skip to Main Content
Vaarwel kolen en uranium en welkom hernieuwbare energiebronnen in Spanje
As Pontes / Wikimedia

Vaarwel kolen en uranium en welkom hernieuwbare energiebronnen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Vaarwel kolen en uranium en welkom hernieuwbare energiebronnen in Spanje

As Pontes / Wikimedia

MADRID – Spanje maakt veel gebruik van kerncentrales en kolencentrales om elektriciteit op te wekken. Ondanks dat Spanje eigenlijk het ideale land is om hernieuwbare elektriciteit op te wekken door zonnepanelen, windmolens en elektriciteit uit getijdenstroming en golven in zee, kiezen de elektriciteitsmaatschappijen nog steeds liever voor de milieuonvriendelijke kolen en kernenergie. Daar gaat als we de nieuwe regering moeten geloven een einde aan komen.

Spanje heeft 14 kolencentrales (centrales de carbón) die allemaal de komende jaren gaan sluiten. Vijf van deze centrales sluiten de komende vijf jaar terwijl de laatste in 2045 hun deuren moeten sluiten. Of het nu haalbaar is of niet, de nieuwe Spaanse regering wil een ander milieu- en energiebeleid dan de vorige regering en dat heeft men ook al aan Brussel laten weten.

Ministerie

Speciaal daarvoor is het Ministerie van Transición Ecológica (Transitie Ecologie) opgericht al zal de minister Teresa Ribera wel enkele jaren moeten wachten om dat van de daken te schreeuwen. Een van de doelen is het sluiten van de meest vervuilende kolencentrales in Spanje, iets wat geleidelijk plaats gaat vinden omdat het elektriciteitssysteem in Spanje niet plotsleing zonder 10.000 megawatt aan producstiecapacietiet (10% van het totaal) kan zitten.

Streven

De nieuwe minister heeft als streven het jaar 2025 genoemd wanneer alle kolencentrales verdwenen moeten zijn in Spanje. De vraag is of dat doel wel in zeven jaar te bereiken is en of dit streven niet iets teveel is. Het elektriciteitsbedrijf Endesa heeft echter een ander streven en noemt 2045 als sluitingsdatum van de laatste kolencentrale Litoral in Pontes (Almería).

Kolencentrales

Op deze kaart staan de streefdata voor sluiting van de kolencentrales gemeld zoals in het jaar 2020 de centrale in Teruel (Aragón) en Lada, Anllares, Compostilla en Venilla in Asturië en Castilla y León. De sluiting van de centrales in Abono, Soto de Ribera (Asturië) staat gepland voor 2030 en As Pontes (Galicië) en Litoral (Almería) in 2045. De kolencentrales Meirama (Galicië), Narcea, La Robla (Asturië), Puentenuevo (Castilla-La Mancha) en Los Barrios (Andalusië) hebben geen bevestigde sluitingsdata.

Investeringen

De aanwezige kolencentrales in Spanje hebben diverse eigenaren waaronder Endesa, Iberdrola, Gas Natural, EDP (portugees) en Hidrocantábrico (HC). Velen van deze eigenaren hebben de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in deze centrales en zijn niet blij met de berichtgeving van mogelijke verplichte vervroegde sluitingen. Niet alleen verliest men dan veel geld maar er zullen ook honderden mensen zonder baan komen.

Zonder kolen en uranium

Als de plannen van de nieuwe regering doorgaan (iets wat niet waarschijnlijk is en te mooi klinkt) dan sluiten de laatste kolencentrales in het jaar 2045 (al zien de nieuwe minister en Brussel dat liever in 2030). Tegen die tijd werken ook de kerncentrales in Spanje niet meer. Spanje heeft op dat moment 17.000 megawatt aan elektriciteit minder en dat moet dus ergens anders vandaan komen zoals hernieuwbare energiebronnen.

Toekomst

Het probleem van wind- zon- en door water opgewekte energie is dat dit wel veel stroom opwekt als er wind, zon en water is maar als dat er niet is het niets oplevert. Daarom is Endesa reeds begonnen met het ombouwen van een deel van de kolencentrales (As Pontes en Litoral) naar centrales met enorme lithium-ionbatterijen om een ​​deel van de door de hernieuwbare energiebronnen (hoofdzakelijk windneregie) opgewekte elektriciteit op te slaan.

Maar dat is waarschijnlijk niet genoeg en dus moeten er nieuwe back-uptechnologieën komen om de door wind, zon en water opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik. Daar ligt dan ook eigenlijk meteen een nieuwe uitdaging voor Spanje en voor Spaanse bedrijven waarbij ook duizenden tot wellicht wel miljoenen Spanjaarden banen kunnen krijgen.

Spanje zou opnieuw toonaangevend kunnen zijn op het gebied van hernieuwbare energie, net zoals voor de crisisjaren. Toen de crisis eenmaal begon werd er overal bezuinigd en een van de eerste sectoren die daarmee te krijgen kreeg was de elektriciteitssector.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Eindelijk gebruikt Spanje hun gezond verstand! Tevens helpt dit ook een deel van hun milieuprobleem op te lossen. Spanje zou eveneens dringend werk moeten maken om hun houtverbranding in de Chiringuito’s aan banden te leggen! De lucht langs vele kuststroken wordt verpest met fijnstof door het verbranden van hout van olijfbomen dit om hun vissen te garen. Slechts enkelen gebruiken een gasbrander. De lucht langs de mooie kust van ‘Torre Del Mar’ wordt zo verpest door de talrijke Chiringuito’s met houtverbranding dat vele toeristen met astma of andere luchtaandoeningen terug moeten vertrekken !!! Hopelijk zal de overheid de nodige maatregelen nemen om de uitbaters te verplichten om met gasbranders te werken!
  vele toeristen kiezen om aan te kust te vertoeven in Spanje voor de gezonde lucht. maar wat krijgen ze ? Een plaag van vuile rook en veel fijn stof !

 2. De EU wil iedere automobilist aan de stekker, daarom verdwijnt het gas uit beeld, en op Rusland hebben ze geen invloed.
  Het draaid in EU alleen om geld, maar dan wel geld van de burger wat graag uitgeven.
  Je kunt voor de EU zijn of tegen ieder zijn mening maar ik ben tegen.
  Het is een geld verslindend gedrocht.

 3. Endesa heeft een gigantische deal met Gasprom afgesloten. De eerste grote LNG tanker uit Yamal is afgelopen week aangekomen in Ferrol. Gas is schoon en Russisch gas is goedkoop. Een slimme deal dus. Maar ja, alles en iedereen wat Nederlands spreekt is anti Rusland. Waarom is mij een raadsel. Zal wel door de politieke hersenspoeling komen.

  1. Beste Evert,
   Een raadsel? heb je wel eens wat meegekregen over:
   Mensenrechten
   MH 17
   Oekraine
   Vrijheid van meningsuiting enz. enz

 4. De Hesla is een tweede hands omgebouwde Tesla.
  Deze auto is aangekocht voor 80.000 euro, het ombouwen koste 70.000 euro de auto is dan geschikt voor waterstof.
  Je kunt er ongeveer 1100 kilometer mee rijden.
  Je zal ze niet snel tegenkomen, duur en bijna geen tank mogelijkheden, wel leuk om dit te volgen.

  1. 150 duizend euro voor een tweede hands auto waarvoor geen klantvriendelijke brandstof bestaat. Tja, ieder z´n meug. Je kunt in een leuk tweede handsje een gastank inbouwen. (bijna) geen lucht verontreiniging. Waarom is dit uit het algemene straatbeeld verdwenen? Alweer zo´n raadsel. In Brazilie reden miljoenen autos op alcohol. Ook bijna geen verontreinigen. Ook grotendeels verdwenen…

   1. “150 duizend euro voor een tweede hands auto waarvoor geen klantvriendelijke brandstof bestaat. ”
    Ten eerste : batterijen worden opgeladen met de zonnepanelen
    Ten tweede : verder wordt er elektriciteit gemaakt in de auto zelf met waterstof (H²) die de batterijen ter plaatse opladen tijdens het rijden. Als je waterstof verbrandt krijg je zuiver water 2 H2 + O2 –> 2 H2O, zuiverder kan gewoon niet.
    De enige CO2 afdruk die je hebt is het maken van de zonnepanelen en het voertuig.

    Ik hoop dat hij er een patent opgenomen heeft, dit is baanbrekend werk.

  1. Manolo,
   Heb je meer niet te melden? Opzouten zou ik zeggen. Wat een loser ben je net als al die ander taal fenomenen die ze denken te zijn.
   Gewoon opzeggen en ergens anders bijdehand gaan doen, jij komt er wel met zo’n voornaam die zoveel betekend als “god is met ons” pfpfpfpf.

 5. Kool- en gascentrales leveren voldoende CO2 emissie om de broeigassen in de lucht te laten stijgen wat uiteindelijk lijdt tot de klimaatverandering. Natuurlijk zijn zij niet de enige leveranciers maar leveren wel de nodige CO2 milieuvervuiling waar men rekening mee dient te houden.
  Moderne kolencentrales leveren een CO2 emissie van maximaal 250 gram CO2 per kWh, dat is 250 gram CO2 voor 1.000 Watt.
  Gascentrales leveren maximaal 400 gram CO2 uit per opgewekt kWh.
  Deze waarden zijn voor hoog technische installaties. Bij oudere centrales met oude technologie liggen de CO2 uitstoot veel hoger.

  Proficiat voor Spanje dat men er wel degelijk werk van wil maken om deze uitstoot flink te beperken. Het lobby werk van de elektriciteitsmaatschappijen kan beginnen, eens zien waar we uitkomen.

  Iemand al iets gehoord van de Hesla ?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken