Debat in Spanje: moet er een maximum leeftijd komen voor automobilisten?

Debat in Spanje: moet er een maximum leeftijd komen voor automobilisten?
Beeld: 123rf

Debat in Spanje: moet er een maximum leeftijd komen voor automobilisten?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Voor het autorijden geldt in de meeste Europese landen waaronder Spanje een minimumleeftijd van 18 jaar. Maar net zoals in de rest van Europa en de Europese Unie geldt er geen maximumleeftijd voor automobilisten. Na een recent dodelijk ongeval met een 85-jarige automobiliste is ook weer een debat gestart over het wel of niet invoeren van een maximumleeftijd voor het autorijden.

In Ponferrada in Castilië en Léon is een 61-jarige vrouw op een terras overleden aan haar verwondingen nadat een hoogbejaarde 85-jarige automobiliste de macht over het stuur verloor en in volle vaart het terras op reed. Het is niet de eerste keer dat een ongeval plaatsvindt met hoogbejaarde automobilisten.

In Spanje geldt wel een minimumleeftijd van 18 jaar maar geen maximumleeftijd omdat dit gezien kan worden als leeftijdsdiscriminatie, iets wat echter wel al gebeurt bij sommige verzekeringsmaatschappijen. In Spanje hoeven oudere (65+) automobilisten geen extra medische keuring te ondergaan. De medische keuring voor iemand van 28 jaar is hetzelfde als voor iemand van 75 jaar. 

Spaanse rijbewijzen (B) zijn over het algemeen maximaal 10 en vanaf 65-jarige leeftijd maximaal 5 jaar geldig. Bij elke verlenging van het rijbewijs dient men altijd (ongeacht de leeftijd) een medische keuring te ondergaan. Dat kan gebeuren bij de daarvoor geautoriseerde kantoren genaamd “Centros de Reconocimiento de Conductores”.

Het is een simpele keuring waarbij het meestal ook mogelijk is meteen het rijbewijs te verlengen zonder dat je naar een kantoor van Tráfico dient te gaan. Bij deze keuring worden er foto’s gemaakt (die hoef je dus niet mee te nemen), moet je een formulier invullen en de leges betalen, moet je een ogen- gehoor en reflex test doen en worden er enkele algemene vragen over ziektes en medische aandoeningen gesteld.

Is de medische keuring goed verlopen dan krijg je een voorlopig rijbewijs mee, net zolang tot het definitieve Spaanse rijbewijs per post wordt opgestuurd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.