skip to Main Content
61 procent van de Catalanen meent dat het Catalaanse referendum niet meer geldig is

61 procent van de Catalanen meent dat het Catalaanse referendum niet meer geldig is

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Volgens een recente enquête in opdracht van de krant El País vind 61% van de Catalanen dat het onafhankelijksreferendum niet meer geldig en legitiem is. De inwoners van de regio Catalonië raken steeds meer overtuigd dat ongeacht wat men doet op 1 oktober, de uitslag niet geldig is en dat deze, ongeacht wat het zal zijn, niet legaal en rechtsgeldig zal zijn om een onafhankelijkheid van de regio uit te spreken.

De enquête van Metroscopia werd gehouden met 2.200 deelnemers tussen afgelopen maandag en donderdag, precies rond de tijd dat de Spaanse centrale regering alle acties uitvoerde zoals mensen arresteren, stembiljetten in beslag nemen etc. 61% van de deelnemers geeft inmiddels aan dat ze denken dat het referendum niet rechtsgeldig is en geen waarde meer heeft, ongeacht de uitslag.

Dat percentage is inmiddels stukken hoger dan 15 dagen geleden toen bij datzelfde onderzoek nog 39% aangaf dat het referendum niet rechtsgeldig zal zijn. Op dit moment zou slechts 40% van de Catalanen nog denken dat men zonder problemen het referendum zal houden op zondag 1 oktober.

Op de vraag of het de beste manier is om een referendum te houden over de toekomst van Catalonië maar dan op een legale manier en afgesproken met de Spaanse regering binnen de lijnen van de grondwet, geeft 82% aan dat ze daarmee akkoord zijn en 16% van niet. Over het algemeen meent 57% van de Catalanen dat de beste manier van een oplossing zoeken voor Catalonië die is van politiek overleg en de zoektocht naar een zelfde systeem als dat in het Baskenland en Navarra.

Dit is slechts een van de vele enquêtes en peilingen die nog zullen gaan volgen gedurende de week voor het referendum van zondag 1 oktober. Uiteraard moet daarbij gezegd worden dat enquêtes vaak niet helemaal het echte beeld laten zien maar meer een deel van de werkelijkheid laten zien, ook omdat het momentopnames zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken