skip to Main Content
Diefstal van karton wordt een steeds groter probleem in Madrid

Diefstal van karton wordt een steeds groter probleem in Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De hoofdstad van Spanje heeft er een probleem bij, de diefstal van karton uit de op straat staande papierbakken. Het gaat volgens het artikel in de krant El Confidencial niet meer om enkele personen die gedurende de avond en nacht papierbakken leegplunderen maar om georganiseerde groepen die in groepjes en met grote bestelbussen of vrachtwagens in de hele stad karton uit de bakken halen. De reden is dat karton een goede manier is geworden van geld verdienen, iets waar de zogenaamde “cartoneros” niet vies van zijn.

Madrid heeft een serieus probleem met de diefstal van karton uit de door de gemeente geplaatste papierbakken waar de inwoners hun karton en papier kunnen plaatsen voor recycling. In slechts twee jaar tijd is het aantal diefstallen enorm toegenomen waarbij er ook steeds meer mensen of worden aangehouden vanwege schade aan de afvalbakken of op de bon worden geslingerd voor het illegaal uit de bakken halen van iets wat van de gemeente is.

Mede vanwege het probleem is er meer politiecontrole op straat aanwezig waardoor er ook meer mensen konden worden aangehouden. In 2017 gaat het al om 11 personen terwijl dat er maar 1 was in het jaar 2011. In 2009 werd er door de gemeente nog 77.000 ton aan papier en karton opgehaald in Madrid terwijl dat in 2016 daalde naar 28.000 ton karton en papier. Er wordt meer gecontroleerd door de Guardia Urbana waardoor er dit jaar alweer 487 personen een flinke boete kregen die kan oplopen tot 1.500 euro of zelfs 3.000 euro als er schade is aangebracht aan de papierbakken. Gedurende heel 2016 werden er 532 personen op de bon geslingerd dus de kans is groot dat het aantal bekeuringen dit jaar groter zal worden. Niet dat dit veel uitmaakt want het merendeel van die boetes wordt niet betaald omdat de “cartoneros” geen geld hebben om te betalen.

Het wordt de karton-dieven nu moeilijker gemaakt het karton uit de bakken te stelen omdat er 1.000 nieuwe containers geplaatst werden waar het bijna onmogelijk is om het karton eruit te halen omdat de gleuf smaller is waardoor er niemand meer in de container kan springen. Toch heeft men alweer een manier gevonden om de containers zelfs helemaal te kunnen openen door een arm zover mogelijk in de container te stoppen en aan een hendel te trekken waardoor de kartonbak geopend wordt.

De prijs die betaald wordt voor karton is de reden waarom georganiseerde groepen “cartoneros” de straten van Madrid opgaan. Volgens de Aspapel vereniging van alle papierfabrikanten in Spanje levert een ton papier en karton tussen de 100 en 72 euro op met een gemiddelde prijs rond de 91 euro per maand. Karton is interessanter voor de dieven dan papier omdat dit zwaarder is. De diefstallen van karton zorgen ervoor dat er 64% minder karton en papier wordt opgehaald en dus de bedrijven een bron van inkomsten mislopen. Het gaat dan om de bedrijven die het karton en papier ophalen op straat, de bedrijven die alles verpakken om te versturen en de recyclebedrijven die het karton en papier voorbereiden voor hergebruik.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Het zijn meestal zigeunerbusjes die rondrijden, volgens mij hebben de zigeuners de kartonhandel in Spanje in handen. Tegenwoordig zie je ze zelfs in winkelcentra karton ophalen bij de winkels zelf, met de volle medewerking van de winkels. Een soort illegaal recyclecircuit waar alleen de belastingbetaler de dupe van is (bedrijven die recyclen worden er alleen maar beter van omdat ze nu het karton en papier goedkoper via de achterdeur binnenkrijgen). En de concessiehouders van de vuilophaaldienst krijgen toch wel hun belastingcentjes van de staat, of de papierbakken vol of leeg zijn maakt hen niet heel veel uit.

  1. denk je nu echt dat het meestal zigeuners zijn die dit doen?
   heel veel Spanjaarden doen net hetzelfde, uit armoede.

 2. Ik zie dit in Malaga en omstreken ook dagelijks gebeuren.
  Hoe zit het met de lui die (bijna) vervallen voedingswaren uit de containers halen aan de grote winkelcentra ?
  grtjs.

 3. Tja als je als regering steeds meer geld weg haalt bij je burgers gaan deze alternatieven zoeken met alle gevolgen van dien.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by