaanse politie onderweg gezien die controleerde en zowel vrachtwagens als personenwagens staande hield maar we weten niet of dat was om een PCR-testuitslag te controleren of iets anders.