Verplicht altijd een mondkapje bij je te hebben maar in de buitenlucht mag deze af in Spanje vanaf 26 juni

Verplicht altijd een mondkapje bij je te hebben maar in de buitenlucht mag deze af in Spanje vanaf 26 juni
Beeld: 123rf

Verplicht altijd een mondkapje bij je te hebben maar in de buitenlucht mag deze af in Spanje vanaf 26 juni

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanaf zaterdag 26 juni is het niet meer verplicht in de buitenlucht een mondkapje te dragen mits de anderhalve meter fysieke afstand gehandhaafd wordt. Is dat niet het geval dan moet het mondkapje weer gedragen worden. Daarom is het vanaf zaterdag 26 juni nog steeds verplicht om een mondkapje bij je te hebben zodat je deze kunt dragen wanneer dat nodig is.

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft deze woensdag tijdens de wekelijkse bijeenkomst met de regionale overheden van de 17 autonome regio’s afgesproken dat het vanaf zaterdag 26 juni niet meer verplicht is om een mondkapje (mascarilla) te dragen in de buitenlucht wanneer de anderhalve meter met niet-samenwonenden gehandhaafd kan worden.

Het dragen van een mondkapje blijft echter wel verplicht in gebouwen, het openbaar vervoer, gesloten ruimten voor openbaar gebruik zoals supermarkten, apotheken, winkels, bibliotheken etc, bij grote evenementen waar het publiek staat en als er grote menigten of veel personen bijeen zijn en de anderhalve meter afstand niet te handhaven is.

Verder blijft het dragen van een mondkapje verplicht voor werknemers in de verpleeghuizen en ook voor de bezoekers. Meer regels rondom het gebruik zullen donderdag bekend worden wanneer de nieuwe regelgeving na een speciale ministerraad via een wetswijziging wordt aangenomen om daarna gepubliceerd te worden in de Staatscourant BOE op vrijdag of zaterdag.

In de nieuwe regelgeving zal komen te staan dat het vanaf zaterdag 26 juni altijd verplicht is om een mondkapje bij je te hebben voor als het vanwege omstandigheden nodig is deze te dragen zoals bijvoorbeeld als de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden en er sprake is van ‘agglomeratie’, al wordt dat op dit moment nog niet duidelijk omschreven.

Dat het dragen in de buitenlucht niet meer verplicht is wil niet zeggen dat je het mondkapje niet meer mag dragen. Verschillende autonome regeringen zoals in Andalusië, Galicië, Murcia en castilla-La Mancha raadt alle inwoners en bezoekers aan om het mondkapje ook in de buitenlucht te blijven dragen, net zolang tot de 70% of zelfs 80% gevaccineerde inwoners van Spanje is bereikt.

Meer informatie over de nieuwe mondkapjes regelgeving zullen we melden wanneer deze vrijdag of zaterdag officieel in de Staatscourant BOE vermeld worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.