menu: rubrieken, zoeken & meer

Frankrijk sluit grenzen met Spanje niet maar raadt Fransen aan niet naar Catalonië te reizen

Frankrijk sluit grenzen met Spanje niet maar raadt aan niet naar Catalonië te reizen
Beeld: 123rrf

Frankrijk sluit grenzen met Spanje niet maar raadt Fransen aan niet naar Catalonië te reizen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De premier van Frankrijk heeft deze vrijdag na een vergadering met o.a. de Franse president Emmanuel Macron gezegd dat de grenzen tussen Frankrijk en Spanje niet dicht gaan. Frankrijk raadt alle inwoners van het land wel ten zeerste aan om niet naar de autonome regio Catalonië te reizen vanwege de corona-uitbraken. Frankrijk wil graag meer gezondheidscontroles bij de grens maar dat moet in overleg met Spanje en Catalonië gebeuren.

Goed nieuws voor de vakantiegangers die nerveus waren geworden door de opmerking van premier Jean Castex vorige week zaterdag dat hij een eventuele sluiting van de grenzen tussen o.a. Frankrijk en Spanje niet uitsloot. Daarna werd er gedurende de hele week veel gespeculeerd (ook omdat er geen duidelijke antwoorden kwamen uit Frankrijk) maar uiteindelijk heeft men deze vrijdag besloten de grenzen tussen Frankrijk en met name de autonome regio Catalonië (nog) niet te sluiten.

Wel raadt Frankrijk alle inwoners van het land aan om niet naar Catalonië te reizen vanwege de actuele situatie van de COVID-19 pandemie in de Spaanse autonome regio.

Frankrijk heeft ook aangeven dat ze meer (gezondheids)controles willen bij de grenzen, zowel bij de landsgrenzen als die bij vliegvelden. Maar dat moet in het geval van de grensovergang op land tussen Frankrijk en Spanje ook in overleg met de Spaanse en Catalaanse autoriteiten gebeuren want Frankrijk wil met Spanje en Catalonië praten over een soortgelijke maatregel in Spanje waarbij de Spaanse autoriteiten de Spanjaarden aanraden om niet naar Frankrijk te reizen. 

Deze vrijdag melden de Catalaanse autoriteiten dat er in 24 uur tijd 1.343 nieuwe corona-besmettingen bij zijn gekomen in Catalonië. Het gaat daarbij echter om zowel positief geteste personen door middel van de PCR-tests, serologische tests en de sneltests waarbij deze laatste niet erg betrouwbaar blijken te zijn. Op donderdag kwamen er ook al 1.949 nieuwe besmettingen bij in Catalonië. Verder zijn er volgens de berekeningen van de begrafenisondernemers 13 personen gestorven met of als gevolg van COVID-19.

De grenzen tussen beide landen gingen na een lange sluiting op 21 juni open waarna het weer mogelijk werd voor alle EU-inwoners van Frankrijk naar Spanje te reizen. Bij de grensovergangen vinden geen controles plaats, dit in tegenstelling tot de gezondheidscontroles die wel plaatsvinden op vliegvelden en in havens.