skip to Main Content
Salarissen per winkel/bedrijf in Spanje nader bekeken
123rf

Salarissen per winkel/bedrijf in Spanje nader bekeken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In mei van dit jaar werd door het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) bekend gemaakt dat het meest voorkomende jaarsalaris 16.497,40 euro bruto was in 2016. Het gemiddelde jaarsalaris is in Spanje echter veel hoger met 23.156.34 euro bruto maar dat komt omdat de hoge en lage salarissen bij elkaar worden opgeteld om een gemiddelde te berekenen wat niet de realiteit is.

Het minimumloon (salario mínimo interprofesional (SMI) in Spanje is dit jaar 4% meer dan in 2017 waardoor dit is gestegen naar 735,90 euro bruto. Volgens de vakbonden zijn de helft van de werkers in Spanje zogenaamde mileuristas ofwel duizend-euro verdieners waarbij het maandsalaris niet hoger is dan 1.100 euro bruto.

Maar wat verdient iemand in Spanje nu eigenlijk. Zijn de salarissen echt zoveel lager dan in bijvoorbeeld Nederland en België. We hebben de website Indeed erbij gehaald en daar de lonen van bekende winkels in Spanje bekeken. Deze gegevens zijn door de werknemers zelf op de website Indeed geplaatst. Het gaat in alle gevallen om een volledige werkweek en bruto salarissen.

Media Markt

Een verkoper / verkoopster verdient 1.010 euro per maand maar het gemiddelde salaris bij Media Markt ligt op 954 euro voor iemand die in de verkoop werkt en 1.057 euro voor iemand achter de kassa.

Amazon

Volgens de website Indeed verdient iemand die de pakketjes klaar maakt bij Amazon 1.475 euro per maand. Als je bij Amazon in de logistiek werkt levert dat 1.343 euro per maand op.

Desigual

Iemand die als verkoper in de populaire kledingzaak staat verdient tussen de 965 en 983 euro per maand. Iemand die echter in het magazijn werkt verdient 1.104 euro per maand.

Zara

Werken bij de Zara als verkoopster / verkoper levert tussen de 965 en 1.013 euro per maand op. Iemand die alleen achter de kassa staat verdient 991 euro.

Mango

Een verkoper / verkoopster bij de Mango kledingzaken verdient maandelijks tussen de 910 en 918 euro volgens Indeed. Iemand die achter de kassa werkt verdient 1.132 euro.

H&M

Werken als verkoper / verkoopster bij de H&M kledingwinkels levert tussen de 1.427 en 881 euro op per maand.

Ale Hop

De winkels Ale Hop zijn op steeds meer plaatsen te zien in Spanje. Iemand die in de winkel verkoopt verdient tussen de 822 en 830 euro per maand.

Ikea

Werken als verkoper / verkoopster bij de Ikea in Spanje levert maandelijks tussen de 986 en 1.027 euro op terwijl iemand achter de kassa per maand 1.094 euro verdient.

Decathlon

Iemand die bij de Decathlon werkt in Spanje als verkoper / verkoopster zal per maand tussen de 845 en 887 euro verdienen. Iemand achter de kassa verdient 918 euro terwijl de verantwoordelijke van de winkel maandelijks 1.473 euro verdient.

El Corte Inglés

Werken als verkoper / verkoopster bij het Spaanse warenhuis El Corte Inglés levert per maand tussen de 733 en 974 euro op.

Carrefour

Het loon voor een vakkenvuller is 712 euro per maand terwijl een verkoper tussen de 854 en 975 euro verdient per maand. Iemand achter de kassa bij de supermarktketen verdient 874 euro.

Mercadona

Iemand die de vakken vult verdient bij Mercadona 1.111 euro per maand. Iemand achter de kassa verdient 1.151 euro en de winkelmanager kan al snel 2.030 euro per maand verdienen.

Lidl

Iemand die bij de Lidl de vakken vult verdient 884 euro per maand terwijl iemand achter de kassa 1.009 euro verdient. De winkelmanager verdient 1.485 euro per maand.

Aldi

Bij de Aldi supermarkt verdient een kassamedewerker 985 euro per maand, een vakkenvuller 952 euro en de verantwoordelijke van de winkel 1.166 euro per maand.

Día

Werken als vakkenvuller bij de Spaanse Día supermarktketen levert 909 euro op. Als je achter de kassa werkt levert dat 950 euro per maand op en als verantwoordelijke voor de winkel verdien je maandelijks 1.166 euro.

Leroy Merlin

Werken als een verkoper in de doe-het-zelf winkel Leroy Merlin levert maandelijks tussen de 815 en 1.143 euro op. Iemand achter de kassa verdient 959 euro.

McDonald’s

Werken bij de fastfoodketen McDonald’s levert per maand 989 euro op voor iemand achter de toonbank. Werk je alleen in de keuken dan verdien je 843 euro.

Burger King

Werken bij de Burger King achter de toonbank levert een salaris op van 895 euro per maand terwijl iemand in de keuken 869 euro verdient.

Seur

Werken als chauffeur en pakketbezorger bij Seur levert per maand 1.152 euro op. Als je in het magazijn werkt bij Seur is het salaris 1.016 euro per maand.

Ryanair

Iemand die als steward of stewardess aan boord van een vliegtuig van Ryanair werkt verdient maandelijks 1.398 euro volgens Indeed.

BBVA

Werken bij een BBVA bank levert maandelijks tussen de 1.265 en 1.493 euro op als medewerker binnen de bank.

Caixabank

Werken bij de La Caixa of Caixabank levert een salaris op van 1.320 euro per maand.

Uiteraard zijn de bovenstaande bedrijven slechts een kleine keuze uit de duizenden bedrijven die er zijn in Spanje en waarschijnlijk kloppen de salarissen niet helemaal. De genoemde lonen zijn echter door de werkers zelf online geplaatst bij de website Indeed.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Goh de Mercadona is dus inderdaad een positieve uitschieter als ik het zo even snel zie.
  Voor de rest van het commentaar van bepaalde figuren….volgens mij hoeven wij niet voor de Spanjaarden te spreken.
  Als ik om me heen zie dat er velen zijn met meer dan 1 huis, 1 in het dorp en 1 erbuiten, dat men per gezin rustig 2 huizen heeft en overal naar toe gaat en ook flink nog buiten de deur eet, vraag ik me af waarom sommige mensen toch zo negatief doen en over slaven arbeid spreken??
  Ken zat vrienden waarvan beide partners bij de Mercadona werken bijvoorbeeld.
  Die hoor je echt niet klagen, vaak zitten ze in een huis dat al door de vorige generatie is afbetaald, dus die pakken met z´n 2 zeg even 2400 per maand. Kinderen op school eten en daarna naar activiteiten…..die mensen kunnen daar prima van rondkomen.

  Tuurlijk zijn er ook genoeg negatieve voorbeelden te verzinnen, maar om nu maar te spreken over schande en dat soort zaken. Laten we dat aan de Spanjaarden zelf over laten.

  En neen, ik krijg geen geld uit Nederland, ik werk gewoon hard voor mijn centjes, betaal mijn belasting netjes hier en heb en passant nog wat mensen aan het werk. Dus voor dat stokpaardje van stal komt…..laat het er maar staan!

  1. Ik vind het altijd interessant om lonen in de ander Eurolanden te weten, maar hoeveel houden de Spanjaarden dan over van hun brutoloon, na aftrek van belastingen enz. Met ander woorden, hoeveel zit er in hun loonzakje?

 2. Een volledige werkweek. Moet ik mij daar een full time uurrooster bij voorstellen? Hoeveel uren per week mag dat dan wel zijn ?

  1. Woon je wel in Spanje? Of heb je wel eens met een aantal Spanjaarden gesproken? Schijnbaar niet want anders had je geweten dat het 40 uren contracten zijn waarmee ze 60 uur mogen werken voor een honger loontje want overuren worden niet uitbetaald. En dit zijn de zachte verhaaltjes want er zijn nog veel ergere dingen gaande. Maar dat maakt voor de betweters die hier veelal schrijven niet uit deze genieten van veel meer geld afkomstig uit hun eigen land en kunnen ook gerust een dutje doen zonder zorgen. En dan nog zijn de Spanjaarden vriendelijk en beleefd terwijl ik het in zo´n situatie allang uitgeschreeuwd had van ellende. Respect voor de Spanjaarden dus en niet voor de kliek die hier enkel maar kommentaar levert en het zogenaamd allemaal beter weet.

   1. Wat is dat nou voor rare reactie? Woon hier sinds 1999 en de Spanjaarden staan nou niet echt bekend om hun werklustige bestaan. Als het even kan werken ze gewoon helemaal niet. En als het wel moet is dat natuurlijk met frisse tegenzin. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd…… Gelukkig is er elke maand wel een feestdag waardoor het allemaal wat dragelijker wordt.
    Maar ja, zo zijn de Spanjaarden en daarom woon en werk ik hier al zo lang met plezier 🙂

    1. Zucht alsin ik ik krijg veel meer dan die arme Spanjaarden en ik slaap tenminste lekker, lekker figuur ben jij 🙁

   1. Eigenlijk moet men het loon vergelijken met de levensduurte en daarvoor ook correctie invoeren. Vroeger durfde men al eens de Big MAC nemen . Hoeveel uur moet men werken om die te betalen. Coca Cola heeft dat ook gedaan . Soms komt men tot rare resultaten. Ik wik ook 10X minder verdienen als alles 10X minder kost. Wat niet wegneemt dat de lonen in Spanje en ook Portugal laag zijn en vooral het verschil tussen de hoge en lage lonen

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken