skip to Main Content
Mannen uit Andorra moeten redding uit rivier in Teruel zelf betalen
Heraldo.es

Mannen uit Andorra moeten redding uit rivier in Teruel zelf betalen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Mannen moeten redding uit rivier Teruel betalen

Heraldo.es

TERUEL – Afgelopen weekend moesten er diverse reddingswerkers van de brandweer aan te pas komen om twee mannen uit Andorra uit een rivier in de provincie Teruel (Aragón) te redden. De mannen waren ondanks de waarschuwingen van de autoriteiten dat het gevaarlijk was om de rivier op te gaan vanwege het snel stijgende water na de hevige regenval toch in een boot de Bergantes rivier opgegaan en moesten gered worden.

De twee mannen uit Andorra werden uiteindelijk na een zeer moeilijke redding waarbij brandweermannen met gevaar voor eigen leven de mannen uit de rivier wisten te halen, gered. De mannen kunnen echter wel een flinke rekening verwachten want ondanks de waarschuwingen gingen ze toch de kolkende en snelstromende rivier op.

De reddingswerkers hebben vier uur nodig gehad om tijdens een moeilijke en gevaarlijke redding de twee mannen uit Andorra uit het water te halen. De mannen waren in een rubberen boot de rivier Bergantes opgegaan maar ter hoogte van de gemeente Aguaviva sloeg deze om en kwamen de mannen in de snelstromende rivier terecht. Uiteindelijk konden ze zich vasthouden aan een omgevallen boom waar vandaan ze gered konden worden.

In het geval van deze redding werd dit uitgevoerd door specialisten van de brandweer uit de nabijgelegen stad Alcañiz. In dat geval moet de redding betaald worden maar zouden ze gered zijn door specialisten van de Guardia Civil dan zouden ze niets hoeven te betalen voor de redding, aldus de regionale krant Heraldo.

De Guardia Civil voert namelijk de reddingswerkzaamheden in bergachtige gebieden (inclusief helikopter indien noodzakelijk) gratis uit in de provincies Huesca (Jaca, Panticosa, Boltaña, Benasque en Huesca), de provincie Zaragoza (Tarazona) of de provincie Teruel (Mora de Rubielos). In het geval van de rivier Bergantes zijn deze mannen gered door de brandweer en dat brengt kosten met zich mee.

In de deelstaat Aragón is niets per wet geregeld wat betreft betaling voor een redding omdat het vaak lastig is om aan te tonen of er sprake is van nalatigheid of het niet opvolgen van de waarschuwingen van de autoriteiten. In Catalonië is er wel sprake van het wettelijk geregeld zijn van de kosten voor reddingen maar sinds 2009 zijn er slechts zes reddingen geweest waarbij de geredde personen zelf de redding moesten betalen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Iemand moet niet alleen zijn eigen verantwoordelijkheid nemen, maar ook eens denken aan een ander, die bij calamiteiten als hulpverlener zijn of haar leven in de waagschaal zet. Die iemand mag gerust de hulpverlener betalen voor deze geweldige dienst. En erg dankbaar zijn! Dus waar begin je eigenlijk aan?

 2. Tja, een gewaarschuwd mens telt voor twee.
  Waarom altijd extreme sporten opzoeken en nooit denken aan de reddingswerkers.
  Dus eigenschuld, dikke bult

 3. Toevallig was ik vandaag in Teruel . Het is hier inderdaad het gesprek van de dag en iedereen spreekt er schande van dat mensen deze risico’s nemen.

 4. Eigenlijk zouden de kosten van reddingsoperaties altijd moeten verhaald worden op diegenen die voor hun persoonlijke kick de waarschuwingen negeren en alzo anderen en zichzelf in gevaar brengen (zoals bvb bergbeklimmers)

   1. Geen idee. Er is dan sprake van (ernstige) nalatigheid. Weet niet of bijvoorbeeld een reisverzekering dat dan dekt.

    1. Misschien kan SV dit eens uitvlooien? Komaan Remco kom eens uit die luie zetel. (Grapje he. Moet toch ook eens kunnen bij “reacties” niet?)

     1. Grapjes altijd welkom haha. Verzekeren kan wel maar als er belangrijke waarschuwingen zijn en die lappen mensen aan hun laars dan ben ik bang dat een verzekering niets uitkeert. Lijkt mij ook logisch in dit geval. De kosten kunnen (zeker als er een helikopter bij komt) nogal hoog worden. Maar, we zullen het eens uitzoeken (als ik uit die luie bank kan komen dan) 😉

   2. Of je wel of niet kan verzekeren weet ik zo niet voor zoiets.
    Grote kans dat als dit veroorzaakt werd door extreem weer en er weer alarm was, dat een verzekeraar zich beroept op het feit dat dit natuurgeweld of een natuurramp was en schade van dat soort zaken sluiten ze altijd uit in de voorwaarden.
    Vandaar ook de enorme ramp nu met al die overstromingen en ook als er bosbranden zijn, vaak zijn mensen jaren later nog bezig schades te claimen bij maatschappijen, overheden of als er een dader is, bij de dader.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken