Search
menu
Search

Historische dag voor Spanje: oud dictator Franco verplaatst

Oeps ... foto ontbreekt!

Historische dag voor Spanje: oud dictator Franco verplaatst

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is voor het merendeel van de Spaanse bevolking en dan met name die personen die flink te lijden hebben gehad onder de Franco dictatuur, een historische dag want vandaag 24 oktober 2019 is het lichaam van oud dictator Francisco Franco weggehaald uit de Vallei van de Gevallenen en overgeplaatst naar een normale begraafplaats in El Pardo nabij Madrid.

Op donderdag 24 oktober 2019 is geschiedenis geschreven en is het gemummificeerde lichaam van Franco na bijna 44 jaar weggehaald uit de Valle de los Caidos nabij Madrid. Franco werd op 23 november 1975 begraven in de door hemzelf gebouwde Vallei van de Gevallenen in de nabijheid van Madrid. 

Franco gaf opdracht tot de bouw maar het monument werd gebouwd door 20.000 of meer oorlogsgevangen waarna er werden tienduizenden mensen zonder medeweten van de familie begraven, overledenen van beide kanten na de Spaanse burgeroorlog. De Vallei van de Gevallen was tot nu toe een van de weinige eerbetonen aan een dictator in Europa maar daar is nu een einde aan gekomen.

Verplaatsen

Terwijl de werknemers al sinds afgelopen zondag bezig zijn met de voorbereidingen voor het opgraven en verplaatsen van het lichaam van Franco, vond de echte opgraving op donderdag om 10.30 uur plaats. Aanwezig waren 4 tot 6 werknemers, de hoogste religieuze autoriteit van de Vallei van de gevallenen Ramon Tejero, de minister van justitie Dolores Delgado, de Secretaris Generaal van het Presidentschap Felix Bolaños, de subsecretarios van het Vicepresidentschap Antonio Delgado en twee familieleden van Franco.

De opgraving gebeurde in strikte geheimhouding en onder een speciale tent die video opnames met drones of geluidsopnames moet stoppen. Het opgraven, verplaatsen en opnieuw begraven van Franco heeft een kostenplaatje van ongeveer 60.000 euro. Er was tevens veel veiligheidspersoneel en politie aanwezig.

8992d901b47139841460901d8c990d78
Nieuwe graf / Europa Press

De kist waarin Franco ligt werd voordat deze naar een begrafenisauto werd gebracht ter bescherming in een houten kist gestopt. Daarna werd de auto met Franco naar een plaats gereden waar een helikopter klaar stond om Franco over te vliegen naar de begraafplaats Mingorubbio in El Pardo (Madrid). Overigens stonden er nog een andere begrafenisauto en een andere helikopter paraat mochten de eerste twee niet functioneren.

De helikopter vloog ongeveer 10 tot 15 minuten om een afstand van 34 km af te leggen tussen de Valle de los Caidos en de begraafplaats Mingorubbio. Daar werd Franco bijgezet in het familiegraf (panteón familiar) waar ook de vrouw van Francio, Carmen Polo, ligt begraven. Daarbij waren opnieuw dezelfde personen aanwezig als die bij het opgraven waren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?