skip to Main Content
Zwarte vlaggen voor de stranden van Portet de Moraira en Blay Beach in Dénia

Zwarte vlaggen voor de stranden van Portet de Moraira en Blay Beach in Dénia

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – De milieuvereniging Ecologistas en Acción heeft een rapport uitgebracht waarin 48 Spaanse stranden staan vermeld die een zwarte vlag hebben gekregen vanwege de ernstige schade die deze stranden veroorzaken aan het milieu of waar zo onzorgvuldig wordt omgegaan door de autoriteiten dat het milieu in het gevaar komt. Op die lijst staan ook twee stranden in de provincie Alicante, eentje in de gemeente Moraira en de ander in Dénia.

Twee stranden van de Marina Alta regio in de provincie Alicante hebben de twijfelachtige eer om de lijst te staan van Spaanse stranden die een zwarte vlag hebben gekregen. In totaal staan op de samengestelde lijst 48 stranden die vanwege het effect en schade aan het milieu deze eervolle vermeldingen verdienen, aldus de milieuvereniging Ecologistas en Acción in hun rapport “degeneración ambiental en el litoral español”.

Moraira

Het gaat om de stranden van Portet de Moraira in de gelijknamige gemeente en Blay Beach in de gemeente Dénia. In het geval van het strand in Moraira gaat het over de uitgevoerde werkzaamheden van de Dirección General de Costas die met het excuus dat de stromingen het strand wegslaan het strand breder hebben gemaakt door 8.000 ton aangeleverd zand te storten. Hierbij wordt volgens de milieuvereniging echter alleen gedacht aan het toerisme en niet aan de gevolgen voor het milieu. Costas is verantwoordelijk voor alle stranden in Spanje en zij geven aan dat de zee hele stukken strand heeft weggeslagen waardoor er nog maar een smalle strook is. Op historische foto’s is echter te zien dat dit altijd al het geval was.

Dénia

In Dénia en het Blay Beach strand gaat het om heel iets anders namelijk de bouw van een vijf verdiepingen hoog woonblok met 19 luxe appartementen genaamd Residencial Olas die aan het strand staan terwijl dat eigenlijk volgens de huidige regels niet is toegestaan. Volgens de milieuvereniging is de bouw van dit complex niet alleen slecht voor het milieu maar ook slecht gepland aangezien dat deel van de kust vaak te maken heeft met overstromingen, iets waar de toekomstige bewoners ook mee te maken zullen gaan krijgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. In de meeste gemeentes is de PP vertegenwoordigd en voeren het beleid. De vorige burgemeester van Torrevieja was een PP ´er met dubbele agenda en corrupt, is hier ook voor veroordeeld en zit geloof ik nog steeds in de cel. Idem dito voor de burgemeester van Alicante die ook moest aftreden wegens onbehoorlijk bestuur/gedrag.
  Ik wil hier mee zeggen dat het afhankelijk is waar prioriteiten liggen, waar en wanneer er weer geld is om iets op te knappen. Kijk maar naar het beleid van de 332 waar telkens een stuk van wordt verbreed en daarna gestopt vanwege geld gebrek terwijl andere projecten op dat moment meer favoriet is bij een burgemeester. Elk jaar is het met de paar stormen raak en slaan er grote delen strand weg. Het laatste beleid is om de algenplanten niet te ruimen maar te laten liggen zodat wegspoelen van stranden deels wordt tegen gegaan.
  Maar ik persoonlijk zou kijken naar de mogelijkheid van een hopzuiger om zand uit de zee op te spuiten zoals ze dat voor de stranden in Nederland deden (Scheveningen, Katwijk/Noordwijk en IJmuiden).
  Lijkt mij goedkoper en gemakkelijker.

 2. Die bedoelde waterschade wie durft het te zeggen. In deze tijden is het maar hopen dat het extreme weer niet in veelvoud zal toenemen.
  De kust-gebieden moeten dan wel snel meer rotsen en zandbanken / verbrede stranden geplaatst en aangevuld worden.
  In Altea , Costa Blanca heeft nog een flinke storm huisgehouden op deze nieuwe aangelegde kustlijn grenzend aan de boulevard . Filmpjes genoeg op You Tube.
  Was een grote beproeving op het nieuwe aangelegde strand.

  Dat moet toch wel doordringen dat het urgent is om er preventief serieus mee om te gaan.

 3. Als dat gebouw in Denia er niet mag staan volgens de nieuwe wetgeving wie geeft dan toelating om dit te bouwen,toch in eerste plaatst de stad Denia zelf !!

  1. Simpel het is en blijft Spanje !!
   Op Gran Canaria gebeurt het ook , dus zakken vullen ( ook in nederland de truukjes ..

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken