skip to Main Content
Mysterieuze oranje vlekken op zee voor de kust van Málaga
Diario Sur

Mysterieuze oranje vlekken op zee voor de kust van Málaga

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Mysterieuze oranje vlekken op zee voor de kust van Málaga

Diario Sur

MÁLAGA – Zijn de inwoners en bezoekers van de Costa del Sol net bekomen van de duizenden kwallen die de afgelopen weken op de stranden aanspoelden en uit zee werden gevist, heeft men nu weer te maken met het volgende fenomeen. Voor de kust zijn grote oranje gekleurde vlekken te zien in zee maar wat zijn dat eigenlijk?

Vissers hebben de afgelopen dagen de autoriteiten gewaarschuwd dat zij de jaarlijks terugkerende grote oranje vlekken op zee weer hebben gezien. Daarbij wordt melding gemaakt dat deze door de zee en levante wind richting de kust geduwd worden.

Men heeft altijd gedacht dat het om grote groepen ansjovis en sardientjes ging maar experts zeggen dat het fenomeen te maken heeft met microalgen. Onderzoekers hebben monsters onderzocht die vorig jaar waren genomen en concluderen dat het gaat om microalgen van de zogenaamde dinoflagellaten (dinoflagelados) groep waarbij de kleine algen beter bekend staan als “chispa de mar” of in het latijns Noctiluca scintillans en in het Nederlands “zeevonk”.

De zeevonk is niet iets exclusiefs voor de zeeën bij Spanje aangezien deze microalgen op meerdere plaatsen voorkomen, ook in Nederland en België. De zeevonk komt voor in zowel koele kustgebieden als baaien van subtropische gebieden. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan de bloei van zeevonk paars, rood of groen zijn. Het water kan hierdoor een oranje kleur krijgen, iets wat men dus bij de Costa del Sol kan waarnemen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Centrale..weathercontrol. ze manipuleren het weer en de zee met..chemische troep. Hadden we die witte strepen ..wazige vlekken altijd al in de lucht. Nee..mensen open je ogen en kijk omhoog.

 2. Dit fenomeen komt ook jaarlijks voor, in de lente , aan de Belgische kust en ook al gezien in de Oosterschelde . De kleur is hier dan bruin-gelig . Een gekend oud -strandredder van Blankenberge , Gaston Samson , noemde dit “De bloei die in het water komt ” . Na de winter komen dode algen en wieren e.d.naar boven drijven en veroorzaken dit bruin-gelig schuim dat je enkele weken ziet drijven ? Het geeft de indruk dat een hele hoop smurrie in zee is terechtgekomen . Dus niet , een gewoon natuurverschijnsel ?

 3. Vreemd is dat deze ¨oranje vlekken¨ vaak afval troep bevatten. Mij lijken die algen meer op het resultaat van slecht werkende riolering systemen.

  1. Niet zo vreemd hoor. Die vaak kilometers lange ‘vlekken’ komt gewoon doordat de oppervlakte stromen van het water enigszins naar elkaar toe gaan waarbij de ene laag water dan onder de andere duikt. Maar alles wat blijft drijven, dus ook algen en troep, blijven op het grensvlak van de beide stromingen (langs elkaar bewegende water massa’s) dus in een soort van lange lijn zichtbaar. Je ziet het ook waar grote rivieren zoals de Amazone of de Gele Rivier de zee instromen. Dan zie je soms over vele kilometers dat er blauw zee-/ocean water langs het groene of bruine (zoete) rivier water blijft stromen en er op het grensvlak allerlei afval drijft. Bomen, riet, bladeren algen, maar ook koelkasten en andere door de mensen gedumpte troep….
   Zelfs op de Noordzee kom je some honderden meters lange ‘lijnen’ van troep tegen met soms ook een verschil in water kleur…

 4. levant(e) is een warme en sterke oostelijke wind . De kust van de Costa del sol loopt oost naar west .Dus wordt er niets richting de kust geduwd . Of misschien net een beetje net in de hoek bij Gibraltar

  1. De “Levante” is een ‘vanuit de Middellandse zee waaiende aanlandige kust wind’. Aan de oostkust is dit dus een oostelijke wind, maar aan de zuid kust is deze dus zuid.

   “Ik voer met de Oostenwind, vóór de wind, Oost lag ik aan; Waar kwam de wind vandaan..?” Haha, een oud Nederlands raadseltje. Ging wel over de Noordenwind maar het raadsel blijft hetzelfde…. Wie weet het?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken