Search
menu
Search

Vaarwel kolen en uranium en welkom hernieuwbare energiebronnen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Vaarwel kolen en uranium en welkom hernieuwbare energiebronnen in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje maakt veel gebruik van kerncentrales en kolencentrales om elektriciteit op te wekken. Ondanks dat Spanje eigenlijk het ideale land is om hernieuwbare elektriciteit op te wekken door zonnepanelen, windmolens en elektriciteit uit getijdenstroming en golven in zee, kiezen de elektriciteitsmaatschappijen nog steeds liever voor de milieuonvriendelijke kolen en kernenergie. Daar gaat als we de nieuwe regering moeten geloven een einde aan komen.

Spanje heeft 14 kolencentrales (centrales de carbón) die allemaal de komende jaren gaan sluiten. Vijf van deze centrales sluiten de komende vijf jaar terwijl de laatste in 2045 hun deuren moeten sluiten. Of het nu haalbaar is of niet, de nieuwe Spaanse regering wil een ander milieu- en energiebeleid dan de vorige regering en dat heeft men ook al aan Brussel laten weten.

Ministerie

Speciaal daarvoor is het Ministerie van Transición Ecológica (Transitie Ecologie) opgericht al zal de minister Teresa Ribera wel enkele jaren moeten wachten om dat van de daken te schreeuwen. Een van de doelen is het sluiten van de meest vervuilende kolencentrales in Spanje, iets wat geleidelijk plaats gaat vinden omdat het elektriciteitssysteem in Spanje niet plotsleing zonder 10.000 megawatt aan producstiecapacietiet (10% van het totaal) kan zitten.

Streven

De nieuwe minister heeft als streven het jaar 2025 genoemd wanneer alle kolencentrales verdwenen moeten zijn in Spanje. De vraag is of dat doel wel in zeven jaar te bereiken is en of dit streven niet iets teveel is. Het elektriciteitsbedrijf Endesa heeft echter een ander streven en noemt 2045 als sluitingsdatum van de laatste kolencentrale Litoral in Pontes (Almería).

Kolencentrales

Op deze kaart staan de streefdata voor sluiting van de kolencentrales gemeld zoals in het jaar 2020 de centrale in Teruel (Aragón) en Lada, Anllares, Compostilla en Venilla in Asturië en Castilla y León. De sluiting van de centrales in Abono, Soto de Ribera (Asturië) staat gepland voor 2030 en As Pontes (Galicië) en Litoral (Almería) in 2045. De kolencentrales Meirama (Galicië), Narcea, La Robla (Asturië), Puentenuevo (Castilla-La Mancha) en Los Barrios (Andalusië) hebben geen bevestigde sluitingsdata.

Investeringen

De aanwezige kolencentrales in Spanje hebben diverse eigenaren waaronder Endesa, Iberdrola, Gas Natural, EDP (portugees) en Hidrocantábrico (HC). Velen van deze eigenaren hebben de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in deze centrales en zijn niet blij met de berichtgeving van mogelijke verplichte vervroegde sluitingen. Niet alleen verliest men dan veel geld maar er zullen ook honderden mensen zonder baan komen.

Zonder kolen en uranium

Als de plannen van de nieuwe regering doorgaan (iets wat niet waarschijnlijk is en te mooi klinkt) dan sluiten de laatste kolencentrales in het jaar 2045 (al zien de nieuwe minister en Brussel dat liever in 2030). Tegen die tijd werken ook de kerncentrales in Spanje niet meer. Spanje heeft op dat moment 17.000 megawatt aan elektriciteit minder en dat moet dus ergens anders vandaan komen zoals hernieuwbare energiebronnen.

Toekomst

Het probleem van wind- zon- en door water opgewekte energie is dat dit wel veel stroom opwekt als er wind, zon en water is maar als dat er niet is het niets oplevert. Daarom is Endesa reeds begonnen met het ombouwen van een deel van de kolencentrales (As Pontes en Litoral) naar centrales met enorme lithium-ionbatterijen om een ​​deel van de door de hernieuwbare energiebronnen (hoofdzakelijk windneregie) opgewekte elektriciteit op te slaan.

Maar dat is waarschijnlijk niet genoeg en dus moeten er nieuwe back-uptechnologieën komen om de door wind, zon en water opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik. Daar ligt dan ook eigenlijk meteen een nieuwe uitdaging voor Spanje en voor Spaanse bedrijven waarbij ook duizenden tot wellicht wel miljoenen Spanjaarden banen kunnen krijgen.

Spanje zou opnieuw toonaangevend kunnen zijn op het gebied van hernieuwbare energie, net zoals voor de crisisjaren. Toen de crisis eenmaal begon werd er overal bezuinigd en een van de eerste sectoren die daarmee te krijgen kreeg was de elektriciteitssector.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?