skip to Main Content
De Guardia Civil waarschuwt voor het autorijden met flip-flops in Spanje
Pixabay

De Guardia Civil waarschuwt voor het autorijden met flip-flops in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Politie Spanje waarschuwt voor rijden met slippers

Pixabay

MADRID – De Spaanse politie eenheden zoals de Policía Nacional en de Guardia Civil zijn heel actief op de sociale media netwerken zoals Facebook en Twitter. Dit keer heeft de Guardia Civil een herinnering geplaatst voor alle autorijders die met flip-flops of “chanclas” rijden.

Het autorijden met slippers of flip-flops (chanclas in het Spaans) is op zich niet verboden en het staat niet letterlijk in de verkeerswetten omschreven. Toch kunnen automobilisten bekeurd worden een auto rijden met slippers aan. Een bekeuring kan 80 euro of meer bedragen.

Dat heeft alles te maken met de Spaanse verkeerswet en de volgende artikelen:

Artikel 18.1: “De bestuurder van een voertuig is verantwoordelijk voor het behoud van hun persoonlijke bewegingsvrijheid, het vereiste gezichtsveld en de juiste aandacht tijdens het rijden, om hun eigen veiligheid, de veiligheid van andere inzittenden en andere weggebruikers te waarborgen. Om deze reden moet er gezorgd worden voor een goede rijpositie en dient men ervoor te zorgen dat andere passagiers en voorwerpen of dieren die worden vervoerd goed zijn geplaatst, zodat er geen storing is tussen de bestuurder en een van hen”.

Artikel 17.1: “Bestuurders moeten te allen tijde in staat zijn tot een volledige controle over en verantwoordelijkheid voor hun voertuigen”.

Artikel 3.1: “Autorijden moet zorgvuldig worden uitgevoerd en men dient voorzorgsmaatregelen te nemen om schade binnen of buiten het voertuig te vermijden. Men dient ervoor te zorgen dat de bestuurder of andere inzittenden van het voertuig of andere weggebruikers niet in gevaar komen. Het is strikt verboden om op nalatige of roekeloze wijze te rijden”.

Er staat dus niet specifiek in de Spaanse verkeerswet dat het rijden met slippers verboden is maar de politie kan bekeuren indien de agenten denken dat het een veilige manier van autorijden in de weg staat.

Elke autorijder dient zijn/haar eigen verantwoordelijkheid te nemen om zo veilig mogelijk te autorijden daarom staat het rijden met slippers letterlijk niet in de wet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
  1. Hoezo zou men met blote voeten niet mogen rijden, wat is daar gevaarlijk aan? Ik heb mijn rijbewijs behaald met blote voeten! Ook de lessen gevolgd op blote voeten op advies van mijn rijinstructeur, omdat dit beter lukte dan met schoenen.
   Inmiddels lukt het natuurlijk met schoenen ook prima hahaha!
   Dit was overigens in NL

 1. Rijden met schoeisel daar vooraan open is is levensgevaarlijk. Als je van pedaal wil wisselen kan de pedaal tussen de tenen en het schoeisel komen en dan zit je vast en kun je die pedaal niet onmiddellijk indrukken.
  Ook als de hiel niet afgesloten is is dit ook gevaarlijk, tijdens het wisselen van pedaal kan het schoeisel loskomen en sta je met een scheef schoeisel te drukken.

  Heb allemaal meegemaakt, voor mij alleen nog maar vast schoeisel.
  Van mij mogen ze er 800 euro van maken. Ik wil niet aangereden worden omdat de bestuurder slippers aan heeft en zijn pedaal niet kan vinden of kan drukken.

  1. En met blote voeten waar we allemaal mee geboren zijn ? En waar eeuwennnn lang we hebben met onze ambacht en prive mee hebben goederen vervoerd!! Ik zie geen problemen maaar met Flip flops is inderdaad gevaarlijk . Heb het ook meegemaakt maar op blote voeten NO PROBLEMA!

 2. Ok, dus het is niet verboden, maar als de politie denkt dat je slippers gevaarlijk zouden kunnen zijn, krijg je een boete.
  Kan het nog onduidelijker?
  Zoals zo vaak, na het lezen van een artikel in Spanje vandaag heb je meer vragen dan antwoorden.
  Een huilend kind op de achterbank, dat is gevaarlijk….
  Een sigaret roken met het raam open, dat is gevaarlijk.
  Losse troep in de auto dat onder je pedaal kan schuiven, dat is gevaarlijk.
  Er zijn duizenden dingen gevaarlijk en die staan nergens op papier. Dus waarom die slippers voor de zoveelste keer?

  1. Is toch niet zo moeilijk, in de Spaanse wet staat niet speciaal dat het niet mag om met slippers te rijden maar als een agent vindt dat het gevaarlijke situaties kan opleveren of dat iemand niet goed rijdt en slippers aanheeft krijgt hij een bekeuring … gewoon niet doen. Als de slipper losraakt en achter het gaspedaal komt kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Vraag beantwoord? Meer info (van vorig jaar) https://www.spanjevandaag.com/25/06/2017/pas-op-met-autorijden-in-spanje-gedurende-de-zomer-vanwege-deze-regels-en-boetes/

 3. Vaag verhaal. Als je zo’n bekeuring aanvecht houdt het volgens mij geen stand.

 4. Wat zijn in godsnaam flipflops of zoiets?? Bedoelt u niet gewoon slippers?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken