menu: rubrieken, zoeken & meer

Inwoners van Spanje lopen meer vanwege corona-crisis

Europa Press
Beeld: Europa Press

Inwoners van Spanje lopen meer vanwege corona-crisis

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De inwoners van Spanje hebben vanwege de corona-crisis hun gebruiken en gewoonten veranderd of aangepast waaronder ook de vorm van transport. Met name het lopen, fietsen en de elektrische steps maar ook de eigen auto zijn populairder geworden terwijl het openbare vervoer zoals trein, bus, tram en metro juist gebruikers verliest.

Volgens een onderzoek/enquête van het sociale netwerk Nextdoor heeft 48,5% van de inwoners van Spanje de mobiliteitsgewoonten veranderd als gevolg van de pandemie. Er werden in augustus 5.000 deelnemers ondervraagd waaruit blijkt dat dit percentage 53,8% is in Barcelona, 54,8% in Madrid, 50,6% in Valencia en 52% in Sevilla.

Het te voet naar het werk, winkels of andere plaatsen gaan is overal gegroeid met een gemiddelde van 59,6% van de deelnemers dat aangeeft nu meer te lopen dan voor de pandemie. Maar deze cijfers zijn per grote stad weer anders.

Zo geeft 60% in Barcelona aan dat ze meer loopt terwijl 18,9% zegt meer te fietsen of de elektrische step te gebruiken. 8% zegt meer met het openbaar vervoer te gaan terwijl 7,5% meer de eigen auto gebruikt om zich veilig te verplaatsen.

In Madrid zegt 65% meer te voet te gaan dan voor de pandemie maar is ook het gebruik van het openbaar vervoer bij 13% gestegen. 11,2% zegt meer de eigen auto te nemen terwijl slechts 6,3% aangeeft meer te fietsen of de elektrische step te gebruiken.

Maar het is in Zaragoza waar meer dan ooit gewandeld wordt omdat 63% aangeeft meer te voet te gaan terwijl dat het minste is gestegen met 55,4% in Valencia.