menu: rubrieken, zoeken & meer

1.776 positieven in 24 uur tijd en nieuwe corona-maatregelen in Catalonië

1.776 positieven in 24 uur tijd en nieuwe corona-maatregelen in Catalonië
Beeld: 123rf

1.776 positieven in 24 uur tijd en nieuwe corona-maatregelen in Catalonië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse gezondheidsautoriteiten hebben de afgelopen 24 uur 1.776 nieuwe positief geteste personen gemeld in Catalonië. In Catalonië hanteert men een andere telmethode dan het Spaanse Ministerie van Gezondheidsdienst door niet alleen de betrouwbare PCR-tests maar ook de minder betrouwbare sneltests bij het totaal op te tellen. De afgelopen 24 uur is er geen corona-dode gemeld in Catalonië.

Volgens de cijfers van de Catalaanse gezondheidsautoriteiten zijn er deze maandag en sinds het begin van de corona-crisis in deze autonome regio (en de rest van Spanje) 122.335 personen die positief op COVID-19 zijn getest. 

Er zijn sinds het begin van de corona-crisis in Catalonië volgens de regionale autoriteiten 12.954 personen met of door het coronavirus overleden waarvan 7.127 in ziekenhuizen of medische centra, 4.130 in bejaarden- en verzorgingshuizen, 820 in de eigen woning en 877 waarvan men de plaats van sterven niet weet.

Er liggen op het moment van schrijven 672 vanwege het coronavirus in Catalaanse ziekenhuizen waarvan 134 op de intensive care afdeling. 

Nieuwe maatregelen

Maandagmorgen heeft de Catalaanse regionale overheid nieuwe corona-maatregelen aangekondigd . Het wordt verboden om zowel privé als in het openbaar met meer dan 10 personen bijeen te komen. 

Het blijft nog steeds verboden te roken als de 2 meter afstand niet gegarandeerd kan worden en het drinken van alcohol op openbare plaatsen is niet toegestaan. Met deze twee maatregelen probeert men de besmettingen in familiesfeer en bij familiebijeenkomsten te voorkomen maar meer nog bij het samenscholen van de jeugd op straat tijdens de ‘botellones’ waarbij men alcohol op straat drinkt. 70% van de besmettingen vindt plaats in de sociale en familiale sfeer.  Ook het dragen van de mondkapjes blijft verplicht in Catalonië.

De capaciteiten van bars zowel binnen als buiten wordt teruggebracht naar 50%. Discotheken en nachtclubs moeten nog steeds gesloten blijven.