menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met meer oranje gebieden in Spanje

Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met meer oranje gebieden in Spanje
Beeld: ECDC

Nieuwe corona-kaart Europees Centrum voor ziektepreventie met meer oranje gebieden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals elke week heeft het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding (ECDC) op donderdag de kaart van Europa waarop groene, rode en oranje kleuren staan waarmee de corona-situatie in gebieden of landen wordt aangegeven aangepast. Landen als Nederland en België baseren zich wat betreft hun reisadviezen mede op deze kaart maar wat gaan zij nu doen met de groene en oranje gebieden in Spanje en hun reisadviezen?

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding heeft op donderdag24 juni hun kaart aangepast met daarop de gecombineerde indicator van een 14-daagse meldingspercentage, testpercentage en testpositiviteit zoals bijgewerkt op 24 juni 2021.

Op DEZE WEBSITE kun je de kaart zien en de indicatoren wat betreft de kleuren groen, oranje, rood en donkerrood of grijs. 

Spanje

Sinds donderdag 24 juni zijn er nog steeds (sinds 17 juni) drie gebieden/regio’s in Spanje die de kleur GROEN hebben gekregen van het ECDC: te weten Balearen eilanden (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera), Valencia regio en Galicië.

Er zijn ook nieuwe gebieden/regio’s met een oranje kleur in Spanje waardoor de volgende regio’s ORANJE zijn: Catalonië, Aragón, Navarra, Baskenland, Asturië, Castilië en León, Madrid regio, Castilla-La Mancha, Extremadura, Murcia regio (sommige gebieden/regio’s hadden al een ORANJE kleur).

Er zijn ook gebieden/regio’s die nog steeds de kleur ROOD hebben: La Rioja, Cantabrië, Andalusië en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Graciosa, El Hierro, La Gomera en La Palma)

En nu?

De vraag is nu, wat gaan Nederland en België doen met deze nieuwe informatie van het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding? Gaan ook Nederland en België hun kleurcodes voor wat betreft hun reisadviezen aanpassen of niet.

Voor Nederland weten we eigenlijk al het antwoord want op donderdag 24 juni werd ook bekend dat Nederland de kleurcodes voor Spanje (nog) NIET AANPAST. Dat wil zeggen dat voor Nederland het Spaanse vasteland nog steeds op ORANJE staat en de Balearen en Canarische Eilanden op GEEL (dit terwijl het ECDC de Canarische Eilanden weer rood heeft gegeven in plaats van oranje). Meer daarover lees je HIER.

België kijkt elke zondag naar de lijst van landen en de kleurcodes die ze van het ECDC op donderdag hebben gekregen. Groene en oranje wijzigingen worden daarna vanaf maandag ingevoerd en als een gebied/regio of land naar rood verandert wordt dat op woensdag ingevoerd.

Beeld: ECDC 24 juni