Het hoe, wat, waar en wanneer van het gebruik van mondkapjes in Spanje vanaf 26 juni

Het hoe, wat, waar en wanneer van het gebruik van mondkapjes in Spanje vanaf 26 juni
Beeld: 123rf

Het hoe, wat, waar en wanneer van het gebruik van mondkapjes in Spanje vanaf 26 juni

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Zoals we eerder al schreven komt de mondkapjesplicht voor het altijd dragen van een mondkapje in de buitenlucht ook als de 1,5 meter gehandhaafd kan worden vanaf zaterdag 26 juni te vervallen. Maar veel meer wijzigingen komen er niet, dat wil zeggen op alle andere plaatsen en momenten moet het mondkapje in Spanje nog steeds gedragen worden en is het verstandig maar niet verplicht om altijd een ‘mascarilla’ bij je te hebben.

Vanaf zaterdag 26 juni is het niet meer verplicht om in de buitenlucht een mondkapje te dragen wanneer de anderhalve (1,5) meter afstand gewaarborgd kan worden of wanneer je met samenwonenden (convivientes) bent. Het dragen van een mondkapje is ook niet meer verplicht als je met samenwonenden bijeen bent en bij evenementen in de buitenlucht wanneer de 1,5 meter afstand gehandhaafd blijft, behalve als het publiek staat of zit zonder de 1,5 meter afstand want dan moet wel een mondkapje gedragen worden.

Dit houdt ook in dat op het strand een mondkapje wel gedragen moet worden als je naar het strand loopt en in beweging bent zoals bv. naar de bar maar niet als je ligt te zonnen of gaat zwemmen in zee. Lig je samen met samenwonenden op het strand is een mondkapje ook niet verplicht maar dat is wel het geval als je op het strand ligt op zit met niet-samenwonenden zoals vrienden. Datzelfde geldt ook voor de zwembaden waar net zoals op het strand ook de 1,5 meter regel geldt.

Loop je in de natuur of zit je in een park en kun je de anderhalve meter afstand handhaven dan is een mondkapje ook niet verplicht. Maar wordt het drukker en komen er meer mensen bijeen waardoor de 1,5 meter niet meer gehandhaafd kan worden, dan moet je het mondkapje weer opzetten. Tijdens het sporten en wanneer de anderhalve meter regel gehandhaafd kan worden hoef je ook geen mondkapje te dragen, dat geldt dus ook voor fietsen tenzij het erg druk is wanneer weer de 1,5 meter regel geldt.

Het dragen van een mondkapje op een terras is ook nog altijd verplicht behalve wanneer je iets nuttigt en/of met samenwonenden (convivientes) aan een tafel zit.

ATTENTIE: In eerdere krantenberichten in Spanje stond dat het verplicht zou zijn om altijd een mondkapje bij je te hebben waarbij er ook gespeculeerd werd dat het niet bij je hebben van een mondkapje in bv. de buitenlucht een boete zou kunnen opleveren. 

De minister van Volksgezondheid heeft echter duidelijk gemaakt dat het NIET VERPLICHT is om altijd een mondkapje bij je te hebben maar het is wel AANGERADEN. Want ook al ben je in de buitenlucht op 1,5 meter afstand van andere personen, de kans is groot dat er plotseling veel mensen bijeenkomen of dat je ergens naar binnen wilt en dan moet het mondkapje wel op en het niet bij je hebben op dat moment kan wel een boete opleveren van minstens 100 euro.

Verplicht

Het mondkapje blijft nog wel verplicht op alle andere momenten en plaatsen. Dat wil zeggen in gesloten openbare plaatsen zoals bijvoorbeeld medische centra, scholen, bibliotheken, bioscopen, theaters, supermarkten, winkels en apotheken.

Het dragen van een mondkapje blijft ook verplicht in het openbaar vervoer zoals in de bus, metro, trein, taxi en vliegtuig. Als in een voertuig tot maximaal 9 inzittenden er niet-samenwonenden aanwezig zijn moet ook het mondkapje gedragen worden.

In verpleeghuizen waar tenminste 80% van de inwoners gevaccineerd is hoeven de bezoekers geen mondkapje meer te dragen in het interieur en exterieur maar het personeel en bezoekers moeten altijd een mondkapje dragen.

Tijdens het werk in een kantoor of een andere gesloten ruimte wat dus ook voor de contactberoepen geldt moet het mondkapje altijd gedragen worden, ongeacht of de anderhalve meter gehandhaafd kan worden.

UPDATE: De tekst waarin de nieuwe regels rondom het dragen van mondkapjes (mascarillas) staan omschreven is inmiddels gepubliceerd in de officiële Staatscourant BOE-A-2021-10585.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.