skip to Main Content
De tweestrijd rondom de mooie maar plakkerige paars gekleurde “jacarandas” bomen in Spanje

De tweestrijd rondom de mooie maar plakkerige paars gekleurde “jacarandas” bomen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

De plakkerige paarse “jacarandas” bomen in Spanje

Wikimedia

MADRID – Wellicht heb je er nog nooit van gehoord maar de “jacarandas” bomen zijn op veel plaatsen in Spanje te vinden. Ze vallen goed op want ze zien er in de lente, begin van de zomer en vaak ook in de herfst zeer mooi uit met de paarse bloemen en zorgen daarnaast ook nog eens voor een prettige geur maar toch is niet iedereen blij met deze bloeiende bomen. Het probleem is namelijk dat wanneer de bloem losraakt en van de boom valt deze erg plakkerig wordt en dat is knap lastig.

Ze zijn op veel plaatsen langs de Middellandse Zee kust en waarschijnlijk ook nog wel op veel andere plaatsen in het land te vinden, de “jacarandas” bomen ofwel in het Nederlands Palissanderboom. Deze boomsoort bloeit in het algemeen niet eenmaal per jaar maar tweemaal, gedurende de lente en de herfst.

De “jacarandas” zijn op veel plaatsen in Spanje te vinden en worden normaal gesproken door de gemeentelijke plantsoen diensten langs de straat of in parken gepland. De reden daarvoor is natuurlijk dat de bomen wanneer ze bloeien er geweldig mooi uitzien maar daarnaast ook klein en smal zijn en de wortels de stoeptegels niet kapot maken.

Plakken

De bomen mogen er dan wel leuk uitzien en lekker ruiken, maar mensen die dagelijks te maken hebben met deze boomsoort zijn er niet zo blij mee. Wanneer de bloemen namelijk losraken en van de boom vallen komen deze terecht op auto’s, scooters, terrassen, de stoep etc. Het nadeel van deze bloemen is dat ze enorm plakken en dat deze plak lastig te verwijderen is. Hierdoor wordt alles vies en als je over de bloemen loopt plakken je schoenen enorm aan de onderkant.

Veel gemeenten zijn nu verplicht om op die plaatsen waar veel van deze “jacarandas” bomen te vinden zijn en waar de bloemen vallen de straten extra schoon te houden door deze met de immer aanwezige bladblazers schoon te blazen en dan nog vaak een lading water er overheen moeten sproeien om het goedje minder plakkerig te maken.

Bestrijding

In veel gemeenten staan honderden of duizenden van deze “jacarandas” bomen geplant en de plantsoen diensten willen op een nieuwe manier de plakkerige op de grond gevallen bloemen aanpakken. Dat wil men doen door insecten zoals lieveheersbeestjes en wespen in te zetten. De gemeenten wil namelijk zo veel mogelijke chemische bestrijdingsmiddelen vermijden en de lieveheersbeestjes of “mariquitas” in het Spaans eten gemiddeld 200 luizen op een dag waardoor ze de perfecte bestrijding vormen.

Bloemen of beestjes?

Ondanks het feit dat we namelijk schrijven dat de bloemen plakken is dat niet helemaal waar (maar dat maakt het verhaal wel makkelijker). Wat voor de plak zorgt zijn namelijk de luizen die de bloemen aanvallen, de in het spaanse genoemde “pulgón” (aphis gossypii) en deze wil de gemeenten bestrijden door insecten in te zetten.

Nederland

De “jacaranda mimosifolia” wordt in Nederland en België incidenteel aangeboden als kuipplant onder de naam Palissanderboom. Deze boom met prachtige paarse bloemen wordt wel aangeplant in de landen rond de Middellandse Zee zoals Spanje, maar is afkomstig uit Centraal- en het westen van Zuid-Amerika, en het Caribische gebied.

Wat is jouw mening over de paars gekleurde, lekker ruikende en mooie maar oh zo plakkerige “jacarandas” boom?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Jan, mijn boompjes bloeien paars en niet rood, bovendien hebben de zaaddozen de vorm en grootte van kastanjetten en zijn het geen langwerpige zaaddozen, dus wel degelijk jacarandaboompjes.

 2. Ik vind de jacaranda een heel mooie bloem . Heb ze voor het eerst gezien in Egypte langs de Nijl . Dat ze plakkerig wordt heb ik toen niet ondervonden maar heeft er al iemand stilgestaan bij de vieze ,smerige en plakkerige toestand die de afgevallen dadels veroorzaken , van de dadelpalm , op de voetpaden langs de wandel-boulevards . Dat is pas een viezigheid !

 3. Daarom vond ik laatst een ongeschonden 70cm hoog exemplaar bij de vuilbak…..kreeg het niet kver m’n hart en heb hem een “thuis” gegeven maar vind de plakkende bloemekes ‘s morgens op m’n terras toch wel vervelend. Oprapen lukt ook niet want plakt aan je handen, wegvegen ook niet want blijft aan je borstel hangen….ik blaas ze weg en d rest let een natte vod of anders loop ik ze mee naar binnen en dat is het laatste wat ik,wil.

  Mij hebben ze wijsgemaakt dat hun oorsprong in zuid afrika ligt.
  Wel blij te lezen in de vorige reacties waar je de zaadjes vind en dat ze niet vorstvrij zijn. Ik had namelijk een stekje willen proberen in Belgie.
  Dus dank voor de tips. Ik zal m’n plakbloemeke in elk geval houden en me er elke morgen aan ergeren…..maar er zijn zoveel ergere dingen in het leven….!

  1. Die zaaddozen hangen per twee aan een stengel. Je moet zo ‘n zaaddoos open trekken en dan zie je de zaadjes erin liggen, elk zaadje omhuld door een doorzichtig vliesje.
   Kiemt en groeit gemakkelijk.

 4. Fantastisch mooie bomen de Jacarandas, maar op dit moment bloeien er ook bomen met gele bloemen die dezelfde soort bladeren hebben als de jacarandas, weet iemand hoe deze bomen heten??? Of zijn het gewoon Acasias ??????

  1. Ik denk geen Acasias maar een Ipês (Braziliaanse boom), check even op google afbeeldingen.
   De Jacarandas vind ik een fantastische boom en dat die dan plakkerige bloembladen laat vallen, “so be it”.
   Heb er ook eentje gevonden, rode bloemen of bessen op fel oranje lange stengels. Heel de kruin zie je als hevig rood-oranje, gewoon prachtig. Kent iemand de naam van die boom ?

    1. Bedankt voor uw antwoord Peter, maar dat is het niet. De oranje stengels zijn wel 30-50 cm lang en die vind ik daar niet op. Zal iets anders zijn.

 5. Ik heb, omdat het zo ‘n mooie bomen zijn, vier jaar geleden het zaad van die boom uit Spanje mee gebracht ( die zaadjes zitten in een dubbel bruin houterig omhulsel dat lijkt op kastanjetten ) .
  Na vier jaar zijn ze nu 1,5 tot 2,5 m hoog en bloeien ze voor het eerst . Eén heb ik nu in mei in volle grond gezet, de andere staan nog steeds in bloempotten .
  Beestjes op de bloemen heb ik nog niet gemerkt .
  Belangrijk : die bomen zijn niet winterhard . Lichte vorst doodt de (heel sierlijke en samengestelde) bladeren . Ze worden dan bruin en . . . scheiden een “aparte stank” af !
  Dus, vanaf de late herfst binnen bewaren .
  Ik ga toch die ene boom in volle grond laten staan en in de winter zo goed als mogelijk tegen de kou beschermen . Afwachten dus of dat zal lukken .

  1. @ Willy
   De boom waarover jij het hebt is niet de jacaranda maar wel de Flamboyant. Jacaranda bloeit paars, de flamboyant bloeit rood,
   De ganse kruin van de boom staat dan vurig getooid, de bloemen zelf zijn een lust om in detail te bekijken.
   In Tenerife staan ze nu in bloei tot ongeveer eind juli en dan krijg je die lange houterige zaaddozen die tot de volgende bloei blijven hangen. Meer detail: Google: “Flamboyant Tenerife”
   Of de plant winterhard te maken is weet ik niet, maar met de juiste naam vindt je het wel.

  2. Bedankt voor de zaad tip, ik zal het zeker eens proberen in Belgie

   Een jutezak en haksel kan hem misschien helpen tegen de vorst in Belgie…

 6. Wat is nu het ergste, de gevallen bloemen die op voetpaden, straten en auto’s blijven plakken of de centen die aan de vingers van bepaalde personen blijft kleven.
  Zou men dat laatste ook met wespen en lieveheersbeestjes kunnen oplossen.

  Als men het geld dat aan de vingers blijft plakken gebruikt voor jonge en oudere werkloze een inkomen te bezorgen, als ze alles netjes opruimen, vang je drie vliegen in één klap:
  -Minder werklozen
  -Geen plakkerige bloemen meer op straat
  -En geld van de vingers halen en goed besteden.

  Wie durft hier een punt van maken in de nieuwe regering?

 7. Ik vind het prachtige bomen. Voor het eerst in jaren zijn wij in het voorjaar niet in Spanje (of Portugal, want daar staan ze ook) geweest en dit jaar heb ik de jacarandas dus niet gezien. In het najaar (wij gaan in oktober) heb ik ze nog nergens gezien helaas.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken