skip to Main Content
Traditionele feesten in Spanje gedurende de zomermaanden
123RF

Traditionele feesten in Spanje gedurende de zomermaanden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Traditionele feesten in Spanje gedurende de zomermaanden

123RF

MADRID – Het is weer zomer en het is weer tijd voor het strand en de zon. Buiten het relaxen zijn er echter ook veel feesten die gedurende de zomermaanden plaatsvinden in diverse steden in het land of zelfs in heel Spanje. Het is haast onmogelijk om alle feesten op te noemen in de lijst hieronder aangezien er veel lokale of regionale feesten zijn maar we doen ons best met de populairste feesten van Spanje tussen juni en augustus.

Hongueras de Sant Juan (23/24 juni)

De vreugdevuren van de midzomersnacht vinden in Spanje plaats in de nacht van 23 op 24 juni. Op veel plaatsen in Spanje vinden dan bijeenkomsten plaats op onder andere stranden waarbij kampvuren worden aangemaakt, rotjes worden afgestoken en veel wordt gedronken en gegeten. San Juan wordt veel gevierd in Catalonië, op de Balearen eilanden en in Alicante.

La batalla del vino (29 juni)

Terwijl men in Valencia met tomaten gooit tijdens het Tomatina festival gebeurt dat in La Rioja met wijn tijdens het Haro festival beter bekend als “la batalla del vino”. Het feest vindt plaats in het kleine middeleeuwse dorp Haro in de La Rioja Alta wijnstreek waar 40% van alle Rioja wijnen vandaan komen. Tijdens het feest is het de gewoonste zaak van de wereld om compleet doordrenkt met wijn door de straten te lopen en te feesten … en uiteraard wijn te drinken.

San Fermín (6/14 juli)

Wie heeft er nu niet gehoord van het stierenrennen in Pamplona. Het voor de stieren uit rennen is slechts een klein onderdeel van de San Fermín feesten in de stad Pamplona, in de regio Navarra. Elke ochtend tussen 8 en 14 juli worden de stieren losgelaten op de straten van de stad waarbij de meer dan 500 kilo wegende dieren gedurende slechts enkele minuten achter honderden renners lopen. Rondom dit stierenrennen zijn er echter veel meer festiviteiten waarbij de hele stad (en de duizenden toeristen) feest viert.

Dia de Santiago (25 juli)

Elk jaar op 25 juli wordt in de stad Santiago de Compostela en in heel de regio Galicië de Dia de Santiago gevierd. Zoals bekend is Santiago de Compostela het eindpunt van de pelgrimsroute en dus is het op de dag van de schutspatroon van Galicië een grote drukte in de stad aangezien er veel wandelaars zijn die op die dag de route willen beëindigen. Er zijn veel activiteiten rondom dit feest en het is zeker de moeite waard om eens in je leven mee te maken.

Feria de Málaga (12/19 augustus)

Naast de bekende Semana Santa rond Pasen staat Málaga ook bekend om de Feria de Málaga. Het feest is te vergelijken met de wereldberoemde Feria de Abril in Sevilla maar dan iets kleinschaliger en minder druk. Dit houdt uiteraard niet in dat er flink gefeest wordt in traditionele stijl met klederdrachten, paard en wagens en processies door de stad. Lees alles over de Feria de Málaga op deze website.

Carreras de Caballos de Sanlúcar (3/19 augustus)

De paardenrennen wedstrijden van het Zuid Spaanse Sanlúcar zijn in Spanje zeer bekend en worden elk jaar weer door duizenden mensen bezocht. Tussen 3 en 19 augustus worden er verschillende paardenrennen wedstrijden gehouden op de stranden van Sanliqueñas in Sanlúcar de Barrameda in de provincie Cádiz. De paardenraces van Sanlúcar worden al sinds 1845 op het strand gehouden en vinden tegenwoordig plaats gedurende twee 3-daagse evenementen.

La Tomatina (31 augustus)

Het grote tomatengevecht van het kleine dorp Buñol in Valencia is wereldberoemd en wordt elk jaar weer door duizenden deelnemers vanuit de hele wereld bezocht. Dit traditionele feest vindt altijd plaats op de laatste woensdag van de maand augustus, dit jaar op de 31e waarbij het gevecht begint om 11 uur in de morgen end e dagen daarvoor en daarna gevuld zijn met uitbundige feesten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Laten we vooral de Moros y Cristianos feesten niet vergeten. De grootste en meest indrukwekkende is waar ik woon, Villena (Alicante). Van 4 tot 9 september.
  De optochten op 5 en 6 sept. duren bijna 7 uur met 11/12.000 “festeros” en circa 2.000 muzikanten. Veel van de uitbundige kostuums van alle Moros y Cristianas optochten in Spanje worden hier gemaakt en voor het eerst getoond.
  Een absolute must om te gaan zien. Kijk maar eens op google. Dit jaar voor het eerst in 175 jaar een buitenlander als Capitán (ondergetekende) van de grootste “Comparsa” ter wereld! Los Piratas.

   1. Hola geachte lezers
    Lange tijd heb ik geen reactie geplaatst. Maar ik wil nu graag even reageren.
    Inderdaad… Villena is een prachtige stad met veel bezienswaardigheden , Castillo Atalaya, El Tesoro de Villena en het prachtige Theater Chapi en heeft veel goed geïnformeerde gidsen om de bezichtigingen te begeleiden.
    Met een groepje uit Calp hebben wij al menig bezoekje aan Villena gebracht.
    Binnenkort bezoeken wij Primadomus even voorbij Villena, Primadomus is een stichting welke oude circus dieren en apen verzorgen op vrijwillige basis.
    Bezoeken kan enkel na afspraak en men vraagt een donatie.
    Anders dan Calp hier doe ik gratis rondleidingen in het Hollands door de oude stad, maar het contact met de gemeente en Turismo verloopt moeizaam.
    Wel is er een rondleiding mogelijk met Civitats.com/es/calpe/ door een groep geschiedenis studenten (alleen in het Spaans) welke je moet boeken via hun site en dan moet wachten of jouw datum past.
    Geniet van Spanje Villena en Calp
    Grt. Ger Walman Calp

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken