Spaanse regering verlaagt BTW voor elektriciteit tot eind 2021

Spaanse regering verlaagt BTW voor elektriciteit tot eind 2021
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanwege de nieuwe elektriciteitstarieven in Spanje zijn de kosten voor veel huishoudens flink omhoog gegaan. Om deze prijsstijging enigszins te verminderen heeft de regering donderdag tijdens een extra ministerraad afgesproken om tijdelijk de IVA (BTW) van 21% naar 10% te verlagen tot het einde van dit jaar.

Sinds 1 juni 2021 is er een nieuw prijsmodel wat betreft de elektriciteit in Spanje. Deze bestaat uit drie tarieven die samengaan met bepaalde tijdstippen. Het gaat om de P1 of Hora Punta (hoogste prijs), de P2 of Hora Llana (middenprijs) en de P3 of Hora Valle Laagste prijs).

  • P1 of Hora Punta geldt tussen 10.00-14.00 en 18.00-22.00 uur, elke dag behalve het weekend.
  • P2 of Hora Llana geldt tussen 8.00-10.00, 14.00-18.00 en 22.00-24.00 uur, elke dag behalve het weekend.
  • P3 of Hora Valle geldt tussen 00.00-24.00 uur het hele weekend en feestdagen en tussen 00.00-08.00 uur op doordeweekse dagen.

Afhankelijk van de actuele tarieven die gelden houdt dit automatisch in dat sommige consumenten minder maar veel huishoudens waarschijnlijk meer zijn gaan betalen.

Om die kosten enigszins te verlagen heeft de regering donderdag afgesproken dat de IVA (BTW) tijdelijk verlaagd wordt van 21% naar 10%. Het gaat dus om een tijdelijke verlaging tot 31 december 2021.

De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) zegt echter dat dit bij lange na niet genoeg is om de in sommige gevallen veel hogere elektriciteitsrekeningen te verlagen. Met de verlaging van 21% naar 10% zal een gemiddeld huishouden 6,50 euro minder per maand gaan betalen waardoor de gemiddelde rekening van 71,60 euro naar 65,08 euro per maand wordt verlaagd. 

Volgens de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) is btw-verlaging op zich goed nieuws maar de OCU had liever gezien dat de IVA (BTW) naar 4% was gegaan, het extra lage btw-tarief in Spanje. Verder bekritiseert de OCU dat het om een tijdelijke maatregelen gaat tot 31 december 2021, wat dus nu nog zes maanden zijn.

Verder hekelt de OCU dat deze btw-verlaging alleen geldt voor gebruikers tot 10 kW wat met 28,5 miljoen huishoudens het overgrote merendeel is van Spanje maar waarbij geen rekening wordt gehouden met zelfstandige ondernemers en het midden- en kleinbedrijf (mkb). Verder geldt deze tijdelijke btw-verlaging alleen wanneer de gemiddelde maandprijs van de groothandelsmarkt voor elektriciteit boven de 45 euro per MWh ligt.

De btw-verlaging is dus slechts een tijdelijke maatregelen die welkom is maar het echte probleem van de nieuwe elektriciteitstarieven niet oplost. Sinds 1 juni is de gemiddelde elektriciteitsrekening 46,5% omhoog gegaan tot gemiddeld 88,76 euro per maand wat meer is dan het gemiddelde van 88,66 euro tijdens het eerste trimester van 2021 toen de elektriciteit historisch duur was.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.