skip to Main Content
7 toeristen in Benidorm gebeten door Portugese oorlogsschip kwallen
Voorbeeldfoto / Pixabay

7 toeristen in Benidorm gebeten door Portugese oorlogsschip kwallen

BENIDORM – Het Rode Kruis heeft o.a. op de Levante en Poniente stranden van de kustplaats Benidorm zeven toeristen medische assistentie moeten verlenen omdat zij gebeten waren door de Portugese oorlogsschip kwallen. Terwijl deze strandgangers vanwege lichte verwondingen naar het ziekenhuis van Villajoyosa gebracht werden, besloten de autoriteiten gedurende een uur het zwemmen bij de Levante en Poniente stranden en gedurende twee uur bij het Mal Pas strand te verbieden.

Op zondag hebben de hulpdiensten en het Rode Kruis zeven personen geholpen vanwege beten van de Portugese oorlogsschepen kwallen (carabela portuguesa). Geen enkele gebeten toerist is er ernstig aan toe en zij konden na een korte behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Toch besloten de autoriteiten gedurende enkele uren het zwemmen bij de Levante en Poniente stranden en het Mal Pas strand te verbieden om meer kwallenbeten te voorkomen. Tijdens dit verbod konden de hulpdiensten op het water controleren of er meer kwallen waren en deze eventueel weghalen waarna men weer kon gaan zwemmen.

Nadat het verbod was opgeheven waren er nog wel gele en kwallen vlaggen te zien op de stranden. De eerste beet van de zogenaamde ‘valse kwal’ werd geregistreerd op het Mal Pas strand waarna de Levante en Poniente stranden volgden. Men besloot meteen het speciale protocol in werking te laten treden.

Alicante

Begin juni werd een vrouw in Alicante opgenomen in het ziekenhuis nadat zij door een Portugese oorlogsschip kwal was gebeten. Na de steek wist de vrouw op eigen gelegenheid uit het water te komen en meldde ze zich bij de strandwacht die meteen een ziekenwagen belde. Ze werd vanwege een opgezwollen gezicht, pijn en misselijkheid meteen opgenomen in het Hospital de Sant Joan in Alicante.

Kwal of geen kwal

De carabela portuguesa of Portugees oorlogsschip is in principe makkelijk te herkennen vanwege de fluorescerende violette kleur en het lichaam wat gevuld is met gas waardoor de (valse) kwal op het wateroppervlakte drijft. We spreken van (valse) kwal omdat de “physalia physalis” eigenlijk geen kwal is maar een complexe kolonie van honderden poliepen.

Het dier heeft tentakels die tot wel 30 meter lang kunnen worden bij de grotere exemplaren. Deze tentakels hebben een hoge concentratie nematocysten waardoor de steken bij de mens veel pijn doen en een neurogene shock met bijeffecten kan veroorzaken, soms zelfs met de dood tot gevolg.

De symptomen van een steek zijn een stekende pijn, spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid en shock. Een gewone aanraking levert meestal een klein aantal steken op. Ga zo snel je kan uit het water en wees extra voorzichtig als je de tentakels van een menselijk lichaam verwijderd.

Ook als het dier op het strand ligt of dood is kan het nog gevaarlijk zijn en dient men het met voorzorg weg te halen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. De kwallen met stropdassen meestal te vinden in achterkamertjes. Steken en bijten niet echt , maar stelen van anderen met hun digitale tentakels. Daaruit blijkt maar weer dat alles een verzonnen illusie is Als dat al niet erg genoeg is liggen er tal van Portugese oorlogschepen langs stranden te wachten voor de spaanse kust om verder het ervaren ongenoegen nog verder te versterken en vakantie en plezier de nek om te draaien met jeuk pijn en bulten. Wat een raar leven.
    Gas gevulde stekende creaturen in het zeewater! Opzouten weg ermee.

    1. Ik heb last van mensen vooral Nederlanders die een heel volk over 1 kam scheert, als je niet tegen die Engelsen kunt blijf je maar gewoon thuis of gaat terug naar je eigen land.

      1. je moet dat volkje dan eens gade slagen in Benidorm….vooral op de dijk en ‘s avonds in hun EIGEN wijk , dan verander je misschien van mening . trouwens niet alleen in Benidorm op de Balearen hebben ze ook een slechte reputatie .Hun methodes om de hotels en restaurants voor de rechtbank te dagen wegens slecht voedsel . Op vele plaatsen zien ze ze liever vertrekken dan aankomen

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken