Overzicht van de beste Spaanse alcoholvrije wijnen

Overzicht van de beste Spaanse alcoholvrije wijnen
Beeld: via canva.com

Overzicht van de beste Spaanse alcoholvrije wijnen

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje, Nederland en België is de vraag naar alcoholvrije wijn de afgelopen jaren toegenomen. Dit komt door een aantal factoren, zoals de groeiende bewustwording van de gezondheidsrisico’s van alcohol, de toenemende populariteit van een gezonde levensstijl en de flexibiliteit die alcoholvrije wijn biedt. Onderaan een kort overzcht van enkele Spaanse en DUitse winjnen

In Spanje is alcoholvrije wijn relatief nieuw. Het wordt echter steeds populairder, met name onder jongere consumenten. In 2022 bedroeg de markt voor alcoholvrije wijn in Spanje 20 miljoen euro. In Nederland is alcoholvrije wijn al langer verkrijgbaar. De markt voor alcoholvrije wijn in Nederland is in de afgelopen jaren gestaag gegroeid. In 2022 bedroeg de markt voor alcoholvrije wijn in Nederland 100 miljoen euro. In België is alcoholvrije wijn ook al langer verkrijgbaar. De markt voor alcoholvrije wijn in België is in de afgelopen jaren ook gestaag gegroeid. In 2022 bedroeg de markt voor alcoholvrije wijn in België 50 miljoen euro.

Alcoholvrije wijn wordt gemaakt door alcohol uit gewone wijn te halen. Dit kan op verschillende manieren, maar de meest voorkomende methoden zijn vacuümdestillatie, omgekeerde osmose en spinning cone column.

Bij vacuümdestillatie wordt de wijn verhit in een vacuümkamer. Hierdoor wordt het kookpunt van de alcohol verlaagd tot onder 30 graden Celsius. De alcohol zal als eerste verdampen en wordt vervolgens afgekoeld en opgevangen. Deze methode is effectief in het verwijderen van alcohol, maar kan ook de smaak van de wijn beïnvloeden.

Bij omgekeerde osmose wordt de wijn door een semipermeabel membraan geperst. Dit membraan laat alleen watermoleculen door, waardoor de alcohol wordt tegengehouden. Deze methode is minder effectief dan vacuümdestillatie, maar heeft minder invloed op de smaak van de wijn.

Bij spinning cone column wordt de wijn door een kolom met een draaiende cilinder geperst. De alcohol wordt door de draaiing van de cilinder naar de buitenkant van de kolom getransporteerd en vervolgens afgetapt. Deze methode is effectief in het verwijderen van alcohol, maar is ook de duurste methode.

De smaak van alcoholvrije wijn wordt vaak beschreven als minder fruitig en complex dan gewone wijn. Dit komt doordat alcohol een belangrijke rol speelt in de smaak van wijn. Alcohol zorgt voor een volle body, een ronde smaak en een langere afdronk. Er zijn verschillende manieren om de smaak van alcoholvrije wijn te verbeteren. Zo kan er koolzuur worden toegevoegd, waardoor de wijn meer body krijgt. Ook kan er suiker worden toegevoegd, waardoor de wijn meer fruitigheid krijgt.

Als je alcoholvrije wijn als ‘echte wijn’ wilt verkopen, is de Spaanse wetgeving duidelijk hierover. De wet bepaalt dat wijnen die met deze aanduiding op de markt worden gebracht, maximaal 1% alcohol mogen bevatten. Als de aanduiding 0,0 is, dan is het wijn met een alcoholpercentage van 0%, maar mag het geen wijn worden genoemd. Dit soort wijnen worden sinds 2007 ontwikkeld en steeds meer wijngaarden hebben een deel van hun productie voor dit soort wijnen.

Spaanse alcoholvrije wijnen

Hieronder enkele voorbeelden van Spaanse alcoholvrije wijnen die via Bol.com te koop zijn in Nederland en België.

2021 Torres Natureo blanco

Het gaat om een witte alcoholvrije wijn van de bekende Spaanse bodega Torres. Deze wordt HIER verkocht in een verpakking van drie 0,75L flessen voor 35 euro.

Torres Natureo Rosé

Zoals de naam al aangeeft, gaat het hier om een rosé-wijn van de bodega Torres die HIER verkocht wordt in een verpakking van drie 0,75L flessen voor 35 euro.

2020 Torres Natureo syrah

Ook in dit geval gaat het om een alcoholvrije wijn van de Spaanse bodega Torres die HIER te koop is in een verpakking van drie 0,75L flessen voor 35 euro.

Vinnocence Chardonnay 0%

In dit geval gaat om een biologische Duitse witte wijn die HIER in een verpakking van zes flessen verkocht wordt voor 44,95 euro.

Vinnocence Merlot 0%

Ook hier gaat het om een biologische Duitse rode wijn die HIER in een verpakking van zes flessen verkocht wordt voor 44,95 euro.

Ga naar de inhoud