menu: rubrieken, zoeken & meer

Reisadviezen Spanje voor Nederland en België (UPDATE)

Reisadviezen Spanje voor Nederland en België
Beeld: Freepik

Reisadviezen Spanje voor Nederland en België (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de Buitenlandse Zaken in België en Nederland praktisch elke week nieuwe reisadviezen uitbrengen voor Spanje, delen daarvan of regio’s en provincies, heeft het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken geen speciale reisadviezen voor Nederland en België. Dat wil zeggen dat het vanuit Spanje voor de Spaanse autoriteiten geen probleem is om te reizen naar Nederland en/of België.

Het Spaanse ‘Ministerio de Asuntos Extranjeros’ heeft vanwege de corona-crisis geen speciale reisadviezen voor Nederland en België. Het is echter wel zo dat alle personen die in Spanje wonen en naar Nederland of België willen reizen zich moeten houden aan dezelfde regels die gelden voor de Nederlandse en Belgische reizigers die uit Spanje terugkeren.

Overigens verbieden de Spaanse autoriteiten reizigers uit Nederland en België niet om naar Spanje te komen. Het zijn de Nederlandse en Belgische autoriteiten die reisbeperkingen voor Spanje publiceren via de reisadviezen.

Nederland

Alle reizigers uit Spanje die naar Nederland reizen moeten een gezondheidsverklaring invullen. Dat is een simpel formulier waar eenieder naar waarheid de vragen moet beantwoorden. In het Spaans heet dit formulier ‘Declaración Pública de Salud del Viajero’. Het formulier is in het Spaans HIER te downloaden (PDF).

Als de reiziger uit bepaalde gebieden of regio’s in Spanje komt die door het Nederlandse Buitenlandse Zaken bij het reisadvies een oranje kleur hebben gekregen, dan wordt je dringend aangeraden (nog niet verplicht) om 10 dagen in quarantaine te gaan.

LET OP: Vanaf 25 augustus 00:00 uur heeft Nederland HEEL SPANJE de kleur ORANJE gegeven in het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Dat geldt voor het vasteland van Spanje en de eilanden (Balearen en Canarische Eilanden) inclusief de enclaves Ceuta en Melilla. Meer informatie lees je HIER.

Het gaat daarbij sinds 16 augustus om de volgende gebieden in Spanje (oranje kleur): Provincie Almería (Andalusië); Provincie Burgos, Salamanca en Soria (Castilië en León); Autonome regio Madrid (inclusief de Spaanse hoofdstad); Autonome regio Navarra; Autonome regio Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera); Provincie Barcelona en Lerida (Catalonië); Provincie Zaragoza, Huesca en Teruel (Aragón).

Keer je terug uit Nederland naar Spanje dan moet je (net zoals iedereen die Spanje binnenkomt) het digitale gezondheidsformulier (FCS) invullen dat HIER online in te vullen is. Deze website is niet in het Nederlands maar wel in het Engels, Duits, Spaanse en Frans te lezen.

Voor reizigers uit Nederland geldt geen verplichte of vrijwillige quarantaine als je in Spanje bent.

België

ATTENTIE: Op vrijdag 25 september heeft België het reisadvies voor Spanje aangepast waarbij de kleur ROOD niet langer een reisverbod is maar een reisadvies waarbij men ten zeerste wordt afgeraden naar Spanje te reizen. MEER INFORMATIE HIER.

Alle reizigers uit Spanje die naar België reizen moeten een Public Health Passenger Locator Form invullen. Dat is een online formulier waar eenieder naar waarheid de vragen moet beantwoorden en persoonlijke gegevens moet achterlaten. KLIK HIER voor de website waar het formulier in het Nederlands, Engels, Frans en Duits maar niet in het Spaans in te vullen is.

Als de reiziger uit bepaalde gebieden of regio’s in Spanje komt die door het Belgische Buitenlandse Zaken bij het reisadvies een rode kleur hebben gekregen dan moet je 14 dagen in quarantaine en een test doen (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

Het gaat daarbij sinds 21 augustus om de volgende gebieden in Spanje (kleur rood): Autonome regio Aragón (provincies Huesca, Zaragoza en Teruel); Autonome regio Balearen (eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera); Autonome regio Baskenland; Autonome regio Madrid (inclusief de Spaanse hoofdstad Madrid); Autonome regio Navarra; Provincie Almería (Andalusië); Provincies Burgos en Soria (Castilië en León); Provincies Barcelona en Lerida (Catalonië); Steden Iscar en Pedrajas de San Esteban (provincie Valladolid in Castilië en León)

Bij terugkeer uit een gebied met oranje kleur geldt een quarantaine en test aanbevolen bij terugkeer (testen en quarantaines vallen onder de bevoegdheid van de gemeenschappen en de gewesten).

Het gaat daarbij sinds 21 augustus om de volgende gebieden in Spanje (kleur oranje): Autonome regio Asturië; Autonome regio Cantabrië; Autonome regio Extremadura; Autonome regio La Rioja; Autonome regio Murcia; Autonome regio Valencia (provincies Alicante, Valencia en Castellón); Provincies Córdoba, Granada, Jaén en Málaga (Andalusië); Provincies Palencia, Salamanca, Segovia, Valladolid en Zamora (Castilië en León); Provincies Albacete, Ciudad Real, Guadalajara en Toledo (Castilla-La Mancha); Provincies Gerona en Tarragona (Catalonië); Provincie La Coruña (Galicië); Eilanden Fuerteventura, Gran Canaria en Lanzarote (Canarische eilanden); Melilla

Keer je terug uit België naar Spanje dan moet je (net zoals iedereen die Spanje binnenkomt) het digitale gezondheidsformulier (FCS) invullen dat HIER online in te vullen is. Deze website is niet in het Nederlands maar wel in het Engels, Duits, Spaanse en Frans te lezen.

Voor reizigers uit België geldt geen verplichte of vrijwillige quarantaine als je in Spanje bent.