menu: rubrieken, zoeken & meer

Kans op een nieuwe noodtoestand in Spanje wordt steeds groter (UPDATE)

Kans op een nieuwe noodtoestand in Spanje wordt steeds groter
Beeld: 123rf

Kans op een nieuwe noodtoestand in Spanje wordt steeds groter (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op vrijdag hield de Spaanse premier Pedro Sánchez een speciaal ingelaste televisietoespraak waarin hij geen nieuwe corona-maatregelen aankondigde maar de inwoners van Spanje wel waarschuwde voor de tweede golf omdat de situatie steeds moeilijker begint te worden. De regering krijgt daarnaast ook steeds meer druk van de autonome regio’s om niet langer te wachten met een nieuwe noodtoestand die samen moet gaan met een landelijke avondklok.

UPDATE: Het is op zaterdag bevestigd dat de regering tijdens een speciaal ingelaste ministerraad op zondag bijeen zal komen om een beslissing te nemen over het wel of niet afkondigen van een nieuwe noodtoestand. Deze zal volgens de Spaanse media geheel anders zijn dan de noodtoestand van maart met meer bewegingsvrijheid maar wel met een avondklok. Het is nog niet bekend of deze noodtoestand dan zal gelden voor heel Spanje of enkel voor de autonome regio’s die erom gevraagd hebben. Inmiddels zijn dat er 12 geworden.

Spanje heeft volgens de officiële corona-cijfers inmiddels 1.046.132 positief op corona geteste personen sinds de aanvang van de crisis maar zoals de premier zelf aangaf is het reële cijfer veel hoger en spreekt hij over meer dan 3 miljoen geïnfecteerden sinds de aanvang van de corona-crisis in Spanje.  

Na een deels mislukte bijeenkomst tussen het Ministerie van Volksgezondheid en de regionale overheden van de autonome regio’s over een eventueel af te kondigen noodtoestand om zo juridisch klaar te zijn voor een landelijke avondklok, zijn er diverse autonome regio’s die willen dat de Spaanse regering niet langer wacht en meteen een noodtoestand invoert.

Dat wordt o.a. gevraagd door de autonome regio’s Baskenland, Catalonië, Cantabrië, Asturië, Extremadura, La Rioja, Navarra, Catalonië, de Valencia regio en de autonome stad Melilla. Met een noodtoestand (estado de alarma) heeft men een juridische ondersteuning om maatregelen te nemen zoals een avondklok (toque de queda) of andere maatregelen om de mobiliteit van burgers te beperken zoals een gemeentelijke of regionale lockdown (cierre perimetral). 

In Spanje zijn de regionale overheden van de 17 autonome regio’s en 2 autonome steden bevoegd om corona-maatregelen te nemen die betrekking hebben op hun eigen autonome regio. Daardoor wordt het soms erg onoverzichtelijk en moet de centrale Spaanse regering overeenkomsten zien te vinden met 17 regionale overheden.

De eerste (en tot nu toe enige) noodtoestand tijdens de pandemie werd dit jaar op 14 maart afgekondigd en werd daarna elke 15 dagen zes keer vernieuwd om uiteindelijk 50 dagen later op 21 juni te eindigen. Daarna kwam Spanje na een de-escalatieproces terecht in het zogenaamde nieuwe normaal of nieuwe normaliteit maar dat duurde niet lang.

Al snel steeg het aantal geïnfecteerde personen in de provincie Lerida in Catalonië en in de provincie Huesca in Aragón dankzij o.a. de seizoenswerkers (die in erbarmelijke omstandigheden leven en moeten werken om fruit te plukken) waarna deze autonome regio’s de eerste maatregelen moesten nemen. 

Daarna verspreidde het coronavirus zich verder over het land maar na de zomer steeg het aantal besmettingsgevallen en positief geteste personen snel in Catalonië, Madrid, Aragón, Navarra, La Rioja, Castilië en León en veel andere gebieden in Spanje. 

Nu worden er overal regionale maatregelen genomen, vinden er lockdowns plaats in steden, gebieden, provincies of hele regio’s zoals Navarra en La Rioja. Op andere plaatsen wordt de horeca gesloten en bedenkt men een soepele vorm van een avondklok, een middel om het aantal besmettingen af te remmen en waarmee de economie niet zo ernstig getroffen wordt. 

De vraag is echter hoe lang men door kan gaan met deze gedeeltelijke maatregelen die ogenschijnlijk niet of nauwelijks lijken te werken. Hoe lang is men in staat te wachten met een volgende ‘estado de alarma’ die weliswaar voorlopig niet zo heftig zal zijn als die van maart maar wat toch weer een impact zal hebben op het sociale leven en de economie.