menu: rubrieken, zoeken & meer

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (47)

123rf
Beeld: 123rf

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (47)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Ministerraad op zondag bijeen om te beslissen over noodtoestand

MADRID – Volgens diverse Spaanse kranten zal de ministerraad op zondag bijeen komen om te praten over een eventuele nieuwe noodtoestand in Spanje. Feit is dat er al dagen over gesproken wordt en dat op vrijdag ook de premier van Spanje in een tv-toespraak verwees naar de mogelijkheid van een nieuwe ‘estado de alarma’. Diverse autonome regio’s hebben aan de regering gevraagd om een noodtoestand af te kondigen waarbij het nu nog niet zeker is of deze voor het gehele land zal gelden of slechts voor die autonome regio’s die daarom vragen.

Navarra en La Rioja in lockdown

PAMPLONA – Sinds enkele dagen hebben de autonome regio’s Navarra en La Rioja te maken met een regionale lockdown. Dat betekent dat beide regio’s gesloten worden en dat er niemand in of uit mag op enkele uitzonderingen na zoals bv. werk. De grensovergang tussen Navarra en Frankrijk is niet gesloten want deze bevoegdheid heeft de regionale overheid van Navarra niet.

Diverse steden in lockdown

MADRID – In Spanje zijn steeds meer steden of gebieden die te maken krijgen met lockdowns (confinamiento perimetral) waaronder in Andalusië de een groot deel van de provincie Granada (32 gemeenten in totaal) vanaf maandag 26 oktober en Écija (Sevilla). In Aragón is er een lockdown in de steden Zaragoza, Huesca en Teruel. In Castilië en León zijn diverse steden met een lockdown zoals Ponferrada, ARanda de Duero, Burgos, Salamanca, León, Palencia, MIranda de Ebro en nog diverse andere gemeenten. In Asturië hebben de steden Oviedo en Gijón te maken met lockdowns terwijl dat ook gelñdt voor diverse gemeenten in Galicië.

45% meer positieve tests in Spanje afgelopen week

MADRID – In een week tijd is het aantal positief op corona geteste personen (via PCR-tests) met 45% gestegen met 109.572 nieuwe positieven naar 1.046.132 in totaal sinds de aanvang van de corona-crisis. In dezelfde week overleden er ook 977 mensen aan of met covid-19 waardoor dat totaal is gestegen naar 34.752 sinds de aanvang van de corona-crisis. De afgelopen 7 dagen zijn er ook 4.439 covid-patiënten opgenomen in Spaanse ziekenhuizen waarvan 312 op de intensive care afdelingen die nu in het hele land voor 22,48% bezet zijn maar waarbij dit per autonome regio heel verschillend is.

Castilië en León eerste autonome regio met avondklok

LEÓN – De regionale overheid van Castilië en León wilde niet langer wachten en heeft voordat men in Spanje de noodtoestand heeft aangekondigd al een avondklok ingesteld. Vanaf zaterdag mag niemand meer het huis uit en mag niemand op straat zijn tussen 22 en 6 uur voor de komende 14 dagen. Volgens de Spaanse regering is een noodtoestand noodzakelijk om een avondklok juridisch te kunnen verantwoorden omdat de bewegingsvrijheid van mensen wordt beperkt. Dat is op dit moment alleen mogelijk met uitzonderlijke maatregelen zoals de noodtoestand.

Valencia regio en Murcia willen zo snel mogelijk een avondklok

VALENCIA – In de Valencia regio wil men zo snel mogelijk een avondklok instellen waardoor de inwoners van de provincies Alicante, Valencia en Castellón tussen middernacht en 6 uur niet naar buiten mogen en het verboden is om op straat te zijn. De regionale premier kondigde dit afgelopen donderdag al aan maar is in afwachting van de advocaten die onderzoeken of het juridisch mogelijk is een avondklok zonder noodtoestand in te stellen. Ook de autonome regio wil zo snel mogelijk en wanneer dit juridisch mogelijk is een avondklok instellen in de regio.

UPDATE: De Valencia regio heeft extra snel en al op zatwrdagavond de avondklok ingevoerd in de regio. Deze is dus op zondah 25 oktober ingegaan en zal duren tot 9 december, een periode waarbij men tussen 00 en 06 uur niwt buiten mag komen en waarbij dus iedereen binnen moet blijven.

Meer dan 21.000 ouderen door covid-19 in bejaardenhuizen overleden

MADRID – Het totaal aantal inwoners van de meer dan 5.457 bejaardenhuizen in Spanje is sinds het begin van de corona-crisis inmiddels gestegen naar 21.154 overleden ouderen. De website van RTVE baseert zich met deze cijfers op de aantallen sterfgevallen die door de regionale overheden gepubliceerd zijn. Het merendeel van de ouderen die in een bejaardenhuis overleed stierf in de regio’s Madrid, Catalonië, Castilië en León en Castilla-La Mancha. Alleen in de regio’s Madrid en Catalonië samen zijn officieel (want de aantallen kunnen helaas veel hoger zijn) meer dan 10.000 ouderen overleden als gevolg van of met covid-19.