Geheel onverwachte mini-tsunami bij Menorca

Geheel onverwachte mini-tsunami bij Menorca
Beeld: Menorca.info

MENORCA – Het Balearen eiland heeft op woensdag opnieuw te maken gehad met een mini tsunami ook wel ‘rissaga’ genoemd in het Catalaans. Dit is niets bijzonders en gebeurt wel vaker bij de Balearen eilanden en dan met name Menorca maar dit keer kwam deze mini tsunami geheel onverwachts en wist niemand van te voren de inwoners te waarschuwen.

Mini tsunami, rissaga of meteotsunami, allemaal termen die voor hetzelfde weerfenomeen gebruikt worden. Het gaat om een plotselinge waterstijging van in dit geval 1,1 meter wat meteen een van de hoogste water stijgingen tot nu toe dit jaar was bij Menorca.

De hoge luchtvochtigheidsgraad, de oostelijke wind en de bewolkte hemel waren de dominante meteorologische omstandigheden van deze woensdag en de oorzaak van de mini-tsunami. De laatste keer dat dit gebeurde bij Menorca was op 9 juli toen het water met 1,3 meter steeg. Daarvoor op 14 juni steeg het zeewater ook al 1,74 meter wat meteen de hoogste stijging tot nu toe dit jaar was.

Het komt bij Menorca en in mindere mate ook op andere plaatsen aan de Middellandse Zee regelmatig voor dat men te maken heeft met de ‘rissaga’. Tussen middernacht en 12 uur ‘s middags (of andersom) kan het zeepeil met 80 tot 100 cm stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank komen te staan.

Wat is de rissaga

De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen dat beïnvloed wordt door het weer en het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

‘Rissagas’ ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.

In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden. Onderstaande video stamt uit 2017 waar geeft een goed beeld van hoe een ‘rissaga’ of mini tsunami eruit ziet.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Raar

Uit mijn zeevaart tijd weet ik dat wij in verschillende havens in de middellandse zee en ook aan de Oceaan naar gelang hoe de haven lag speciale trossen hadden dat noemde we rekkers. Omdat het schip nooit stil lag vanwege de in dit artikel genoemde oorzaak.. Ook heb je havens zoals Genua waar je eigenlijk niet tegen de wal aanligt maar voor anker ligt en met de de achterzijde trossen aan de wal .Ook heb je havens waar je zowel voor als achter een anker uit gooit zodat de boot een meter van de wal af blijft. Wat vooral aan… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.