skip to Main Content
Deze kleine vogel vloog ontzettend snel de 2.400 kilometer van zuid Spanje naar Zweden
Foto: Carlos Mompo & SEO/BirdLife

Deze kleine vogel vloog ontzettend snel de 2.400 kilometer van zuid Spanje naar Zweden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Foto: Carlos Mompo & SEO/BirdLife

MADRID – De kleine vogel die je op de foto ziet is een ware vliegheld aangezien deze fitis ofwel Phylloscopus trochilus in slechts 10 dagen tijd een afstand heeft afgelegd van 2.400 kilometer tussen het zuiden van Spanje en Zweden. De vogel heeft tijdens de vlucht aardig wat gewicht verloren aangezien deze bij het vertrek op het Grosa eiland bij Murcia 8,9 gram woog en bij aankomst op het Zweedse eiland Nidingen, ten zuiden van Gothenburg, nog maar 8,5 gram woog. Volgens SEO/BirdLife is de snelheid waarmee deze kleine vogel de afstand heeft afgelegd spectaculair.

De experts weten wat de kleine zangvogel fitis ofwel in het Spaans mosquitero musical tijdens zijn reis heeft gedaan omdat deze dankzij het “Piccole Issole” project werd gevolgd. Tijdens dit onderzoek bekijken experts van SEO/BirdLife het gedrag en reispatroon van trekvogels. In mei werd het dier in Murcia getagd waarna de reis kon beginnen. Slechts 10 dagen later werd de vogel levend en wel aangetroffen op het eiland Nidingen in Zweden, iets wat niemand had verwacht.

De 2.367 kilometer tussen de regio Murcia in het zuiden van Spanje en Zweden werd door de vogel in een recordtijd afgelegd en heeft de experts voor een raadsel doen staan. Er wordt nu gekeken of er nog meer getagde vogels zijn die dit soort prestaties hebben maar tot nu toe is deze fitis-held nog niet voorbij gevlogen en staat hij eenzaam aan de hoogte.

De fitis en de tjiftjaf zijn tweelingsoorten, dat wil zeggen, dat ze uiterlijk zeer op elkaar lijken. Ze zijn wel te onderscheiden door de zang. Deze is bij de fitis muzikaal, vloeiend en aflopend, terwijl bij de tjiftjaf de zang bestaat uit het herhaaldelijk roepen van tjif-tjaf. Fitissen hebben een grijsgroene rug, gelige onderzijde, witte oogstreep en doorgaans lichte poten. De lichaamslengte bedraagt 11 tot 12 cm. Deze kleine vogel komt voor in het zuiden van Spanje en soms ook verder weg in Afrika. Ook in Nederland en België zijn de vogels waar te nemen, zeker tijdens de trek naar het noorden of juist naar het zuiden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Wat mij betreft is het grootste kenmerk om de tjiftjaf van de fitis te onderscheiden, dat de eerstgenoemde zwarte pootjes heeft in tegenstelling tot de fitis. Als je dan ook nog weet dat “de zang” van de tjiftjaf het herhaald roepen van zijn naam is, dan haal je deze twee vogeltjes nooit meer door elkaar.

  2. Waarschijnlijk vliegen ze mee op een straalstroom, een wind heel hoog in de lucht, net als bijvoorbeeld de vlinder atalanta.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken