skip to Main Content
PSOE kiest voor onthouding bij nieuwe regeringsvorming van de PP

PSOE kiest voor onthouding bij nieuwe regeringsvorming van de PP

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoyMADRID – Zal er dan toch eindelijk een nieuwe regering komen in Spanje? Het heeft 308 dagen geduurd en de socialistische PSOE leider Pedro Sanchez moest uit zijn functie gezet worden maar zondag heeft het nationale comité van de PSOE er met een meerderheid voor gekozen om zich te onthouden van stemmen bij de volgende poging van de PP en Mariano Rajoy om een regering te vormen. Dat is iets wat de deze week zal gaan gebeuren.

Zondag heeft de socialistische partij ervoor gekozen om een minderheidsregering van de conservatieve volkspartij Partido Popular (PP) van de premier in functie Mariano Rajoy te steunen. Het was zondag de eer aan de leden van de PSOE om te stemmen over wat te doen met de politieke impasse in het land, of onthouding van stemmen of een grote NEE tegen een regering met de PP. Uiteindelijk kozen 139 leden vóór een vorming van een minderheidsregering en 96 leden stemden tegen.

Er wordt weliswaar een nieuwe politieke etappe ingeluid maar er is een verdeling binnen de PSOE ontstaan. Er zijn nu al enkele PSOE parlementsleden die het niet eens zijn met de uitslag en gezegd hebben deze week voor nee te kiezen en niet voor onthouding. Dat is in principe tegen de regels van de politieke partij in en kan economische en politieke sancties tot gevolg hebben voor de rebellerende socialisten. Wellicht zit de recent ontslagen (al stapte hij officieel zelf op) Pedro Sanchez daar ook bij.

En nu?

Voor 31 oktober moet Spanje of een nieuwe regering hebben of er moeten nieuwe verkiezingen komen. Maandag en dinsdag zal Koning Felipe VI de vertegenwoordigers van de politieke partijen ontvangen waarna hij een nieuwe onderhandelaar voor een nieuwe regeringsvorming zal aankondigen, hoogstwaarschijnlijk Mariano Rajoy.

Op woensdag 26 of donderdag 27 oktober zal de voorzitter van het Spaanse Parlement, Ana Pastor (PP), een zitting bijeenroepen waarbij een nieuwe regering gekozen zal worden. Waarschijnlijk zal de PSOE bij de eerste ronde een NEE als antwoord gaan geven terwijl bij de tweede stemmingsronde, op vrijdag 28 of zaterdag 29 oktober de PSOE parlementsleden zich zullen onthouden van stemmen of simpelweg niet komen opdagen.

Ciudadanos en Unidos Podemos

Het is niet helemaal zeker wat de politieke partij Ciudadanos zal gaan doen. In principe hebben ze een overeenkomst met de PP om hand in hand verder te gaan maar Ciudadanos is niet helemaal blij met de manier waarop de PP met de vele fraude binnen de politieke partij omgaat. Wat Unidos Podemos zal gaan doen is duidelijk, tegen of nee stemmen. Ook vele kleinere regionale en vaak nationalistische partijen zullen nee stemmen.

Oppositie

Al met al kan er deze week een einde komen aan 308 dagen zonder regering in Spanje. Aan de ene kant wel goed natuurlijk, al ging het leven in Spanje ook zonder regering gewoon door, maar aan de andere kant zullen het nog eens vier jaar conservatieve regering worden waar in principe 18 miljoen Spanjaarden het niet eens mee waren (er waren 8 miljoen PP stemmers maar 18 miljoen Spanjaarden die tegen de PP stemden). Er is echter een groot verschil, de conservatieve volkspartij Partido Popular heeft dit keer niet de meerderheid en zal met een grote oppositie te maken gaan krijgen en moet samen met de overige partijen overeenkomsten sluiten om nieuwe wetten en regels door het parlement te laten komen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Nieuwe wetten maken?????? Het zal beter zijn er een aantal te schrappen. Iedere wet verhoogt de corruptie. De aandacht moet meer bij de opvoeding liggen en dat begint bij de kinderen. Omdat de ouders geacht worden dat ze allebei werken ligt hier de taak tegenwoordig bij de scholen. Er is een natuurwet begin bij de bron.

    1. Wijze woorden Jacob maar praatjes vullen geen gaatjes is een bekend gezegde. De taak van deze dames en heren is het land regeren en dat werk heeft TIEN maanden stil gelegen. Dus…. handen uit de mouwen en hollen met de geit!

      1. In Belgie heeft het land ook meer dan een jaar geen regering gehad. Het ging er toen beter dan ooit! Hebben we er hier al iets van gemerkt dat er geen regering is? Ik niet.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken