menu: rubrieken, zoeken & meer

Vanaf 7 juni met vaccinatiebewijs zonder PCR-test naar Spanje maar welk bewijs? (UPDATE)

Vanaf 7 juni met vaccinatiebewijs zonder PCR-test naar Spanje maar welk bewijs?
Beeld: Archieffoto

Vanaf 7 juni met vaccinatiebewijs zonder PCR-test naar Spanje maar welk bewijs? (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vorige week maakte de Spaanse premier Pedro Sánchez bekend dat eenieder vanaf maandag 7 juni naar Spanje mag reizen zonder een PCR-test te laten zien. Dat geldt dan alleen voor die personen die geheel gevaccineerd zijn, dus twee prikken hebben gehad of een prik in het geval van het Janssen-vaccin. Op vertoon van een vaccinatiebewijs zou je zonder problemen Spanje binnen mogen komen maar welk bewijs dan?

Bij de redactie krijgen we veel vragen binnen van lezers die willen weten wat als een vaccinatiebewijs wordt gezien in Spanje. Aangezien het nieuws hierover nog erg vers is weten wij dat ook niet omdat er simpelweg niet meer informatie over beschikbaar is in Spanje.

BELANGRIJK: Lees hier alle informatie zoals vermeld in de officiële Spaanse Staatscourant die op zaterdag 5 juni is gepubliceerd. ARTIKEL: Belangrijke wijzigingen corona-eisen om Spanje vanaf 7 juni binnen te mogen komen.

Welke vaccinatiebewijzen?

Mensen die in Nederland gevaccineerd worden krijgen een vaccinatiebewijs mee van de GGD maar LET OP dat is zoals de Rijksoverheid aangeeft geen officieel vaccinatiebewijs want volgens Rijksoverheid.nl bestaat dat op dit moment niet in Nederland. In Nederland bestaat ook nog het gele vaccinatieboekje maar ook dat is officieel internationaal gezien geen bewijs van corona-vaccinatie.

Mensen die in België gevaccineerd worden krijgen een vaccinatiekaartje mee in het vaccinatiecentrum maar zoals HIER te lezen is, is ook dat een document zonder officiële betekenis. 

Op dit moment en totdat het officiële EU Digitale Covid-certificaat beschikbaar komt gelden voor Nederland en België dus waarschijnlijk de bovenstaande vaccinatiebewijzen als bewijs dat je gevaccineerd bent, simpelweg omdat er geen andere bewijzen zijn om te laten zien na aankomst in Spanje.

In alle gevallen moet het gaan om corona-vaccins die goedgekeurd zijn door het Europees Geneesmiddelenbureau of de Wereldgezondheidsorganisatie zoals Pfizer, Moderna, Janssen en AstraZeneca, de vaccins die gebruikt worden in de meeste EU-landen.

En de gezondheidsverklaring?

Wat gebeurt er met de verplichting om de Spaanse gezondheidsverklaring via de SpTH website in te vullen? Moeten gevaccineerde reizigers vanaf 7 juni dit formulier met QR-code ook nog steeds invullen? 

Helaas hebben wij daar nog geen antwoord op kunnen vinden dus de kans is groot dat dit ook vanaf 7 juni nog steeds verplicht zal zijn voor alle reizigers, inclusief degenen die gevaccineerd zijn en zonder de negatieve PCR-testuitslag kunnen reizen. Op het moment dat wij meer informatie hierover hebben zullen we dat uiteraard melden.

Wie moet nog wel een PCR-test hebben?

Kinderen onder de 6 jaar kunnen zonder PCR-testuitslag reizen maar kinderen ouder dan 6 jaar zullen nog steeds een negatieve PCR- of TMA-testuitslag moeten laten zien, net zoals alle reizigers die nog niet gevaccineerd zijn of die het coronavirus hebben gehad.

Mag ik naar Spanje reizen als ik Covid heb gehad?

Vanaf 7 juni kunnen gevaccineerde personen met een vaccinatiebewijs naar Spanje reizen zonder een PCR-test te laten zien. Maar hoe zit dat met mensen die al Covid hebben gehad en (nog) niet gevaccineerd worden? Deze groep reizigers zal helaas nog moeten wachten op het EU Digitale Covid-certificaat waarin vermeld staat dat ze Covid hebben gehad in de laatste 6 maanden voor aanvang van de reis.

Mensen die minder dan 6 maanden geleden Covid hebben gehad krijgen soms slechts één prik en dus niet twee zoals dat zou horen bij de Pfizer, Moderna en AstraZeneca vaccins. Dat betekent dat op het vaccinatiebewijs ook slechts één prik vermeld zal staan. Of dat genoeg is om vanaf 7 juni Spanje binnen te komen zonder PCR-test is ons onbekend.

Terugreis van Spanje naar Nederland/België

De Spaanse regering heeft dus vanaf 7 juni de inkomenseis voor gevaccineerde personen versoepeld wat goed nieuws is maar Nederland heeft op dit moment alleen de terugreis eisen vanaf de Balearen en Canarische Eilanden aangepast (kleur geel). Voor het Spaanse vasteland geldt op dit moment nog steeds een oranje reisadvies en dus moet je voldoen aan de PCR-test, antigeensneltest eis en de quarantaine.

In het geval van België ligt het aan de kleuren van de reisadviezen en of je officieel in België of buiten België woonachtig bent. De eisen voor het reizen vanuit Spanje naar België kun je HIER lezen.

Negatief reisadvies Nederland

Weliswaar mogen gevaccineerde Nederlanders vanaf maandag 7 juni naar Spanje reizen zonder een PCR-test maar dat wil niet zeggen dat het reizen al is toegestaan. Nederland heeft voor het Spaanse vasteland nog steeds een negatief (oranje) reisadvies dus reizen mag alleen als dat essentieel is. Dat is een reisADVIES en geen reisVERBOD maar wel belangrijk om rekening mee te houden. Of de oranje kleur voor het Spaanse vasteland voor of op 7 juni zal veranderen naar de kleur geel is nu nog niet bekend. Meer informatie kun je lezen op Nederlandwereldwijd.nl/Spanje

EU Digitale Covid-certificaat

Zoals we eerder al schreven in DIT ARTIKEL zal het EU Digitale Covid-certificaat op 1 juli in gebruik worden genomen. Met dit Covid-certificaat kunnen reizigers straks met een QR-code (digitaal of op papier) aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben de afgelopen 6 maanden en daardoor zijn beschermd tegen het coronavirus.

Overigens wordt in Frankrijk al gesproken over de invoering van het EU Digitale Covid-certificaat op 26 juni in plaats van 1 juli.