skip to Main Content
Verkiezingen 10N: PSOE en PP stijgen, Podemos en VOX dalen in peilingen Spanje
123rf

Verkiezingen 10N: PSOE en PP stijgen, Podemos en VOX dalen in peilingen Spanje

MADRID – Zoals bekend komen er nieuwe parlementsverkiezingen in Spanje omdat de politieke partijen het niet eens met elkaar kunnen worden om een nieuwe regering te vormen. Uiteraard geeft iedereen elkaar de schuld en is er geen zelfkritiek maar ook de Spaanse kiezers zijn niet blij. Ondertussen is men weer volop bezig met de verkiezingspeilingen die in de meeste gevallen verschillende resultaten laten zien.

Er waren het afgelopen weekend verschillende verkiezingspeilingen bij de kranten zoals die van El País en La Vanguardia of die van El Español. In alle gevallen stijgt de PSOE in stemmen en zetels, net zoals de PP terwijl Ciudadanos flink wordt afgestraft en in mindere mate ook Unidas-Podemos en VOX die minder stemmen en zetels krijgen volgens de peilingen.

Volgens de peiling van GAD3 voor de krant La Vanguardia zou de Partido Socialista Obrero Español (PSOE) 11 zetels meer krijgen en stijgen naar 134 zetels. De Partido Popular (PP) zou echter ook stijgen met 19 zetels naar 87 terwijl Ciudadanos (C’s) 16 zetels zou verliezen en daalt naar 57 parlementariërs en Unidas-Podemos (UP) daalt van 42 naar 37 zetels en VOX van 24 naar 19 zetels.

In de El País krant werd gekeken naar de peiling van onderzoeksbureau 40dB die concludeert dat 30,3% van de stemmen ofwel 132 zetels(+8) naar de PSOE gaan gevolgd door 23,5% ofwel 94 zetels (+28) door de PP, UP met 14% ofwel 38 zetels (-4), Ciudadanos met 13,3% ofwel 34 (-23) en VOX met 8,6% ofwel 19 zetels (-6).

Terwijl de onderzoeksbureaus bij de La Vanguardia en El País kranten een beetje op dezelfde lijn zitten laten de resultaten bij de krant El Español heel iets anders zien. Daar zou de PSOE stijgen van 123 naar slechts 126 zetels (tegenover 134 en 132 in de andere kranten), de PP van 68 naar 85 stijgen, Ciudadanos met 21 zetels dalen naar 36, UP van 42 naar 39 dalen en VOX dezelfde zetels (24) zou handhaven.

Ontevreden

Over het algemeen kan gezegd worden dat 90% van de Spanjaarden kwaad, ontevreden en teleurgesteld is over de nieuwe verkiezingen waarbij 51,5% aangeeft het als slecht te zien dat men opnieuw (voor de vierde keer in vier jaar tijd) naar de stembussen moet gaan. 

Het zijn met name de stemmers voor links die teleurgesteld en kwaad zijn terwijl de stemmers voor rechts iets minder kwaad zijn. 75,9% geeft aan dat de PSOE de schuld heeft van de politieke blokkade, 68,2% UP, 57,8% Ciudadanos en 51,9% de PP.

Daarnaast vindt 63,1% van de Spanjaarden dat de partijleiders van alle politieke formaties die er niet in zijn geslaagd een regering te vormen of coalities te sluiten, plaats moeten maken voor andere politieke leiders en dus nieuwe gezichten en andere ideeën.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Eigenaardig dat 90% van de kiezers teleurgesteld is over het feit dat de partijleiders er niet in geslaagd zijn een akkoord te vinden op basis van de progtramma’s die door de kiezers zelf werden gestemd. Men kan niet eeuwig blijven praten. Het organiseren van nieuwe verkiezingen met aangepaste programma’s lijkt me een mogelijkheid om de standpunten wat dichter bij elkaar te brengen. Wat is het alternatief? 541 dagen onderhandelen? De mensen zien blijkbaar niet in dat hun eigen kiesgedrag deze politieke stilstand heeft veroorzaakt en zij dus zelf verantwoordelijk zijn. Uitgaande van de peilingen en de houding van de politici vrees ik bovendien dat er na 10-N niet veel zal veranderen. Zolang er geen links/rechts-dialoog komt en een coalitieregering halsstarrig geweigerd wordt lijkt een democratsche oplossing onmogelijk. Dan blijft een herrezen Franco de enige oplossing ! Niet weinigen (ook op dit forum) zouden het wat graag willen !!

  1. Die laatste zin is nogal een boude uitspraak. Je kunt nooit hard maken wie dat dan zouden zijn, ik neem er in ieder geval krachtig afstand van.
   Verder verbaasd het me nou totaal niet dat Paul Kerk negatief in de peilingen staat. Wat deze vent geflikt heeft tijdens de formatie om zo’n grote broek aan te trekken tart alle normen van fatsoen. Deze partij zou eigenlijk helemaal weggevaagd moeten worden.

   1. Zolang je iemand niet bij zijn echte naam noemt hoef jij ook niet serieus genomen te worden. Podemos is de enige partij met echte educatie en hersens. De rest heeft de papieren gekocht zo lijkt. De PP kan niet regeren zo is wel gebleken en zeker niet met die grote bek die nu de partij op sleeptouw heeft. Dan heb ik nog liever Rajoy al is die ook zo corrupt als de pest. Vox is een partij die je doet sidderen wat een 15e eeuwse ideeen die hebben dat wil je echt niet als regering. Cs waait als de wind en lult mee maar echt iets bereiken zullen ze nooit want als je dat wilt moet je je voet strak in het zand zetten en dat kunnen ze niet. Psoe zou prima kunnen regeren maar die zonder Pedro want die man zijn ego is te groot. Dat heeft Pablo hem ook meedere keren duidelijk gemaakt, Maarja als iemand een bord voor zijn kop heeft.

     1. Hey Rob, hoe is het man?
      Was er druk in de zomer, zelf mee lopen werken in paar van de horeca zaken. Gelijk besloten er 2 te verkopen hahahaha.
      Hoe dan ook, grappig dat Fred het een keer met mij eens is, dat Pedro zijn ego te groot is, al schreef ik dat vorige week geloof ik.
      Casado van de PP moet ook weg en Paul Kerk op zeker ook.
      Spanje moet nieuwe gezichten krijgen, nieuwe politieke leiders en niet meer de lui van de afgelopen, zeg 2 jaar, die hebben er allemaal niets van gebakken.
      Uiteindelijk deed Rajoy het dan zo slecht nog niet, al kreeg hij vooral de erfenis van teveel jaar Sociaal geld smijten van de PSOE te verwerken.
      Conclusie mijns inziens.
      Nieuwe mensen, minder partijen en mensen die er zijn voor het volk en niet alleen maar voor zichzelf….jeemig, dat zou zelfs Nederland verder helpen heh.

    1. Zo, dat is in een paar zinnen even van ‘ Dik hout zaagt men planken ‘ maar zoals u ook wel weet geeft dat ook een redelijk nauwkeurige analyse van de schrijver zelf.
     Spanje verkeert in een fase waarin het, met vallen en opstaan, op zoek is naar de voor Spanje geschikte vorm van democratie. Dat is, en niet alleen in Spanje, een héél lange weg
     Een wereldgrootmacht die in de afgelopen eeuwen zijn macht alleen maar zag afnemen, streng religieus maar bijna altijd welvarend. Streng religieuze koningshuizen regeerden met ijzeren hand tot ver over de grenzen.
     Vanaf 1939 kwam Franco in beeld en bleef aan de dictatoriale macht tot 1975 toen hij overleed. Tijdens zijn bewind stelde hij een ceremonieel koningshuis in onder Juan Carlos die na Franco’s dood aan de macht kwam.
     Lange tijd konden de conservatieven (PP ) als grootste regeren en zoals in elke democratie stapten vertegenwoordigers van de macht in alle mogelijke valkuilen van die ontluikende democratie. Macht corrumpeert is een bekende uitspraak. Corrupt gedrag werd een norm in de rechts-conservatieve samenleving.
     Toen na de tweede wereldoorlog het socialisme voet aan de grond kreeg gebeurde dat ook in Spanje en ontstond een twee-partijenstelsel. Dat kan als democratisch model goed werken mits men de basis stelling daarvan in stand houd. ‘ De meerderheid beslist, rekening houdend met de minderheid ‘. Elke vorm heeft voor- en nadelen maar duidelijk is wel, hoe meer verschillende groeperingen des te moeilijker wordt het om overeenstemming te bereiken.
     In die fase zit Spanje nu, daarin profileren zich verschillende politici met diverse achtergronden en eigen agenda’s. De één is hoogleraar en een charismatisch leider, Iglesias. Sanchez heeft een sociaal Spanje voor ogen, wil ook nog samenwerken met Podemos maar niet zoveel macht afgeven dat er van zijn voorgenomen beleid te weinig overblijft. Een klassieke patstelling. Het gekrakeel aan de rechterzijde met de PP, Ciudados en Vox is te weinig om een vuist te maken.
     Het blijft dus ook bij deze verkiezingen weer afwachten hoe de hazen lopen en welke combinaties mogelijk zijn. Makkelijk wordt het niet.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken