Search
menu
Search

Verkiezingen 10N: PSOE en PP stijgen, Podemos en VOX dalen in peilingen Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Verkiezingen 10N: PSOE en PP stijgen, Podemos en VOX dalen in peilingen Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals bekend komen er nieuwe parlementsverkiezingen in Spanje omdat de politieke partijen het niet eens met elkaar kunnen worden om een nieuwe regering te vormen. Uiteraard geeft iedereen elkaar de schuld en is er geen zelfkritiek maar ook de Spaanse kiezers zijn niet blij. Ondertussen is men weer volop bezig met de verkiezingspeilingen die in de meeste gevallen verschillende resultaten laten zien.

Er waren het afgelopen weekend verschillende verkiezingspeilingen bij de kranten zoals die van El País en La Vanguardia of die van El Español. In alle gevallen stijgt de PSOE in stemmen en zetels, net zoals de PP terwijl Ciudadanos flink wordt afgestraft en in mindere mate ook Unidas-Podemos en VOX die minder stemmen en zetels krijgen volgens de peilingen.

Volgens de peiling van GAD3 voor de krant La Vanguardia zou de Partido Socialista Obrero Español (PSOE) 11 zetels meer krijgen en stijgen naar 134 zetels. De Partido Popular (PP) zou echter ook stijgen met 19 zetels naar 87 terwijl Ciudadanos (C’s) 16 zetels zou verliezen en daalt naar 57 parlementariërs en Unidas-Podemos (UP) daalt van 42 naar 37 zetels en VOX van 24 naar 19 zetels.

In de El País krant werd gekeken naar de peiling van onderzoeksbureau 40dB die concludeert dat 30,3% van de stemmen ofwel 132 zetels(+8) naar de PSOE gaan gevolgd door 23,5% ofwel 94 zetels (+28) door de PP, UP met 14% ofwel 38 zetels (-4), Ciudadanos met 13,3% ofwel 34 (-23) en VOX met 8,6% ofwel 19 zetels (-6).

Terwijl de onderzoeksbureaus bij de La Vanguardia en El País kranten een beetje op dezelfde lijn zitten laten de resultaten bij de krant El Español heel iets anders zien. Daar zou de PSOE stijgen van 123 naar slechts 126 zetels (tegenover 134 en 132 in de andere kranten), de PP van 68 naar 85 stijgen, Ciudadanos met 21 zetels dalen naar 36, UP van 42 naar 39 dalen en VOX dezelfde zetels (24) zou handhaven.

Ontevreden

Over het algemeen kan gezegd worden dat 90% van de Spanjaarden kwaad, ontevreden en teleurgesteld is over de nieuwe verkiezingen waarbij 51,5% aangeeft het als slecht te zien dat men opnieuw (voor de vierde keer in vier jaar tijd) naar de stembussen moet gaan. 

Het zijn met name de stemmers voor links die teleurgesteld en kwaad zijn terwijl de stemmers voor rechts iets minder kwaad zijn. 75,9% geeft aan dat de PSOE de schuld heeft van de politieke blokkade, 68,2% UP, 57,8% Ciudadanos en 51,9% de PP.

Daarnaast vindt 63,1% van de Spanjaarden dat de partijleiders van alle politieke formaties die er niet in zijn geslaagd een regering te vormen of coalities te sluiten, plaats moeten maken voor andere politieke leiders en dus nieuwe gezichten en andere ideeën.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?