skip to Main Content
112-alarmnummer storing Nederland maar hoe zit dat in Spanje
123rf

112-alarmnummer storing Nederland maar hoe zit dat in Spanje

MADRID – Deze maandag 24 juni heeft heel Nederland te maken met een 112-storing waardoor politie, nooddiensten en noodcentrales moeilijk met elkaar contact kunnen krijgen en de burgers het 112-nummer niet kunnen bellen. Terwijl men probeert te achterhalen waar dit probleem vandaan komt is er een alternatief telefoonnummer (088-6628240). Maar hoe zit dat in Spanje, hoe is de 112 geregeld in het Zuid Europese land.

Het 112-alarmnummer is een Europees initiatief dat in 1991 het licht zag in alle 28 lidstaten van de Europese Unie inclusief Zwitserland en diverse andere landen. In Spanje is het 112-alarmnummer een samenwerking van de verschillende soorten politiekorpsen waaronder de Policía Local (Municipal en Urbana), Policía Nacional, Guardia Civil en de autonome politiediensten Ertzaintza (Baskenland), Policía Canaria (Canarische Eilanden), Policía Foral de Navarra (Navarra) en Mossos d’Esquadra (Catalonië).

Naast de politie zijn ook de brandweer en de verschillende afdelingen, reddingsbrigades en de Burgerwacht ofwel Protección Civil te bereiken. Al deze diensten werken samen als het gaat om noodsituaties waarbij de burgers en toeristen binnen Spanje gratis naar de 112  (vaak aangeduid als 1.1.2.) kunnen bellen.

De telefooncentrales zijn via de verschillende autonome regio’s geregeld waardoor er dus veel verschillende centrales zijn in de regio’s die weer landelijk met elkaar samenwerken. De 112 diensten hebben als overkoepelende organisaties de DGPCE (Directoraat-generaal Civiele bescherming en noodsituaties) die de richtlijnen en landelijke organisatie voor rekening neemt.

Klik hier voor een kaart van Spanje met daarop de verschillende autonome regio’s en de regionale 112 alarmcentrales.

In Spanje zijn er naast de 112 ook nog diverse andere alarmnummers:

 • 116 000 – is nationaal (en binnen EU) gratis te bellen in het geval van verdwenen kinderen
 • 116 111 – is nationaal (en binnen EU) gratis te bellen voor hulp aan minderjarigen
 • 011 – nationaal en gratis met informatie over het verkeer en hulp bij pech of ongeval op de weg
 • 016 – nationaal en gratis (en anoniem) in het geval van partnergeweld
 • 061 – niet overal in Spanje en niet gratis in geval van medische noodsituaties in Spanje
 • 062 – nationaal en gratis om met de Guardia Civil te spreken in noodgevallen
 • 080 – niet overal in Spanje (lokaal) en niet gratis om met de brandweer te spreken
 • 085 – niet overal in Spanje (regionaal) en gratis om met de brandweer te spreken
 • 091 – nationaal en niet gratis om met de Policía Nacional te spreken
 • 092 – niet overal in Spanje en niet gratis om met de Policía Local, Municipal of Urbana te spreken
 • 1006 – nationaal en gratis om met de Spaanse burgerwacht (protección Civil) te spreken

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Gewoon 112 bellen altijd. Indien andere nr. Hoor je dat vanzelf. Stel je voor dat we in nood allerlei nrs. Moeten leren ..weten.. of opslaan..

 1. Kun je deze nummers alleen bellen met een telefoon met een Spaans nummer of ook met een telefoon met telefoonnummers uit andere Europese landen?

  1. Volgens mij als een mobieltje hebt en je bent in Spanje kun je al deze nummers bellen Dus is +34 niet nodig . Tenminste mij lukt dat wel met een 06 nummer

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken