Search
menu
Search

Carles Puigdemont aangehouden op vliegveld Italiaanse eiland Sardinië (UPDATE)

Carles Puigdemont aangehouden op vliegveld Italiaanse eiland Sardinië
Beeld: 123rf

Carles Puigdemont aangehouden op vliegveld Italiaanse eiland Sardinië (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De voormalige en in 2017 naar België gevluchte regionale premier van Catalonië Carles Puigdemont is op het vliegveld van het eiland Sardinië aangehouden door de Italiaanse politie. Weliswaar is de in Waterloo wonende Puigdemont een Europarlementariër maar hij is zijn immuniteit kwijtgeraakt waardoor hij aangehouden kon worden vanwege een uitstaand Europees en Internationaal arrestatiebevel, uitgevaardigd door de Spaanse rechter Pablo Llarena.

UPDATE: De rechter op Sardinië heeft Puigdemont weer vrijgelaten en in afwachting van de beslissing over uitlevering of niet mag Carles Puigdemont het Italiaanse eiland verlaten. Hij moet zich echter wel op 4 oktober op Sardinië melden bij de rechter om de beslissing over zijn situatie aan te horen.

Puigdemont vloog donderdag naar Sardinië om daar vrijdag tot zondag aanwezig te zijn bij de internationale ADIFOLK bijeenkomst in de Italiaanse plaats Alghero om de Catalaanse cultuur te promoten. Maar toen de voormalige Catalaanse regionale premier uit het vliegtuig stapte, stond een grote groep Italiaanse agenten hem op te wachten. Puigdemont werd daarna aangehouden in het bijzijn van Jami Matamala die ook bij Puigdemont was bij een eerdere aanhouding in maart 2018 in Duitsland.

Puigdemont werd donderdag meteen van het vliegveld naar een politiebureau gebracht waar hij zal verblijven totdat hij vrijdag naar een rechtbank wordt gebracht waar beslist zal worden of Puigdemont aan Spanje wordt uitgeleverd. Het besluit van de Italiaanse autoriteiten om Puigdemont aan te houden is genomen op basis van een Europees arrestatiebevel van de Spaanse autoriteiten.

Puigdemont genoot lange tijd van diplomatieke onschendbaarheid door zijn werk als Europarlementariër maar in maart werd met een ruime meerderheid in het Europees Parlement besloten om die immuniteit van hem en twee andere voormalig ministers op te heffen. In juli 2021 oordeelde het Gerecht van de Europese Unie dat de politieke onschendbaarheid van Puigdemont en zijn oud-ministers Toni Comin en Clara Ponsati mocht worden opgeheven. 

Spanje heeft na het Europees besluit weer een nationaal, Europees en internationaal arrestatiebevel tegen Puigdemont voor zijn betrokkenheid bij de mislukte afscheiding van Catalonië in 2017 uitgevaardigd. Puigdemont riskeert een celstraf van 25 jaar.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?