Carles Puigdemont aangehouden op vliegveld Italiaanse eiland Sardinië (UPDATE)

Carles Puigdemont aangehouden op vliegveld Italiaanse eiland Sardinië
Beeld: 123rf

Carles Puigdemont aangehouden op vliegveld Italiaanse eiland Sardinië (UPDATE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – De voormalige en in 2017 naar België gevluchte regionale premier van Catalonië Carles Puigdemont is op het vliegveld van het eiland Sardinië aangehouden door de Italiaanse politie. Weliswaar is de in Waterloo wonende Puigdemont een Europarlementariër maar hij is zijn immuniteit kwijtgeraakt waardoor hij aangehouden kon worden vanwege een uitstaand Europees en Internationaal arrestatiebevel, uitgevaardigd door de Spaanse rechter Pablo Llarena.

UPDATE: De rechter op Sardinië heeft Puigdemont weer vrijgelaten en in afwachting van de beslissing over uitlevering of niet mag Carles Puigdemont het Italiaanse eiland verlaten. Hij moet zich echter wel op 4 oktober op Sardinië melden bij de rechter om de beslissing over zijn situatie aan te horen.

Puigdemont vloog donderdag naar Sardinië om daar vrijdag tot zondag aanwezig te zijn bij de internationale ADIFOLK bijeenkomst in de Italiaanse plaats Alghero om de Catalaanse cultuur te promoten. Maar toen de voormalige Catalaanse regionale premier uit het vliegtuig stapte, stond een grote groep Italiaanse agenten hem op te wachten. Puigdemont werd daarna aangehouden in het bijzijn van Jami Matamala die ook bij Puigdemont was bij een eerdere aanhouding in maart 2018 in Duitsland.

Puigdemont werd donderdag meteen van het vliegveld naar een politiebureau gebracht waar hij zal verblijven totdat hij vrijdag naar een rechtbank wordt gebracht waar beslist zal worden of Puigdemont aan Spanje wordt uitgeleverd. Het besluit van de Italiaanse autoriteiten om Puigdemont aan te houden is genomen op basis van een Europees arrestatiebevel van de Spaanse autoriteiten.

Puigdemont genoot lange tijd van diplomatieke onschendbaarheid door zijn werk als Europarlementariër maar in maart werd met een ruime meerderheid in het Europees Parlement besloten om die immuniteit van hem en twee andere voormalig ministers op te heffen. In juli 2021 oordeelde het Gerecht van de Europese Unie dat de politieke onschendbaarheid van Puigdemont en zijn oud-ministers Toni Comin en Clara Ponsati mocht worden opgeheven. 

Spanje heeft na het Europees besluit weer een nationaal, Europees en internationaal arrestatiebevel tegen Puigdemont voor zijn betrokkenheid bij de mislukte afscheiding van Catalonië in 2017 uitgevaardigd. Puigdemont riskeert een celstraf van 25 jaar.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.