menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanjaard met valse PCR tot één jaar effectieve celstraf veroordeeld in België

Spanjaard met valse PCR tot één jaar effectieve celstraf veroordeeld in België
Beeld: 123rf

Spanjaard met valse PCR tot één jaar effectieve celstraf veroordeeld in België

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is veel voorgekomen en ongetwijfeld komt het nog steeds voor, reizigers die proberen met een valse negatieve PCR-testuitslag te vliegen. Zo zijn er bij Spaanse vliegvelden honderden mensen daarop betrapt en beboet, net zoals in Nederland en in België maar het is in Brussel de eerste keer dat een Spaanse reiziger voor één jaar naar de gevangenis moet en 8.000 euro boete moet betalen voor een PCR-testuitslag die niet van hem was.

Het is voor het eerst in België maar ook in Nederland en Spanje dat een passagier veroordeeld is tot één jaar celstraf vanwege het proberen te reizen met een valse negatieve PCR-testuitslag. En het is ook nog een Spanjaard geworden die vanuit Brussel-Zaventem naar Spanje wilde vliegen maar een PCR-testuitslag liet zien die niet van hem was.

De negatieve PCR-testuitslag was op zich niet vals maar de testuitslag die de man liet zien was niet van hem maar van een vriend. Nadat dit aan het licht kwam op het vliegveld vertelde de Spanjaard dat hij te weinig tijd had gehad om een PCR-test te laten afnemen en dus de negatieve PCR-testuitslag van zijn vriend had meegenomen.

Uiteindelijk kreeg de Spanjaard een kleine boete die hij moest betalen maar dat deed hij niet. Daarom werd de man gedagvaard maar deze stuurde volgens deze Belgische krant zijn kat naar de rechtbank in Brussel als kinderachtige grap.

Uiteindelijk wilde het Belgische openbaar ministerie zes maanden celstraf tegen de man eisen maar de rechtbank was strenger en de Spanjaard kreeg één jaar celstraf opgelegd. 

Volgens de rechter is het gedrag van de Spanjaard niet alleen enorm asociaal maar potentieel ook gevaarlijk voor de publieke gezondheid. Er zijn volgens de rechter weinig voorbeelden van een dergelijk asociaal gedrag en dus mag hij daar 12 maanden over nadenken met een effectieve celstraf en moet hij 8.000 euro betalen als geldboete.