Mysterieuze oranje vlekken op zee voor de kust van Málaga

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Mysterieuze oranje vlekken op zee voor de kust van Málaga

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Zijn de inwoners en bezoekers van de Costa del Sol net bekomen van de duizenden kwallen die de afgelopen weken op de stranden aanspoelden en uit zee werden gevist, heeft men nu weer te maken met het volgende fenomeen. Voor de kust zijn grote oranje gekleurde vlekken te zien in zee maar wat zijn dat eigenlijk?

Vissers hebben de afgelopen dagen de autoriteiten gewaarschuwd dat zij de jaarlijks terugkerende grote oranje vlekken op zee weer hebben gezien. Daarbij wordt melding gemaakt dat deze door de zee en levante wind richting de kust geduwd worden.

Men heeft altijd gedacht dat het om grote groepen ansjovis en sardientjes ging maar experts zeggen dat het fenomeen te maken heeft met microalgen. Onderzoekers hebben monsters onderzocht die vorig jaar waren genomen en concluderen dat het gaat om microalgen van de zogenaamde dinoflagellaten (dinoflagelados) groep waarbij de kleine algen beter bekend staan als “chispa de mar” of in het latijns Noctiluca scintillans en in het Nederlands “zeevonk”.

De zeevonk is niet iets exclusiefs voor de zeeën bij Spanje aangezien deze microalgen op meerdere plaatsen voorkomen, ook in Nederland en België. De zeevonk komt voor in zowel koele kustgebieden als baaien van subtropische gebieden. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan de bloei van zeevonk paars, rood of groen zijn. Het water kan hierdoor een oranje kleur krijgen, iets wat men dus bij de Costa del Sol kan waarnemen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.