Verkiezingen 10N: PSOE en PP stijgen, Podemos en VOX dalen in peilingen Spanje

Verkiezingen 10N: PSOE en PP stijgen, Podemos, PP, VOX dalen in peilingen Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Zoals bekend komen er nieuwe parlementsverkiezingen in Spanje omdat de politieke partijen het niet eens met elkaar kunnen worden om een nieuwe regering te vormen. Uiteraard geeft iedereen elkaar de schuld en is er geen zelfkritiek maar ook de Spaanse kiezers zijn niet blij. Ondertussen is men weer volop bezig met de verkiezingspeilingen die in de meeste gevallen verschillende resultaten laten zien.

Er waren het afgelopen weekend verschillende verkiezingspeilingen bij de kranten zoals die van El País en La Vanguardia of die van El Español. In alle gevallen stijgt de PSOE in stemmen en zetels, net zoals de PP terwijl Ciudadanos flink wordt afgestraft en in mindere mate ook Unidas-Podemos en VOX die minder stemmen en zetels krijgen volgens de peilingen.

Volgens de peiling van GAD3 voor de krant La Vanguardia zou de Partido Socialista Obrero Español (PSOE) 11 zetels meer krijgen en stijgen naar 134 zetels. De Partido Popular (PP) zou echter ook stijgen met 19 zetels naar 87 terwijl Ciudadanos (C’s) 16 zetels zou verliezen en daalt naar 57 parlementariërs en Unidas-Podemos (UP) daalt van 42 naar 37 zetels en VOX van 24 naar 19 zetels.

In de El País krant werd gekeken naar de peiling van onderzoeksbureau 40dB die concludeert dat 30,3% van de stemmen ofwel 132 zetels(+8) naar de PSOE gaan gevolgd door 23,5% ofwel 94 zetels (+28) door de PP, UP met 14% ofwel 38 zetels (-4), Ciudadanos met 13,3% ofwel 34 (-23) en VOX met 8,6% ofwel 19 zetels (-6).

Terwijl de onderzoeksbureaus bij de La Vanguardia en El País kranten een beetje op dezelfde lijn zitten laten de resultaten bij de krant El Español heel iets anders zien. Daar zou de PSOE stijgen van 123 naar slechts 126 zetels (tegenover 134 en 132 in de andere kranten), de PP van 68 naar 85 stijgen, Ciudadanos met 21 zetels dalen naar 36, UP van 42 naar 39 dalen en VOX dezelfde zetels (24) zou handhaven.

Ontevreden

Over het algemeen kan gezegd worden dat 90% van de Spanjaarden kwaad, ontevreden en teleurgesteld is over de nieuwe verkiezingen waarbij 51,5% aangeeft het als slecht te zien dat men opnieuw (voor de vierde keer in vier jaar tijd) naar de stembussen moet gaan. 

Het zijn met name de stemmers voor links die teleurgesteld en kwaad zijn terwijl de stemmers voor rechts iets minder kwaad zijn. 75,9% geeft aan dat de PSOE de schuld heeft van de politieke blokkade, 68,2% UP, 57,8% Ciudadanos en 51,9% de PP.

Daarnaast vindt 63,1% van de Spanjaarden dat de partijleiders van alle politieke formaties die er niet in zijn geslaagd een regering te vormen of coalities te sluiten, plaats moeten maken voor andere politieke leiders en dus nieuwe gezichten en andere ideeën.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

10
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Bas

Foutje in de titel? PP 2x… welke is juist?

Rob

Redactie , volgens de kop van dit artikel daalt de PP en stijgt de PP. Wat is het nou?

Mie!

Eigenaardig dat 90% van de kiezers teleurgesteld is over het feit dat de partijleiders er niet in geslaagd zijn een akkoord te vinden op basis van de progtramma’s die door de kiezers zelf werden gestemd. Men kan niet eeuwig blijven praten. Het organiseren van nieuwe verkiezingen met aangepaste programma’s lijkt me een mogelijkheid om de standpunten wat dichter bij elkaar te brengen. Wat is het alternatief? 541 dagen onderhandelen? De mensen zien blijkbaar niet in dat hun eigen kiesgedrag deze politieke stilstand heeft veroorzaakt en zij dus zelf verantwoordelijk zijn. Uitgaande van de peilingen en de houding van de politici… Lees verder »

Rob

Die laatste zin is nogal een boude uitspraak. Je kunt nooit hard maken wie dat dan zouden zijn, ik neem er in ieder geval krachtig afstand van.
Verder verbaasd het me nou totaal niet dat Paul Kerk negatief in de peilingen staat. Wat deze vent geflikt heeft tijdens de formatie om zo’n grote broek aan te trekken tart alle normen van fatsoen. Deze partij zou eigenlijk helemaal weggevaagd moeten worden.

Fred

Zolang je iemand niet bij zijn echte naam noemt hoef jij ook niet serieus genomen te worden. Podemos is de enige partij met echte educatie en hersens. De rest heeft de papieren gekocht zo lijkt. De PP kan niet regeren zo is wel gebleken en zeker niet met die grote bek die nu de partij op sleeptouw heeft. Dan heb ik nog liever Rajoy al is die ook zo corrupt als de pest. Vox is een partij die je doet sidderen wat een 15e eeuwse ideeen die hebben dat wil je echt niet als regering. Cs waait als de wind… Lees verder »

Rob

En dit moeten we kennelijk wel allemaal serieus nemen?

Juan74

Hey Rob, hoe is het man? Was er druk in de zomer, zelf mee lopen werken in paar van de horeca zaken. Gelijk besloten er 2 te verkopen hahahaha. Hoe dan ook, grappig dat Fred het een keer met mij eens is, dat Pedro zijn ego te groot is, al schreef ik dat vorige week geloof ik. Casado van de PP moet ook weg en Paul Kerk op zeker ook. Spanje moet nieuwe gezichten krijgen, nieuwe politieke leiders en niet meer de lui van de afgelopen, zeg 2 jaar, die hebben er allemaal niets van gebakken. Uiteindelijk deed Rajoy het… Lees verder »

André

Zo, dat is in een paar zinnen even van ‘ Dik hout zaagt men planken ‘ maar zoals u ook wel weet geeft dat ook een redelijk nauwkeurige analyse van de schrijver zelf. Spanje verkeert in een fase waarin het, met vallen en opstaan, op zoek is naar de voor Spanje geschikte vorm van democratie. Dat is, en niet alleen in Spanje, een héél lange weg Een wereldgrootmacht die in de afgelopen eeuwen zijn macht alleen maar zag afnemen, streng religieus maar bijna altijd welvarend. Streng religieuze koningshuizen regeerden met ijzeren hand tot ver over de grenzen. Vanaf 1939 kwam… Lees verder »

Miel

Voor mijn laatste zin baseer ik mij op :

https://www.spanjevandaag.com/04/12/2018/de-plannen-van-de-extreemrechtse-partij-vox-voor-spanje/

Aandachtig lezen !! Vooral het pleidooi van LCB en de instemming die jij en andere welbekende Vox/PP-sympathisanten laten blijken.

Rob

Het wordt steeds gekker met Miel. Je bent vast vanochtend je pilletjes weer vergeten.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.