skip to Main Content
Koel blijven in Spanje met de waaier of “abanico”
123rf

Koel blijven in Spanje met de waaier of “abanico”

MADRID – Heb je geen airco, geen ventilator en geen schaduw in de buurt dan kun je het al snel erg warm hebben in Spanje. Daar heeft men al eeuwenlang een oplossing voor, de zogenaamde waaier of in het Spaans “abanico”. Met deze kleurrijke en fantasievolle met de hand beweegbare waaiers kun je al snel wat tocht genereren waardoor je het wat minder warm zult hebben.

Waaiers of abanicos worden veel gebruikt door vrouwen in Spanje die het in de zomer warm hebben en met enkele handbewegingen een aangename koele lucht creëren. Daarnaast wordt de Spaanse waaier nog steeds veel gebruikt bij het flamenco dansen en is de abanico een vaak onmisbaar mode accessoire, vooral in het zuiden van Spanje.

De waaier bestaat uit losse fragmenten die verbonden zijn aan een zijde. De rest wordt bijeen gehouden door textiel of een ander materiaal dat geen wind doorlaat. Door de waaier te richten naar het gezicht, ontstaat er door beweging een tocht.

Er zijn vaste waaiers (abanico fijos) die bestaan uit een stok met een halfrond en flexibel materiaal bovenop. In Spanje zijn echter de inklapbare waaiers (abanicos plegables) meer in gebruik en te zien in het dagelijkse leven. De inklapbare waaiers zijn veel makkelijker mee te nemen en met een simpele handbeweging is de waaier zo open en klaar voor gebruik.

Mode

Een waaier wordt al eeuwenlang door dames gebruikt om zich onopvallend wat af te koelen. Veel vrouwen waren in het verleden ingesnoerd en droegen vele rokken en accessoires. Zij benutten een waaier tevens om discreet en elegant hun rijkdom te tonen. De waaier werd echter ook als communicatiemiddel gebruikt.

Ook nu nog is de waaier helemaal hot. Je hoeft in Spanje maar naar bijvoorbeeld een winkel als Ale Hop te gaan en je hebt daar de keuze uit tientallen kleurrijke waaiers die niet meer alleen door de oude dames worden gebruikt maar ook steeds meer door jongeren.

LEESTIP: De Ale-Hop winkels in Spanje

Geschiedenis in het kort

Velen menen dat de waaiers van oorsprong uit Spanje komen maar dat is niet waar. De waaiers bestaan al duizenden jaren en de oudste archeologische vondsten werden gedaan in Egypte, India en China.

Pas rond de 4e eeuw voor Christus werden de eerste exemplaren gezien in Europa maar dan wel in het oude Griekenland. Door kruistochten kwamen de waaiers uiteindelijk ook in Spanje terecht.

Pas in de 17e eeuw werden de opvouwbare waaiers veelvuldig gebruikt door vooral personen in hooggeplaatste kringen. In principe was de waaier bedoeld om verkoeling te geven en vliegen weg te wuiven maar die functies verdwenen snel toen de waaiers een modeaccessoire werden in Europa.

In de 18e eeuw werd de waaier zelfs een statussymbool en werden de waaiers door gespecialiseerde artiesten gemaakt waarna het ware kunstwerken werden en veel geld waard waren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
  1. Ik ook, gisteren de hele dag ‘ abanicandome’ heerlijk!!, ik heb er zelf 5! mooie en heel handig!!! mijn vriend, jawel!! , gebruikt het ook. super !! voor vrouwen en voor mannen! gezellig , mooi en handig!!!

  2. Dat is nu al de tweede keer dat er een artikel verschijnt over abanicos. Helaas, de geschiedenis is niet echt compleet. Abanicos werden in Spanje ook gebruikt door mannen. Kijk maar eens naar oude films in de stierenvechtersarena. De abanico voor een man is echter wat kleiner en heeft geen kleur. Vaak gemaakt van b.v. sandelwood-hout. Ook voor mannen is het een welkom geschenk om met een abanico zichzelf wat koelte te kunnen toewuiven. Mogelijk dat mensen het een beetje wuft vinden wanneer mannen een abanico gebruiken? Mij kan het niet schelen wat mensen denken. Ik zie mannen met een menukaart zichzelf wat koelte toe-wapperen. Waarom niet gewoon een abanico? Gewoon doen en schaam je er niet voor! En o ja, er bestaat een non-verbale taal voor de abanico – helaas een beetje uit de vergetelheid geraakt.

  3. Ik heb toch altijd gedacht dat deze vooral in de flamenco gebruikt werden en dat ze daarom in winkels lagen voor de toeristen. Nu hoef ik me geen toerist te voelen als ik hem gebruik. Ik meende ook dat vroeger de dames deze gebruikten om te laten zien dat ze vrijgezel, bezet of geintereseerd waren in de desbetreffende man? De waaier werd dan op een bepaalde manier vastgehouden. Ik kan het verkeerd hebben…..

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by